Nogomet

Španjolska lovi pravu formu, Rusija se nada četvrtfinalu nakon 48 godina

Jan Šneler • nedjelja, 01.07.2018.
Španjolska lovi pravu formu, Rusija se nada četvrtfinalu nakon 48 godina
Foto: EPA

Iako nisu u skupini pokazali sjajnu igru, Španjolska po običaju u pravu formu ulazi tek sredinom turnira. S druge strane, Rusija se nada da može na svom terenu, pred više od 78 tisuća gledatelja doći do četvrtfinala...

Rusija je posljednji put igrala u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva davne 1970. godine. Rusija je doduše ušla u drugi dio grupne faze 1982. godine, iz kojeg su pobjednici išli u polufinale, no sustav natjecanja bio je nešto drugačiji nego danas. Naravno, Rusija to nije učinila sama nego kao dio Sovjetskog Saveza. Kao samostalna država, Rusija nikada nije prošla grupnu fazu.

Jasno je kako su apetiti domaćina veliki. U grupnoj fazi, sve do susreta s Urugvajom, stvari su išle najboljim mogućim tokom. Onda je došao dosta neugodni poraz od Urugvaja (3:0) te su malo i ambicije pale. To možda i nije negativna okolnost za Ruse jer su svjesni svojih mana i znaju kako protiv Španjolske, bez obzira na to što ne izgleda sjajno, trebaju odigrati maksimalno dobro.

"Ovo je nokaut utakmica. Utakmica na "život i smrt". Samo jedna momčad može proći dalje. Ali nema pritiska. To je odgovornost. Rusi i Španjolci to osjećaju. Ako izgubiš, ispao si. Vidjeli smo kako je Hierro promijenio način njihove igre. Igrači mogu biti isti, ali su njihove uloge drugačije. Sjećam se dobro Hierra, odličan igrač i sjajan trener", rekao je izbornik Rusije Stanislav Čerčesov.

Rusi znaju kako će iza njih stajati više desetaka tisuća navijača željnih iznenađenja i uspjeha na domaćem terenu. S druge strane, španjolski mediji već danima pišu o negativnom skoru kojeg Furija ima s domaćinima. Španjolska je izgubila od Južne Koreje 2002., od Portugala 2004. i od Engleske 1996. Ukratko, Španjolska nikada nije pobijedila domaćina na europskim ili svjetskim smotrama. Jasno, izbornik Fernando Hierro ne opterećuje se previše takvim pričama.

"Rekordi su tu da se ruše. Zašto bismo gledati unazad, u prošlost? Sve što je važno dogodit će se u Moskvi u 16 sati. Ostalo je potpuno irelevantno. Nogomet se sastoji od pogrešaka i momčad koja bude manje griješi obično pobjeđuje. Moramo izbjegavati greške. Što se tiče publike, moji igrači su naviknuli igrati na velikim stadionima gdje je pritisak ogroman, gdje si daleko od kuće, tako da sve što ćemo ostvariti, ostvarit ćemo na terenu", istaknuo je Hierro.

Nema nikakve sumnje kako Španjolska ulazi u susret u ulozi velikog favorita. Iako je Rusija domaćin te ima dodatni poticaj, Španjolska je u svim linijama puno jača od Rusije. Naravno, često stvari na papiru ne izgledaju jednako i na terenu, ali Rusima će trebati puno više od publike i povijesnih problema Španjolske s domaćinima.

Susret na Lužnikiju počinje u 16 sati, a sudac susreta je Nizozemac Bjorn Kuipers. Pobjednik ovog dvoboja u četvrtfinalu će se susresti s pobjednikom ogleda Hrvatske i Danske. Nadajmo se da ćemo u Sočiju sljedeće subote imati priliku gledati neku od ove dvije momčadi protiv Vatrenih.

SP 2018., skupina D

1Hrvatska 37:1+69
2Argentina 33:5-24
3Nigerija 33:4-13
4Island 32:5-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!