Nogomet

Pritisak velik, motiv za pobjedu još i veći - Hrvatska lovi četvrtfinale

Petar Jenjić • nedjelja, 01.07.2018.
Pritisak velik, motiv za pobjedu još i veći - Hrvatska lovi četvrtfinale
Foto: FaH

Velika je utakmica pred hrvatskom reprezentacijom, prvi susret knock-out faze na Svjetskom prvenstvu još od 1998. godine. Pritisak je velik, ali motiv za pobjedu i četvrtfinale još je i veći jer Hrvatska igra odlično i od uloge favorita protiv Danske ne treba bježati...

Samo jednom Hrvatska i Danska susrele su se na velikim natjecanjima, 1996. godine Zvonimir Boban i Davor Šuker srušili su tada aktualne europske prvake, a ne bi imali ništa protiv da se nešto slično ponovi i večeras.

Vatreni su grupnu fazu zaključili na najbolji mogući način, upisane su tri pobjede, a Hrvatska je četvrta najefikasnija reprezentacija na Svjetskom prvenstvu. Očekivanja su velika i od toga nitko ne bježi.

Svi su spremni za utakmicu, a još ostaje pitanje koja će jedanaestorica istrčati na teren u Nižnji Novgorodu. Vjerojatno ista kao i protiv Argentine, uz mogućnost promjene u veznom redu gdje bi umjesto Marcela Brozovića mogao ući Milan Badelj koji je odigrao odličnu utakmicu protiv Islanda.

"Sve ovisi o nama, trebamo biti oprezni, ne juriti i ne srljati. Moramo čekati svoju šansu, ali to ne znači da ćemo igrati na "nulu"", kazao je izbornik Zlatko Dalić u najavi utakmice.

Susret je najavio Mateo Kovačić koji je kazao kako bi Hrvatska trebala igrati u svom stilu s dominacijom u posjedu lopte.

"Treba nam dobra kontrola lopte. Ne mislimo da smo favoriti protiv Danske koja ima dobre igrače. Pripremamo se za utakmicu s maksimalnom ozbiljnošću, bit će to teška utakmica, kao i svaka do sada. Ako ne pobijedimo Dansku, ništa nismo napravili."

Danska je grupnu fazu zaključila bez poraza i tako produžila niz na brojku od 18 utakmica. Ipak, nije sve išlo kako je bilo po planu i u ovu utakmicu neće ući kao favoriti, nadajući se kako mogu doći do iznenađenja, posebno nakon što se u sastav nakon suspenzije vraća Yussuf Poulsen.

Izborniku Ageu Hareideu teško je posebno izdvojiti odakle dolazi hrvatska prijetnja, ali ipak je posebno izdvojio Luku Modrića kao ključnog igrača u sredini terena.

"Tu su Modrić, Rakitić, Mandžukić, Perišić, redom sjajni igrači. Modrić je fantastičan igrač koji igra u velikom klubu te donosi puno toga dobrog Hrvatskoj i toga smo svjesni. Moramo vidjeti kako ga najbolje neutralizirati momčadski, jedino tako ćemo uspjeti", ističe Norvežanin.

Najbolji igrač Danske Christian Eriksen, koji je postigao 13 pogodaka i podijelio pet asistencija u posljednjih 16 utakmica, vjeruje kako mogu doći do pobjede i prolaska u četvrtfinale.

"Ova utakmica ujedinit će cijelu državu ako pobijedimo Hrvatsku, bit će to dodatno podizanje nacionalnog duha. Da smo otišli kući nakon grupne faze, to bi bio skandal. Hrvatska je možda i blagi favorit, ako gledate klubove u kojima im igrači nastupaju. Ipak, mislim da to možemo riješiti u 90 minuta."

Kako god postavili stvari, bilo iz danskog, bilo iz hrvatskog tabora, jasno je kako je Hrvatska pokazala možda i najviše od reprezentacija u grupnoj fazi. Sve što se od Vatrenih tražilo, to se do sada i ostvarilo, a vrijeme je da nastave u istom tonu.

20 godina Hrvatska čeka na pobjedu u knock-out fazi velikog natjecanja, 20 predugih godina koje bi večeras oko 22 sata mogle doći prema kraju. Pritisak je velik, ali motiv za pobjedu i četvrtfinale još je i veći. Od uloge favorita ne treba bježati, ali isto tako nikako ne podcijeniti snagu protivnika.

Utakmica koju svi s nestrpljenjem čekamo igrat će se u Nižnji Novgorodu s početkom u 20 sati, a pravdu će dijeliti Argentinac Nestor Pitana.

SP 2018., skupina D

1Hrvatska 37:1+69
2Argentina 33:5-24
3Nigerija 33:4-13
4Island 32:5-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!