Košarka

Nakon velike borbe mladi košarkaši svladali Talijane i ušli u polufinale Europskog prvenstva

Jan Šneler • četvrtak, 19.07.2018.
Nakon velike borbe mladi košarkaši svladali Talijane i ušli u polufinale Europskog prvenstva
Foto: Davor Sajko

Iako je na trenutke izgledalo napeto te se u posljednjih deset minuta ušlo s vodstvom Italije, Hrvatska je uspjela nadoknaditi minus i doći do polufinala...

Sjajnu utakmicu odigrali su mladi hrvatski košarkaši. Protiv izuzetno zahtjevnog protivnika, Hrvatska je dobro otvorila, no pred sam kraj našla se u nezgodnoj poziciji. Ipak, boljom igrom na kraju, došla je do lagodne pobjede te se plasirala u polufinale Europskog prvenstva.

Odlično su hrvatski košarkaši otvorili susret i dominirali prvom četvrtinom. Lepršavo je izgledala Hrvatska i da je bilo još više koncentracije, razlika na kraju prve dionice mogla je biti i veća od odličnih deset razlike. Ipak, kako su dobro igrali u prvoj, tako su loše odigrali drugu četvrtinu.

U potpunosti su vratili Talijane u igru te im čak dozvolili da odu na velikih 32:37, što je uistinu nevjerojatan rezultat kada se zna da je Hrvatska vodila nakon 10 minuta s 23:13. Ipak tricom u posljednjim sekundama prije odmora, Toni Nakić vratio je Hrvatsku u egal.

Nakon odmora ponovno izjednačena utakmica s puno neizvjesnosti. Bilo je jasno kako će se pobjednik odlučivati u posljednjoj četvrtini jer su obje ekipe vrlo izjednačeno igrale. Više sreće i znanja pokazali su Talijani koji su ušli u sam rasplet s dva poena prednosti. Ipak, mladi hrvatski košarkaši pokazuju kako su ipak kvalitetniji protivnici i uspijevaju dosta rano u četvrtoj dionici susreta prelomiti i mirno privesti utakmicu kraju.

Oko tri i pol minute do kraja, Hrvatska je vodila sa sedam razlike i bila u priličnoj komfornoj poziciji, a istu je do kraja dodatno učvrstila i slavila sa 79:68. Najbolji je u hrvatskim redovima bio Toni Perković s 14 poena i pet skokova, dok je Domagoj Proleta dodao 12 koševa. Kod Talijana, Tommaso Oxilia postigao je 14 koševa uz osam skokova i tri asistencije.

U polufinalu, Hrvatsku očekuje bolji iz ogleda Turske i Njemačke, a po nekim prognozama to bi ipak trebali biti Turci. U svakom slučaju, Hrvatska je već sada napravila odličan rezultat plasiravši se u polufinale gdje je posljednji put bila 2014. godine. Na tom natjecanju, Hrvatska je završila na četvrtom mjestu.

Europsko U-20 prvenstvo u košarci(m), četvrtfinale:
Hrvatska - Italija 79:68

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!