Nogomet

Dinamo traži pozitivan rezultat na gostovanju kod opasne Astane

Jan Šneler • utorak, 07.08.2018.
Dinamo traži pozitivan rezultat na gostovanju kod opasne Astane
Foto: FaH

Danas je na rasporedu prva utakmica trećeg pretkola Lige prvaka, a zagrebački Dinamo putuje u daleki Kazahstan gdje će odmjeriti snagu s domaćom Astanom...

Nakon uvodnih nekoliko susreta u novoj sezoni, konačno je došao red na one najvažnije utakmice. Treće pretkolo iznimno je značajno za sve klubove. Prolazak istoga omogućuje barem sudjelovanje u grupnoj fazi Europske lige što donosi barem šest novih europskih ogleda. Dinamo očekuje vrlo nezgodni protivnik, kazahstanski prvak Astana s kojom Modri još nisu igrali službeni susret.

Dinamo dočekuje dvoboj u prilično pozitivnoj atmosferi. Čini se kao da se oko kluba polako stvara sve pozitivnija atmosfera, a isto se ogleda i u rezultatu. Dinamo je u tri od četiri ovosezonske utakmice bio daleko bolja i nadmoćnija momčad, a jedino gostovanje i prvo poluvrijeme u Izraelu možemo smatrati lošijim izdanjem. Trener Nenad Bjelica okupio je dosta šarolik sastav, mješavinu iskusnih i mladih igrača koji se još uvijek formiraju u pravu momčad.

Vidjeli smo protiv Hapoel Beer Sheve kako je posljednja linija izgledala fantastično, dok je protiv Istre napadački Dinamo izgledao odlično. Ne moramo niti govoriti kako je protiv izraelskog prvaka napad također bio veliki forte. Dinamo je jednostavno izgledao dobro, čvrsto, bez većih rupa ili problema u početnih 11, a Bjelica odaje dojam smirenog i sigurnog trenera koji bez imalo sumnje ima viziju kako i što napraviti u određenom trenutku.

U današnjem dvoboju, Modre čeka Astana. Za klubove iz Azerbajdžana, Armenije i Kazahstana često znamo reći kako su isključivo orijentirani na obrambene zadaće te u pravilu primaju vrlo malo golova. Astana nije isključivo defenzivna momčad te je vrlo opasna prema naprijed. Neka vas ne zavara neriješenih 0:0 protiv Midtjyllanda. Kazahstanci su bili bolja momčad i u više navrata mogli su prelomiti tijek susreta.

Momčad ima nekoliko odličnih stranaca među kojima prednjače hrvatski veznjak Marin Tomasov, nesuđeni igrač Dinama i bek srpske nogometne reprezentacije Antonio Rukavina. Vodi ih Roman Grigorčuk koji ih je preuzeo prije dva mjeseca, a koji već ima iskustva igranja protiv Dinama. S ukrajinskim Černomorecom iz Odese, pobijedio je Dinamo dva puta s 2:1 u grupnoj fazi Europske lige.

Dinamo neće imati lagani posao što je i normalno jer treće pretkolo Lige prvaka izuzetno je kompetitivno. Astana nije bezazlen protivnik i bit će pravi test Dinamove snage. Također, često je bio spominjan i travnjak. Naime, domaćin ima teren s umjetnom travom koji je iznimno brz i kao takav odgovara momčadima koje vole dinamičan i pokretljiv nogomet.

Ta činjenica nije nužno negativna za Dinamo, iako je istina kako u Hrvatskoj takvih travnjaka za službene utakmice praktički i nema. Rezultat u prvoj utakmici ne mora biti presudan, ali je od iznimne važnosti. Premda mislimo kako bi u Dinamu sada potpisali neriješen rezultat, Modri moraju ići na pobjedu.

Jasno je da je gostovanje daleko, da su u ovom uvodnom dijelu sezone, kada su noge još teške od priprema, utakmice iznimno česte, a sigurno da ulogu ima i činjenica da dobar dio igrača još nije spreman. Koliko je poznato, Filip Benković nije putovao u Astanu, Mario Gavranović unatoč postizanju pogodaka još nije u optimalnoj formi, Arijan Ademi još uvijek nije sto posto siguran, a Nikola Moro tek je krenuo s treninzima. Ovo sigurno nije najjači Dinamo kojeg Bjelica ima te će s vremenom momčad biti sve bolja. Ipak, ovo je Dinamo koji pokazuje znakove ozbiljne igre, trenerske intuicije i širine igračkog kadra.

Susret je na rasporedu od 16 sati, a vođenje utakmice povjereno je škotskom sucu Johnu Beatonu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!