Nogomet

Mancinijeva Italija dočekuje Poljsku, mlada Turska favorit protiv Rusije

Jan Šneler • petak, 07.09.2018.
Mancinijeva Italija dočekuje Poljsku, mlada Turska favorit protiv Rusije
Foto: EPA

Nastavljaju se utakmice u novom Uefinom natjecanju, Ligi nacija, a danas nas očekuje nekoliko zanimljivih ogleda...

Nakon jučerašnjeg zanimljivog dana u kojem je odigrano čak devet utakmice Lige nacija, danas nas očekuje još sedam. Već prvi susreti pokazali su kako su ove utakmice gledateljima puno atraktivnije, ali i igračima puno interesantnije od često dosadnih prijateljskih susreta.

U skupini 3 Lige A, u kojoj se nalazi i Portugal, sastaju se Italija i Poljska. Obje momčadi prošle su krizno razdoblje proteklih godinu dana. S jedne strane, Italija se nije niti kvalificirala na Svjetsko prvenstvo u Rusiji, dok je Poljska na istom bila samo promatrač. Talijani su se odlučili na promjenu izbornika, došao je Roberto Mancini, a i u sastavu ima značajnih promjena. Dosta je novih, mladih imena te je na popisu dobar dio igrača koji nema niti 10 nastupa za Italiju.

S obzirom na to kako se Talijane uvijek smatralo za iskusnu i vrlo staru momčad, iznenađuje kako je Mancini pozvao svega nekoliko nogometaša koji imaju više od 30 godina. Očito se u Italiji sprema ili je već pri kraju smjena generacija te će biti jasnije nakon nekoliko kompetitivnih susreta koliko će novi izbornik uspjeti u svom naumu.

Poljska, kao i dosta drugih momčadi, ima dosta novih imena u odnosu na popis sa Svjetskog prvenstva u Rusiji. Gotovo pola sastava iz Rusije nije prisutno na novom popisu što ne treba previše niti čuditi jer Poljaci nisu ostvarili baš nikakav rezultat. I dalje je to momčad koju vodi njihov najbolji igrač i kapetan Robert Lewandowski, no prostora će sigurno dobivati i neki mlađi reprezentativci. Jedan od onih koji je pozvan je i veznjak Dinama Damian Kadzior koji je u redovima Modrih pokazao kako ima iznimno puno kvaliteta.

Vrlo izjednačena je skupina 3 i teško je predvidjeti konačni poredak. Italija ne izgleda loše i Mancini bi mogao složiti jako dobru momčad, Portugal je pokazao na jučerašnjoj utakmici protiv Hrvatske koliko je opasan, dok već po tradiciji Poljska igra jako dobro kvalifikacijske skupine i slične turnire. Ipak, blagi favoriti u današnjem ogledu koji se igra u Bologni, trebali bi biti domaći nogometaši.

Ako smo rekli za Talijane da pomlađuju sastav, onda definitivno to možemo ustvrditi i za Tursku. To nije nikakva novost i to traje već neko vrijeme te će biti zanimljivo vidjeti koji će biti epilog. Nekoliko važnijih imena neće biti u današnjem susretu. Što zbog ozljede, što zbog nepozivanja, Turska ne računa na Volkana Babacana, Omera Topraka, Selcuka Inana, Emre Mora, Ardu Turana i Buraka Yilmaza.

Riječ je o jednoj novijoj momčadi koju vodi proslavljeni Mircea Lucescu i koji nastoji Tursku vratiti u vrh europskog nogometa kojem i pripada. Ogled protiv Rusije u sklopu skupine 2 Lige B bit će idealna prilika za pobjedu. Gotovo cijela momčad Rusije koja je oduševila svijet na proteklom Svjetskom prvenstvu neće nastupiti.

Tu su i dalje Artem Dzjuba, Igor Smolnikov ili Denis Čerišev, ali danas neće nastupiti Igor Akinfeev, Alan Dzagoev, Aleksandr Golovin, Fjodor Smolov, Aleksandr Kokorin i niz drugih. Bit će to jedna potpuno drugačija Rusija od one koju smo gledali prije nešto malo više od dva mjeseca. Uvjereni smo kako će sjajni Stanislav Čerčesov nešto smisliti i napraviti od nove ruske momčadi kvalitetnu ekipu, ali objektivno u ovom trenutku Turska bi trebala imati malu prednost.

Od ostalih susreta Liga C i D, izdvojimo još oglede Litve i Srbije u skupini 4 Lige C te ogled Rumunjske i Crne Gore iz iste skupine. U nižim ligama, po skupinama je većinom četiri momčadi i upravo su ova dva dvoboja iz iste skupine. Bit će to velika borba između Srbije, Rumunjske i Crne Gore, dok objektivno najmanje šanse za prolaz ima Litva. U svakom slučaju, ljubitelji dobrog nogometa niti danas neće biti zakinuto za dobre utakmice. Sve utakmice, izuzev ogleda Azerbejdžana i Kosova (18 sati), na rasporedu su od 20.45 sati.

UEFA Liga nacija, 1. kolo:

Liga A:
Italija - Poljska

Liga B:
Turska - Rusija

Liga C:
Albanija - Izrael
Litva - Srbija
Rumunjska - Crna Gora

Liga D:
Azerbejdžan - Kosovo
Farski Otoci - Malta

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • SuppaDuppaFly07.09.2018. u 14:39
    Sreca rusima sto je ep prosireno. Ali i dalje je upitno dali ce se kvalificirati.
    SuppaDuppaFly