Nogomet

Na korak do raja

Petar Jenjić • nedjelja, 15.07.2018.
Na korak do raja
Foto: FaH

Odigrane su 63 utakmice, ostala je tek još jedna, ona koja će na stadionu Lužnjiki početi u 17 sati. Najvažnija u povijesti hrvatskog nogometa, a vjerojatno i hrvatskog sporta općenito. Hrvatska je ostvarila snove francuske generacija o finalu, ali neće se time zadovoljiti. Idemo do kraja...

Finale Svjetskog prvenstva u nogometu uz Olimpijske igre najvažniji je sportski događaj na svijetu, a priliku sudjelovati u jednom dobila je i Hrvatska - oči svijeta bit će usmjerene prema Moskvi i stadionu Lužnjiki gdje će Argentinac Nestor Pitana s početkom u 17 sati dati znak da utakmica krene.

Stigli smo do samog kraja, 63 utakmica odigrane su, ostala je još samo jedna - ona u kojoj će sudjelovati i naša reprezentacija koja nastavlja živjeti svoj ruski san upravo stigavši pred vrata raja, pred vrata nogometne besmrtnosti i upisivanja u sve sportske almanahe.

Pet međusobnih utakmica odigrale su Hrvatska i Francuska, a Vatreni i dalje traže prvu pobjedu. Bolju priliku za prvu pobjedu, a tako i osvetu za prvu međusobnu utakmicu, teško će se moći pronaći.

Zaista, tek su najveći optimisti očekivali da će Hrvatska doći ovako daleko. Ova generacija neće se tek tako zadovoljiti igranjem "samo finala", iako je na ovom Prvenstvu igrala tri produžetka i ukupno 90 minuta više od protivnika.

U velikim finalima ostavlja se po strani umor, ozljede i problemi s kojima su se igrači mučili tijekom turnira, ovakve utakmice igraju se na adrenalin. Ili da budemo još precizniji, pobjeđuju se na adrenalin.

Za razliku od petka, u subotu su svi hrvatski igrači trenirali i bili na raspolaganju izborniku. Iako su Danijel Subašić, Ivan Perišić, Šime Vrsaljko, Ivan Strinić i Dejan Lovren preskočili spomenute treninge u petak, jučer su se priključili ostatku momčadi. Strinić i Perišić bili su upitni za nastup zbog problema iz polufinala protiv Engleske, ali čini se kako će sve biti u redu.

Iako se još sa stopostotnom sigurnošću ne može reći u kojem će sastavu Hrvatska istrčati na teren, vrlo vjerojatno će to biti ista postava kao i u polufinalu.

Odlična francuska generacija ima priliku isprati gorak okus otprije dvije godine i poraza na domaćem terenu u finalu Europskog prvenstva. Veliki je motiv i pred Didierom Deschampsom koji ima priliku postati tek treći izbornik u povijesti, uz Maria Zagalla i Franza Beckenbauera, s osvojenim Svjetskim prvenstvom i kao igrač i kao izbornik.

Iako mnoge nije dojmila, Francuska je iz utakmice u utakmicu sve više rasla i igrala sve bolje. Tako su Urugvaj u četvrtfinalu i Belgija u polufinalu ostali bez postignutog pogotka i bez ispaljenog metka.

Cijela bi momčad trebala biti na raspolaganju francuskom izborniku. Blaise Matuidi nije ozbiljnije stradao u polufinalu nakon sudara s Edenom Hazardom i trebao bi započeti utakmicu, kao i Benjamin Pavard na poziciji desnog beka.

Pomalo grubo zvuči kada bih rekao da će nogometna generacija iz devedesetih utonuti u zaborav u vremenu koje dolazi.

Naraštaji koji sada odrastaju, prate ovo rusko nogometno ludilo i koji nisu imali priliku doživjeti taj osjećaj prije devedesetih godina neće više morati slušati priče o majstoriji Davora Šukera i lobu Petera Schmeichela, već će prepričavati fantastičan volej Ante Rebića i sjajan pogodak Luke Modrića. Neće im prvo pasti na pamet razbijanje Njemačke na Gerlandu, već potop Argentinaca prevođenih jednim od najboljih nogometaša svijeta.

Dražena Ladića i njegove sjajne parade zamijenit će Danijel Subašić i fenomenalno branjenje penala, a dramu protiv Rumunjske, produžeci protiv Danske, Rusije i Engleske.

Danijel Subašić, Lovre Kalinić, Dominik Livaković, Vedran Ćorluka, Domagoj Vida, Ivan Strinić, Dejan Lovren, Šime Vrsaljko, Josip Pivarić, Tin Jedvaj, Duje Ćaleta-Car, Luka Modrić, Ivan Rakitić, Mateo Kovačić, Milan Badelj, Marcelo Brozović, Filip Bradarić, Mario Mandžukić, Ivan Perišić, Andrej Kramarić, Marko Pjaca, Ante Rebić.

Zapamtite ova 22 imena, 22 igrača koja su izgurala sve od početka do kraja, predvođena izbornikom Zlatkom Dalićem. Sve ćemo saznati oko 19 sati ili možda nešto kasnije, s obzirom na to da su nas "razmazili" produžecima. Kako god završilo, za nas bit će pobjednici.

Lilian Thuram s jedina dva pogotka u reprezentativnoj karijeri uništio je hrvatske snove o finalu Svjetskog prvenstva. 20 godina kasnije na drugoj strani, upravo na tom koraku za koji se borila tadašnja hrvatska reprezentacija, ove će dvije momčadi ponovno odmjeriti snage - u borbi za naslov svjetskog prvaka. Ako je Thuram mogao tada, mogu danas i naši. Jeste čuli Ivane Striniću i Josipe Pivariću?

Snove smo ostvarili, ostaje tek uspon prema vratima raja.

SP 2018., skupina D

1Hrvatska 37:1+69
2Argentina 33:5-24
3Nigerija 33:4-13
4Island 32:5-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!