Nogomet

Australija ima veliku šansu za osminu finala, Peru potpuno opušten

Jan Šneler • utorak, 26.06.2018.
Australija ima veliku šansu za osminu finala, Peru potpuno opušten
Foto: EPA

Iako joj prije Svjetskog prvenstva nitko nije davao velike šanse, Australija nije daleko od osmine finala. Iako ne odlučuju sami o sebi, pobjedom protiv Perua napravili bi ogroman korak...

Iako je trenutno puno mogućih kombinacija, jedno je sigurno. Za bilo kakvo razmišljanje o osmini finala, Australiji su potrebni pobjeda nad Peruom i poraz Danske od Francuske. Tada bi Danska i Australija imali po četiri boda i odlučivala bi bolja gol razlika. S obzirom na to da trenutno Danska ima gol razliku 2:1, a Australija 2:3, jasno je koliko se komplicira situacija. U teoriji postoji jedna mogućnost, a ta je da momčadi imaju istu gol razliku, primjerice gol razliku 3:3 (Danska izgubi 1:2, Australija pobjedi 1:0). Tada bi odlučivao fair-play, odnosno broj kartona. Trenutno Australci imaju tri žuta kartona, a Danska četiri.

Iz ovog podužeg uvoda jasno je da brojne kombinacije samo smetaju. Svjesni su toga i u australskom stožeru. Taktiziranje i razmišljanje o drugoj utakmici naprosto se ne isplate. Australski izbornik Bert van Marwijk želi da njegova momčad da sve od sebe, a potom vidi jesu li uspjeli u naumu.

"Mislimo samo o sebi. Neće biti lako, ali dat ćemo sve od sebe da pobijedimo i čekamo. Vjerujem i nadam se da ćemo ostati ovdje u Kazanu. Što se tiče druge utakmice, mislim da igrači Francuske također imaju svoju čast i ponos. Dobili su dvije utakmice, ali nisu igrali dobro i sigurno će htjeti pokazati svima kako su jedna od najboljih momčadi na Svjetskom prvenstvu", rekao je nizozemski trener na klupi Australije.

U cijeloj priči oko prolaza dalje i raznih kombinacija, često se zaboravlja na Peru. Peru je momčad koja je zaslužila puno više od 0 bodova na kontu. U prvom susretu protiv Danske, Peruanci su bili dominantniji i kvalitetniji, ali su poraženi s 1:0. U drugom susretu, još jedna solidna predstava i još jedan poraz 1:0, ovoga puta od Francuske.

Peruance u Rusiji prati jako puno navijača i sigurno je velika želja izbornika i igrača da im se oduže na najbolji mogući način. Uostalom, koliko god im bilo teško što odlaze s velikog natjecanja, pobjeda u posljednjem kolu sigurno bi popravila cjelokupni dojam.

"Ova utakmica je ključna za nas. Iznimno nam je važna i shvaćamo ju ozbiljno. Želimo završiti nastup na Svjetskom prvenstvu na najbolji mogući način. Pogotovo nam je stalo do toga zbog naših sjajnih navijača u Rusiji i u domovini. Što se nas tiče, utakmica nam je važna kao i prethodne dvije", zaključio je izbornik Perua, Ricardo Gareca.

Ovaj zanimljiv susret na rasporedu je od 16 sati. Mjesto radnje bit će Olimpijski stadion u Sočiju, a glavni sudac je Rus Sergej Karašev.

SP 2018., skupina D

1Hrvatska 37:1+69
2Argentina 33:5-24
3Nigerija 33:4-13
4Island 32:5-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!