Nogomet

A koju ligu bi vi igrali?

Ante Jukić • ponedjeljak, 23.07.2018.
A koju ligu bi vi igrali?

Kad bi vas netko neupućen pitao da mu ukratko opišete HNS i hrvatski nogomet, situacija u kojoj se trenutno nalazimo savršeno bi poslužila. I dok smo s jedne strane svi još pod dojmom velikog uspjeha reprezentacije u Rusiji, s druge strane ne zna se ni konačan sastav liga koje trebaju početi za nešto više od mjesec dana.

Ako ste nekad pomislili da je dramatična borba za naslov prvaka ili ostanak u ligi do zadnjeg kola prvenstva vrhunac nogometnog uzbuđenja, varate se. U nekim nižim ligama Hrvatske prethodna sezona završila je prije mjesec i pol dana, nova počinje za pet tjedana, a još uvijek se službeno ne zna koji klubovi će u njima sudjelovati. Da se točan broj klubova koji će ispasti iz neke amaterske lige ne zna sve do kraja sezone, a često čak i nešto dulje (ovisno od završetku liga „iznad“ i „ispod“), činjenica je koju se mora prihvatiti i koju je nemoguće promijeniti i uz najbolju volju, to su na neki način i čari niželigaškog nogometa. No, situacija koju trenutno imamo je neka druga dimenzija i nešto što nikako ne ide na čast vodećim ljudima HNS-a, ali i županijskih Saveza.

Cijeli ovaj kaos „zakotrljala“ je odluka o proširenju Druge lige s 12 na 16 klubova, obzirom da se nikako nije moglo pronaći 16 klubova koji zadovoljavaju uvjete drugoligaškog nogometa. Kad je postalo jasno da od Lige 16 neće biti ništa, pronašlo se kompromisno rješenje u vidu Lige 14, no i ono je sa sobom donijelo lančanu reakciju i preslagivanja u nižim ligama. Konkretno, mi ćemo se u ovom tekstu pozabaviti 3. HNL – Istok i Međužupanijskom ligom Slavonije i Baranje, a onda posljedično i Županijskim ligama istoka Hrvatske.

Propozicijama natjecanja za sezonu 2017-2018 bilo je predviđeno kako će se u Drugu ligu iz 3. HNL – Istok plasirati dva prvoplasirana kluba, u ovom slučaju to su bili Osijek II i BSK. Međutim, da bi nekako uspio zaokružiti brojku 14, Izvršni odbor HNS-a u drugi rang je iz 3. HNL – Istok „pustio“ još i Međimurje i tad je počeo „show“ . A počelo je i Svjetsko prvenstvo u Rusiji, pa su zamrle i sve aktivnosti dužnosnika u lokalnim Savezima., što zbog preokupiranosti nastupima reprezentacije, a što zbog činjenice da je dobar dio njih i fizički bio u Rusiji. Kako to obično biva, kad nema službenih informacijama, otvara se prostor za razne špekulacije i kombinacije.

Odlazak čak tri kluba u viši rang i već tradicionalna nezainteresiranost klubova iz 4. liga sjeverne Hrvatske, ostavila je veliku „rupu“ u 3. HNL – Istok, koja se mogla riješiti na dva načina. Ili će se sezona 2018-2019 odigrati s 14 klubova, ili će se 15. i 16. klub u sazivu pronaći u Međužupanijskoj ligi Slavonije i Baranje. Tijekom proteklih mjesec dana stizale su razne informacije, no, opet ponavljamo, ništa službeno. Zadnja, još uvijek neslužbena informacija, kaže kako će se igrati Liga 16, a to znači da će iz Međužupanijske lige Slavonije i Baranje „gore“ ići Zrinski, Vihor i Sloga.

Popunjavnje jedne 1. županijske lige

U sljedećem primjeru možete vidjeti kako funkcionira popunjavanje jedne 1. županijske lige i koliko tu ima „ako“. 1. županijska liga Vukovarsko – srijemske županije ima 16 članova. Koliko će klubova na kraju sezone (konkretno, govorimo o netom završenoj sezoni 2017-2018) ispasti iz lige ovisi o tri stavke: koliko će prvaka 2. županijskih liga (ukupno ih je tri) uopće htjeti ići „gore“, hoće li Dilj kao prvak lige izboriti plasman u Međužupanijsku ligu Slavonije i Baranje, te koliki je broj klubova koji ispadaju iz Međužupanijske lige s područja Vukovarsko – srijemske županije.

Iz ovog je vidljivo kako iz 1. županijske lige teoretski može ispasti samo jedan klub, a može ih ispasti i pet. Naravno, točan broj ispadajućih klubova ne zna se sve do posljednje sekunde prvenstva, a često i nekoliko tjedana poslije, i to onda stvara nepotrebnu nervozu i tenzije. Kako riješiti ovaj problem? Hoće li iz višeg ranga ispasti klub koji je iz vaše županije, jednostavno se ne može predvidjeti. Za ove druge, teoretski postoji rješenje, no onda se opet javljaju drugi problemi. Kako neki klub prisiliti da ide u viši rang ako je bio prvak svoje lige? Kako bi onda izgledale lige u kojima nitko ne bi htio prvi i koliko bi uopće imala smisla takva natjecanja? Puno je tu pitanja i problema koji se ne mogu do kraja riješiti niti u najbolju volju, stručnost i poštenje vodećih ljudi. Ako kompletan članak možemo nazvati svojevrsnom kritikom HNS-a i županijskih Saveza, onda je ovaj izdvojeni dio pokazatelj kako su neke stvari izvan njihove moći i kako se ponekad sve neobične situacije u nižim ligama bezrazložno automatski pripisuju „nesposobnom Savezu“.

