Nogomet

Rudeš sanja novo iznenađenje, zahuktala Lokomotiva gostuje kod Hajduka punog briga

Branimir Korać, Mihaela Bradovski • nedjelja, 05.08.2018.
Rudeš sanja novo iznenađenje, zahuktala Lokomotiva gostuje kod Hajduka punog briga
Foto: FaH

S dva nedjeljna dvoboja HT Prve lige bit će okončano drugo kolo. Osijek kao veliki favorit u Gradskom vrtu dočekuje Rudeš, a derbi kola igra se na Poljudu gdje Hajduk čeka Lokomotivu...

Nedjeljni program u HNL-u otvaraju Osijek i Rudeš, susretom koji je pun nepoznanica. Osječani u njega ulaze nakon ispadanja iz Europe i traumatičnih ukupnih 2:1 protiv Rangersa gdje će dugo pamtiti propuštene prilike. Ne toliko s Ibroxa koliko iz Gradskog vrta gdje su propustili priliku izboriti daleko bolji rezultat od poraza 1:0.

Sjećamo se koliko se Osijek mučio prošle sezone u HNL-u nakon europskih ispita, nije igrao na razini europskih utakmica i protivnici su to kažnjavali. Napravio je to i Rudeš u prvom kolu prošle sezone remiziravši u Gradskom vrtu 1:1, jednako kao što je uhvatio na spavanju Nenada Bjelicu i Dinamo u prvom kolu ove sezone.

Svega je toga svjestan i Zoran Zekić koji upozorava svoje igrače kako nema opuštanja i da što prije moraju zaboraviti sve što se događalo u Glasgowu.

"Čeka nas povratak u hrvatsku stvarnost. Nadam se kako taj proces povratka za nas neće biti bolan kao prošle sezone. Od ozlijeđenih za utakmicu bi možda mogao konkurirati Boban, ali ni to ne mogu sa sigurnošću tvrditi. No nama je u ovom trenutku najvažnije rekuperirati se što je prije moguće. Rudeš je protiv Dinama pokazao koliko može biti opasan ako ga se podcijeni. To nam se ne smije dogoditi ni pod slučajno. Imali smo s njima dosta problema prošle sezone. Svladali smo ih samo jednom, i to uvjerljivo, ali u preostala tri susreta oni su bili bolja momčad od nas jer su igrali agresivnije i s više želje. Svjestan sam kako će igrači još razmišljati o ispadanju iz Europe, ali mi jednostavno ne smijemo podbaciti u tom susretu", poručuje Zekić za Glas Slavonije.

Povratkom Bobana u konkurenciju dodatno bi dobio na širini kadra koja u ovom trenutku je manji problem s obzirom na sve te izostanke i probleme kod dijela igrača.

Prava je enigma kakav Rudeš možemo očekivati. Ogroman broj igrača koji je pristigao ovog ljeta u prvom kolu još nije bio registriran i trener Matić morao je kemijati s postavom na sve načine. Ispalo je dobro za Rudeš koji je šokirao Dinamo i uzeo bod remijem 1:1.

Teško je za očekivati da će Matić istrčati s identičnom postavom, vjerojatnije je da će to biti kombinacija igrača koji su remizirali u Maksimiru i onih koji su tek naknadno registrirani. Međutim teško je i za očekivati i da će se mijenjati način igre, Rudeš će vjerojatno zaigrati dosta zatvoreno i vrebati na svoje prilike iz kontranapada za koje je pokazao da su vrlo dobri.

Nakon dvoboja u Osijeku, u posljednjem terminu svoj susret odigrat će Hajduk i Lokomotiva. Hajduk je teško stradao u prvom kolu u Gradskom vrtu izgubivši s čak 4:1, ali pobjeda u Sofiji i prolazak u treće pretkolo Europske lige definitivno su podigli atmosferu.

Željko Kopić protiv uvijek neugodne Lokomotive i dalje će morati vjerovati Marinu Ljubiću zbog ozljeda Posavca i Duke, nema niti Beširovića koji je izgubljen na čak sedam mjeseci, a pod upitnikom su Nižić i Palaversa.

Još uvijek je neizvjesna situacija s Markom Futacsem koji je na pozamašnoj plaći u Hajduku, Hajduk treba takvog napadača, ali Futacs službeno još uvijek nije spreman. U cijeloj priči čini se kako bi i klub i igrač bili najsretniji da se pojavi kakva ponuda s kojom bi Hajduk vratio investiciju, a Futacs napustio klub.

"Lokomotiva je već krajem prošle sezone pokazala da ima individualnu kvalitetu s tim mladim i potentnim igračima, tu je još nekoliko starijih koji sve to drže. Gledali smo ih u nekoliko susreta, znamo da su opasan protivnik, ali napravit ćemo pripremu i dočekati utakmicu u najboljem mogućem stanju", poručuje Kopić uoči ovog susreta.

Kopić je u pravu, Lokomotiva je kvalitetna što je pokazala i na početku sezone protiv Intera. Slavila je protiv Zaprešićana s glatkih 4:0 uz dva gola raspucanog Matka Babića, jednim konačno potpuno spremnog Dejana Radonjića te još jednim HNL veterana Ivana Krstanovića.

"Očekujemo tvrdu i tešku utakmicu. Naravno, idemo po pobjedu i po tri boda. Teren na Poljudu je daleko od idealnog, no već smo igrali na takvim terenima tako da mislim da neće pretjerano utjecati na našu igru. Kako će biti nama, tako će biti i suparniku. Hajduk je uvijek bio dobar protivnik. Imaju dobru momčad i igrače. Sada su pobijedili u Europi u gostima i sigurno su u naletu, no ponavljam, mi dolazimo po pobjedu i tri boda", ističe Fran Karačić za klupsku stranicu.

Lokomotiva je na Poljudu nerijetko stvarala probleme Hajduku, ali posljednji put u Splitu je slavila još 2012. godine kada je pobjednički pogodak postigao Andrej Kramarić. Uglavnom su to bili remiji ili vrlo tijesne pobjede domaćina u izjednačenim susretima.

Susret u Osijeku na rasporedu je od 18:30, a u Splitu od 21 sat.

SuperSport HNL

1Dinamo 3564:27+3781
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3550:40+1051
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3432:48-1638
9Slaven Belupo 3543:65-2233
10Rudeš 3519:82-638

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!