Nogomet

Tabarez: "Ključni segment utakmice bio je u našoj angažiranosti"

Jan Šneler • nedjelja, 01.07.2018.
Tabarez: "Ključni segment utakmice bio je u našoj angažiranosti"
Foto: EPA

Iako Urugvaj nije briljirao protiv Portugala, južnoamerička reprezentacija plasirala se u četvrtfinale i nakon četiri utakmice još ne zna za poraz...

Urugvajci ne oduševljavaju, nije to igra koja osvaja milijune, ali Urugvajci su među posljednjih osam te su na korak od polufinala Svjetskog prvenstva. U jučerašnjoj taktičkoj bitki protiv Portugala, Urugvaj je bio spretniji, sretniji i konkretniji. Portugal je imao inicijativu, no Urugvajci su nošeni sjajnim Edisonom Cavanijem došli do važne pobjede.

"Ključni segment utakmice bio je u našoj angažiranosti. To je način na koji mi vidimo nogomet. Portugal je imao veći posjed i često su bili na našoj polovici i svakako bi bilo puno bolje da smo imali češće loptu u nogama. Radili smo dosta grešaka koje su dovele do njihovog izjednačujućeg gola, ali imamo snažnu momčad, mentalno iznimno snažnu", rekao je Oscar Tabarez, izbornik Urugvaja.

Tabarez često ističe kako su intenzitet i fokus ključ igre njegovih igrača. Kada bismo uspoređivali većinu reprezentacija na ovom Svjetskom prvenstvu, Urugvaj bi bio među najlošijim momčadima što se tiče vezne linije. Ipak, Urugvajci to vješto skrivaju i sjajnim napadom i obranom nadoknađuju sve manjkavosti vezne linije.

Izbornik Urugvaja svjestan je kako njegova momčad ne može parirati u veznoj liniji s najjačim momčadima i to je vjerojatno jedan od razloga velikog broja posjeda kod Portugalaca. Ipak, Tabarez ističe kako posjed ne igra veliku ulogu ako ne realizirate svoje šanse.

"Česta je pogreška misliti kako će vas posjed dovesti do prilike za postizanje pogodaka. Naučio sam u Italiji kada sam radio u Cagliariju i Milanu. U Italiji posjed lopte nije toliko značajan kao u drugim ligama. Čak i kada nemate veliki posjed lopte možete jako opasno zaprijetiti protivniku", dodao je Tabarez.

Apsolutni heroj Urugvaja u jučerašnjem susretu, Cavani, morao je izaći s terena u 74. minuti zbog ozljede lista. Čim je Cavani izašao, Portugal je postao još ofenzivniji i sve više pritiskao posljednju liniju Urugvaja. Ne treba previše isticati koliko je Urugvajac važan za svoju momčad.

"Cavani se ozlijedio i tek trebamo vidjeti koliko je ozbiljan ozljeda. No, nevezano za to, mi ćemo se oslanjati na našu momčad kao kolektivnu snagu. To je naša najbolja šansa protiv protivnika, a znamo koliko će susret s Francuskom biti težak", zaključio je 71-godišnji urugvajski izbornik.

SP 2018., skupina D

1Hrvatska 37:1+69
2Argentina 33:5-24
3Nigerija 33:4-13
4Island 32:5-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!