Nogomet

Dinamo na pragu grupne faze u Europi, Astana mora napasti

Jan Šneler • utorak, 14.08.2018.
Dinamo na pragu grupne faze u Europi, Astana mora napasti
Foto: FaH

Uoči uzvratnog susreta trećeg pretkola Lige prvaka, zagrebački Modri prilično mirno dočekuju kazahstanskog prvaka nakon sjajnog rezultata iz prve utakmice (0:2)...

U nogometu smo znali viđati i veće preokrete od onih od dva pogotka razlike, no današnje ispadanje Dinama bilo bi veliko iznenađenje. Modri u prvom susretu nisu prikazali fantastičnu igru, ali bio je to Dinamo koji je igrao vrlo iskusno, pametno, koristeći svaku grešku protivnika.

Dugo nismo vidjeli hrvatskog prvaka tako mirnog i uvjerljivog. Kazahstanci su imali prilika, nije to bila utakmica u kojoj su bili bez šanse, ali pored čvrsto postavljenog Dinama nisu ništa mogli. Šteta da nije bilo više mirnoće u posljednjim minutama jer je bilo vidljivo kako je Astana zrela za još pokoji pogodak.

To je ono što označava Dinamo Nenada Bjelice na početku ove sezone. Modri vrlo često dolaze u prilike, kreiraju dosta solidnih šansi po utakmici i kad se malo popravi realizacija, Dinamo bi mogao biti jako opasan protivnik za bilo koju momčad. Kao što je rekao trener Dinama na jučerašnjoj konferenciji za novinare, sastav je više manje kompletan, igrači koji su imali manjih problema s ozljedama su spremni te možemo očekivati prvu postavu Dinama.

Bjelica je dosta mijenjao sastave, probavao većinu igrača kako bi i sam dobio uvid na koga može računati kada sezona krene punim mahom. Nekako smo mišljenja kako je dobio odgovore na mnoga pitanja, a prednost mu je svakako činjenica da može gotovo 10 igrača ostaviti sa strane i doći od pobjede u domaćem natjecanju. Dinamo je na pragu skupina u Europi. Ako prođe Astanu, osigurao je barem Europsku ligu, a naravno ima i šansu da prolazom protiv Young Boysa uđe u Ligu prvaka.

No, prvo slijedi Astana, kazahstanski prvak koji nije izgledao kao momčad koja je prethodnih godina bila problem i za najveće protivnike. Ponavljamo, nije Astana bila toliko loša, međutim uz nekorištenje određenih prilika i jasno odlične reakcije Dinama, u Zagreb dolaze s dosta velikim zaostatkom. Trener Roman Grigorčuk svjestan je kako njegovoj momčadi vjerojatno neće biti dovoljna niti dva pogotka.

Jasno je kako se Kazahstanci moraju otvoriti, krenuti što prije po pogodak istovremeno se nadajući da neće primiti gol koji bi ih vjerojatno dotukao. Jednostavno, Astana nema vremena za čekanje. Minus od dva pogotka može se nadoknaditi, ali ako pogledamo kako su igrali u prvom susretu, neće im biti nimalo lako.

Važan faktor kazahstanske momčadi je i Marin Tomasov za kojeg Bjelica smatra kako je njihov najopasniji igrač. Ipak, trener Dinama rekao je kako recept iz Astane planiraju ponoviti i na Maksimiru. Čvrsti duel, dupliranje bokova i ograničavanje prostora ovom kreativnom veznjaku. Tu će biti najveća bitka na terenu. U prvom susretu, Petar Stojanović nije se najbolje snašao u obrani krila i trebat će Dinamo biti puno čvršći u tom segmentu igre.

Prednost koju Dinamo također ima su vrlo sigurni Kevin Theophile-Catherine i Emir Dilaver, stoperski par koji je vrlo mirno rješavao sve probleme u Dinamovom šesnaestercu. U slučaju preskakanja igre i traženja ad hoc rješenja, sjajni francuski stoper pokazao je kako je vrlo snažan i čvrst u skoku.

Kada saberemo dojmove i promotrimo situaciju, Dinamo je kvalitetnija momčad od Astane i definitivno Bjelica može računati na širi i raznolikiji kadar. Uvjereni smo kako na svom terenu i pred nadamo se lijepo ispunjenim stadionom, Dinamo neće igrati na rezultat, defenzivno i povučeno. Cilj je postići pogodak nakon kojeg bi Kazahstanci već sami polako odustajali. Uvodnih 15-20 minuta bit će ključno i tu će trebati smiriti uvodni pritisak Astane i njihovu želju da što prije smanje zaostatak.

Dinamo ima tu sposobnost, zaslužuje biti u četvrtom pretkolu i ako sve prođe po nekim papirnatim analizama, sljedeću srijedu trebao bi u Bernu igrati prvi susret play-offa kvalifikacija za Ligu prvaka. Do sada, u novoj sezoni, Dinamo je pokazao kako je kvalitetna momčad, a ono što dodatno može veseliti navijače Modrih je činjenica kako Bjelica još uvijek do kraja nije izbrusio momčad koja može još više napredovati.

Susret je na rasporedu u 20 sati, a sudac utakmice bit će Litavac Gediminas Mažeika. Iako su najavljeni pljuskovi i grmljavine, prema prognozama u Zagrebu za vrijeme odigravanja susreta trebalo bi biti ugodno bez padalina.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik14.08.2018. u 12:55
    Odraditi na iskustvo i proći. Ima tu prostora za napredak još dosta. Puno talenta i kad pridodamo iskustvo starijih i trenera Bjelice... LP ili EL? Svejedno. Mogla bi biti lijepa jesen.
    Obrisan korisnik