Naravno, odlazak gore navedene trojke u 3. HNL – Istok lančano je donio probleme i u Međužupanijskoj ligi Slavonije i Baranje, koja se našla u istom problemu – kako organizirati sezonu 2018-2019? Hoće li se igrati Liga 14, ili će se naći dodatna dva kluba kako bi se igrala Liga 16? Najnovije informacije koje kruže u svijetu amaterskog nogometa Slavonije i Baranje govore kako će, u slučaju da 3. HNL – Istok zaista potvrdi Ligu 16, isti broj klubova brojati i Međužupanijska liga. Preostala dva kluba dotične lige u tom slučaju bili bi Amater i Dilj, koji su početkom lipnja poraženi u dodatnim kvalifikacijama za ulazak u tu istu ligu!? Nije potrebno posebno naglašavati apsurdnost situacije u kojoj se igraju kvalifikacije, dvije momčadi (u ovom slučaju Kutjevo i Radnički) pobjedama osiguraju plasman u viši rang, a onda nakon mjesec i pol dana stigne obavijest kako su kvalifikacije zapravo bile nepotrebne i kako će i poražene momčadi ići „gore“.

I onda opet lančanom reakcijom, izgledni odlazak Dilja i Amatera u Međužupanijsku ligu napravi pomutnju i u njihovim matičnim Županijskim ligama. Pa onda neki klub koji je ispao u 2. županijsku ligu iznenada dobije šansu za ostanak u 1. županijskoj, iako se već organizirao i posložio za nastup u rangu niže. I tako se to onda sve redom „prelijeva“ do zadnjeg ranga natjecanja, u ovom slučaju to je 3. županijska liga. Dakle, samo zbog jedne pogrešne odluke o proširenju 2. HNL došlo je to preslagivanja i kaosa u svim nižim ligama, zaključno s najnižim županijskim rangovima.

Ponavljamo još jednom, sve ove kombinacije još uvijek su neslužbene, no izgledno je kako će i 3. HNL – Istok i Međužupanijska liga Slavonije i Baranje u sezoni 2018-2019 brojati 16 klubova, kako su Zrinski, Vihor i Sloga novi trećeligaši, a Dilj i Amater novi članovi Međužupanijske lige Slavonije i Baranje. Za sljedeću srijedu (25.7.) predviđen je Plenum 3. HNL – Istok, kad bi konačno mogli dobiti i službenu potvrdu o sastavu te lige, a onda posljedično i o sastavu liga ispod. No, ono što je sigurno, bez obzira kako se ova situacija rasplela, da su rukovodeća tijela HNS-a i županijskih Saveza u cijelom ovom košmaru prekršila dobar dio propisa i svojih pravilnika. Zapravo, dojam je kako se cijelo ovo vrijeme traži najbezbolnije rješenje, i da se, kad se već ide mimo propisa, traže oni koje je lakše prekršiti od nekih drugih. Tako je, primjerice, jedno vrijeme bila aktualna priča o tome kako će Varteks, iako je sezonu 2017-2018 završio na posljednjem 16. mjestu, ostati u 3. HNL – Istok, od čega na kraju ipak neće, po svemu sudeći, biti ništa. I dok se ovu situaciju gdje se nekim klubovima omogućuje napredak u više lige, iako to plasmanom nisu zaslužili, još i nekako može „progutati“, ostaviti posljednjeplasirani klub u ligi bio bi stvarno „hrabar“ potez koji bi izazvao dosta bure, pa su u HNS-u očito izabrali „manju štetu“.

Nije cilj ovog teksta omalovažavati HNS i Županijske saveze, a pogotovo ne u ovo vrijeme ponosa zbog uspjeha reprezentacije, kad se svaki kritički komentar može činiti kao „traženje dlake u jajetu“ . Amaterski nogomet je specifičan, ima neke svoje probleme koji se ne mogu riješiti (vidi u Posebnom okviru), no ima i stvari od kojih se vodeći ljudi Saveza nikako ne mogu „oprati“. Planiranje sustava natjecanja za duži niz godina, donošenje propisa i pridržavanje istih, jasni kriteriji za sudjelovanje u pojedinim rangovima natjecanja… samo su neke od stvari koje „idu na dušu“ HNS-u i županijskim Savezima. Ako ništa drugo, da će se Svjetsko prvenstvo igrati od sredine lipnja do sredine srpnja 2018. zna se već nekoliko godina, pa su se shodno tome neke odluke mogle donijeti ranije. Ovako, ispalo je kako je to neko Svjetsko prvenstvo i neočekivano dugi ostanak reprezentacije na njemu (daj Bože više ovakvih „problema“) paralizirao amaterski nogomet u Hrvatskoj i mnoštvo klubova doveo u situaciju da nešto više od mjesec dana prije početka sezone još uvijek ne znaju u kojoj će ligi igrati.

SuperSport HNL

1Rijeka 815:1+1418
2Hajduk 812:5+718
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 86:4+212
5Šibenik 86:9-311
6Osijek 88:10-210
7Gorica 89:13-48
8Istra 1961 84:14-108
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 88:13-54

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

NogometHNLTeme tjedna
  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Rijeka 815:1+1418
2Hajduk 812:5+718
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 86:4+212
5Šibenik 86:9-311
6Osijek 88:10-210
7Gorica 89:13-48
8Istra 1961 84:14-108
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 88:13-54

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • kosingas23.07.2018. u 18:34
    moram komentirat ovaj članak, budući da se tiče 3.HNL Istok, i da je u uvodu iskazana neistina, tj. netočan podatak... dakle, nije točno da je u sezoni 2017./2018. iz 3.HNL Istok, u 2.HNL bio predviđen ulazak samo jednog kluba, već je odmah bilo jasno naznačeno da idu dva kluba... samim tim, HNS... [više na forumu]
    kosingas