Nogomet

VIDEO: Magličini Ciprani izbacili Basel, Ozobić strijelac u prolazu Qarabaga

Branimir Korać • petak, 31.08.2018.
VIDEO: Magličini Ciprani izbacili Basel, Ozobić strijelac u prolazu Qarabaga
Foto: EPA

Odigrani su svi uzvratni susreti play-offa Europske lige, favoriti su uglavnom uspješno odradili posao, ali ipak iznenađenja nije nedostajalo...

Ciparski Apollon iznenadio je Basel i izbacio ga iz Europe. Švicarci su uoči play-offa bili favoriti, ali već u prvom susretu imali su problema. Na svom stadionu slavili su s 3:2, a na Cipru su poraženi 1:0 u dosta skromnoj utakmici bez puno prilika. 17 godina Basel je zaredom nastupao u grupnoj fazi europskih kupova, a taj niz je prekinut u Limassolu.

"Potpuno smo prazni, u svlačionici vlada apsolutna tišina. Znamo da smo podbacili", rekao je nakon susreta kapetan Fabian Frei. Pobjedu Apollonu donio je Charalampos Kyriakou golom u 53. minuti, a Anton Maglica odradio je cijelu utakmicu za Ciprane.

Nakon što je izbacila Hajduk, Steaua je ispala na posljednjoj stepenici do grupne faze Europske lige. Protivnik je bio bečki Rapid koji je u Bukurešt donio prednost 3:1, tu je izgubio 2:1 i prošao u skupinu. Rumunji su na poluvremenu imali željeno vodstvo od 2:0, ali Rapid je u drugom dijelu došao do smanjenja i rezultata koji ga je odveo dalje.

Vratar Steaue Daniel Vlad bio je tragičar, u 63. minuti dosuđen je slobodni udarac za Rapid na 25 metara, lopta je išla izvan gola, ali on ju je odbio točno do gostiju nakon čega Mario Sonnleitner zabija gol koji je odveo Rapid u grupnu fazu.

Rumunji su na poluvremenu vodili golovima Gnoherea i Romana, rano su ostali bez ozlijeđenog Tanasea, a u sudačkoj nadoknadi i bez Balase koji je isključen. U sastavu Rapida Mateo Barać odigrao je svih 90 minuta.

Dinamov protivnik iz trećeg pretkola Lige prvaka, Astana, također ide dalje. Nakon poraza 1:0 na Cipru protiv APOEL-a, u Kazahstanu je prošla na penale. Jedini gol u 120 minuta zabio je Pedro Henrique iz kaznenog udarca, a vratar Erić sjajno je branio u raspucavanju i odveo svoju momčad dalje. APOEL je od pet realizirao samo jedan penal. Marin Tomasov odigrao je cijelu utakmicu.

Atalanta je na pomalo nevjerojatan način ispala od Kopenhagena. U dvije utakmice imala je kombinirano gotovo 50 udaraca na gol, a nije uspjela postići nijedan pogodak u 210 minuta. Naravno, kazna je uslijedila u raspucavanju gdje je Kopenhagen bio mirniji i prošao dalje. Da paradoks bude veći, penal u petoj seriji promašio je Andreas Cornelius, Danac koji je godinama predvodio napad Kopenhagena. Mario Pašalić igrao je do 57. minute kada ga je zamijenio Musa Barrow, a promašio je dvije vrlo dobre prilike.

Od Europe se oprostio Cluj, a senzacionalno u grupnu fazu ide Dudelange iz Luksemburga. 2:0 Luksemburžani su slavili u prvoj utakmici, a onda su u uzvratu dodatno šokirali Rumunje svladavši ih s 3:2. U samo dvije minute razmaka početkom drugog dijela sve nade Cluja su potopljene. Danel Sinani postigao je dva gola za Dudelange, na 3:0 povisio je Turpel, a Tambe i Omrani u zadnjih pet minuta samo su postavili konačnih 3:2. Mate Maleš u blamaži Rumunja odigrao je cijelu utakmicu.

Olimpija je šanse za prolaz protiv Trnave izgubila u prvom susretu u Ljubljani. Slovaci su tamo slavili s 2:0 i dovršili posao na svom terenu. Već u 12. minuti poveli su golom Borisa Godala, a Olimpija je u posljednjim trenucima prvog dijela preko Nika Kapuna poravnala na 1:1. Pokušali su Ljubljančani u drugom dijelu zakomplicirati dvoboj, ali nisu uspjeli. Dino Štiglec odradio je cijelu utakmicu za goste.

Nakon 1:1 u Beogradu, Bešiktaš je pred svojim navijačima potpuno okrenuo stvari na svoju stranu i eliminirao Partizan pobjedom 3:0. Domaćin je brzo ostao bez veznjaka Necipa Uysala zbog ozljede, zamijenio ga je Oguzhan Ozyakup koji je ujedno i povisio na 2:0 u završnici prvog dijela nakon što je Pepe načeo mrežu Beograđana. U drugom dijelu Pepe je bio još jednom strijelac i Bešiktaš ide dalje. Domagoj Vida odradio je svih 90 minuta.

AEK Larnaca u uzvratu je pregazio Trenčin s 3:0 i prošao u grupnu fazu. Ciprani su šokirali goste već u prvoj minuti golom Giannoua, Acoran je u završnici prvog dijela povisio na 2:0, a Giannou u drugom poluvremenu zapečatio sudbinu gostiju. Antonio Mance odradio je 73 minute nakon čega ga je zamijenio Emeka Umeh.

Suduva nije izdržala u Glasgowu. Ivan Kardum bio je kao na streljani i spasio je Litavce od još težeg poraza od ovih 3:0. Celtic je rutinski slavio, strijelci su bili Griffiths, McGregor i Ajer, a moglo je završiti i puno uvjerljivije za domaćina. Kardum je branio cijelu utakmicu za goste, a punu minutažu imao je i Andro Švrljuga.

Bordeaux je prošao u grupnu fazu eliminiravši Gent za koji je cijelu utakmicu odradio Lovre Kalinić. U Belgiji je bilo 0:0, a u Francuskoj 2:0 za domaćina zahvaljujući golovima Kamana i Brianda. Kalinić kod oba pogotka nije mogao ništa, prvi je pao nakon kontre, a drugi iz kaznenog udarca.

Sablićev Šerif oprostio se od Europe porazom u Azerbajdžanu protiv Qarabaga 3:0. U prvoj utakmici slavio je 1:0, ali u drugom nije imao nikakve šanse i visoko je poražen. Jedan od strijelaca bio je i Filip Ozobić koji je zabio za 3:0. Ozobić je igrao do 82. minute, a na drugoj strani Antun Palić ušao je u 55. minuti.

Rangersi su pola sata igrali s dva igrača manje i izdržali žestoki pritisak pod kojim su bili u gostima kod Ufe. Odigrali su 1:1 nakon što su u Glasgowu dobili s 1:0, a gol Ejarie odveo ih je u skupinu. Ivan Paurević kod Rusa i Nikola Katić kod Rangersa odradili su cijelu utakmicu.

Od Europe su se oprostili Ante Erceg i Josip Radošević koji su s ukupnih 9:4 poraženi od Fiolićevog Genka. Erceg je bio asistent kod prvog gola u uzvratu u Danskoj, ali malo je to značilo Brondbyju koji je na svom travnjaku izgubio 4:2.

Europska liga, play-off uzvrati:
Apollon - Basel 1:0 (2:3)
Midtjylland - Malmö 0:2 (2:2)
Steaua - Rapid Beč 2:1 (1:3)
Astana - APOEL 2:1 penali, 1:0 (0:1)
Molde - Zenit 2:1 (1:3)
Kopenhagen - Atalanta 4:3 penali, 0:0 (0:0)
CFR Cluj - Dudelange 2:3 (0:2)
Trnava - Olimpija 1:1 (0:2)
Škendija - Rosenborg 0:2 (1:3)
Bešiktaš - Partizan 3:0 (1:1)
Ludogorec - Torpedo Kutaisi 4:0 (1:0)
AEK Larnaca - Trenčin 3:0 (1:1)
Celtic - Suduva 3:0 (1:1)
Bordeaux - Gent 2:0 (0:0)
Qarabag - Šerif Tiraspol 3:0 (0:1)
Maccabi Tel Aviv - Sarpsborg 2:1 ((1:3)
Ufa - Rangers 1:1 (0:1)
Brondby - Genk 2:4 (2:5)
RB Leipzig - Zorja 3:2 (0:0)
Burnley - Olympiakos 1:1 (1:3)
Sevilla - Sigma Olomouc 3:0 (1:0)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!