Nogomet

Nizozemci sanjaju pobjedu protiv svjetskih prvaka, Ukrajina želi nastavak dobrog niza protiv Slovačke

Jan Šneler • nedjelja, 09.09.2018.
Nizozemci sanjaju pobjedu protiv svjetskih prvaka, Ukrajina želi nastavak dobrog niza protiv Slovačke
Foto: EPA

Nakon uvodnih susreta Lige nacija, slijede nam dvoboji drugog kola, a kao i u prvom kolu, najinteresantniji su dvoboji Lige A gdje se ovoga puta sastaju Francuska i Nizozemska...

Nakon mnoštva odigranih utakmica prvog kola UEFA Lige nacija proteklih par dana, vrijeme je da krenemo u drugo kolo koje također nudi niz atraktivnih susreta. Prije svega, u oči upada dvoboj Francuske i Nizozemske. Skupina u kojoj su te dvije momčadi, uz Njemačku, prava je poslastica za sve ljubitelje nogometa. Tri nogometne velesile, sedam odličnih dvoboja i mnoštvo dobrih igara. Tome se barem svi nadamo.

Ipak, prvi susret Francuske i Njemačke nije ponudio toliko napetosti i uzbuđenja. Francuska, iako u statusu svjetskog prvaka, nije prezentirala neku fenomenalnu igru koja oduševljava. Golova nije bilo, Francuska je većinom u drugom dijelu bila podređena momčad, no to je ipak i način na koji Didier Deschamps vidi najbolje od svoje momčadi. Ispravno ili krivo, lijepo ili ružno, izbornik Francuske definitivno ima rezultat iza sebe i ništa mu se ne može prigovoriti. Uostalom, i u Münchenu je njegova momčad uzela bod što nije mala stvar.

S druge strane je Nizozemska, zemlja fenomenalne nogometne povijesti, koja je prije samo četiri godine bila treća na svijetu, da bi onda propustila zadnja dva velika natjecanja. Izbornik je Ronald Koeman, veliki igrač koji ima zadaću vratiti Oranje tamo gdje pripada, u vrh svjetskog nogometa. Momčad je promijenjena, dosta mlada, iako još uvijek ima nekoliko iskusnijih i dobro poznatih imena. Ipak, uzbuđuju neka nova talentirana lica poput Justina Kluiverta, Matthijsa de Ligta ili Donny van de Beeka.

Nekako se ostavlja dojam kako bi ova Nizozemska mogla biti dobra momčad, puna potencijala za budućnost i svakako ne bismo podržali mišljenje kladionice koje predviđaju laganu pobjedu Francuza. Francuska ima status favorita, ali Nizozemska se sigurno neće predati i moglo bi se dogoditi da preuzme kontrolu nad utakmicom.

U Ligi B očekuju nas dva zanimljiva dvoboja. Ukrajina dočekuje Slovačku, dok Danska, ovog puta u prvoj postavi, igra protiv Walesa. Ukrajinci su odlično odradili prvi susret protiv Češke. Puno bolju i ofenzivniju igru okrunili su pogotkom u sudačkoj nadoknadi te tako upisali tri boda na gostovanju. Liga A, u koju pobjednik skupine ide za dvije godine, donosi niz financijskih, ali i kompetitivnih mogućnosti te svaki bod znači jako puno.

Slovačka je momčad koju se ne smije podcijeniti jer je riječ o momčadi koja ima nekolicinu sjajnih pojedinaca poput Mareka Hamšika ili Milana Škriniara. Riječ je o vrlo izbalansiranoj momčadi koja je po našem mišljenju jača i od Češke te će biti najveća prijetnja Ukrajini. Ipak, u Lvivu, na svom terenu, Ukrajina bi trebala biti favorit i doći do pobjede. Šest bodova nakon dva susreta, prilično dobar motiv za domaće igrače.

Slovačka je prije nekoliko dana imala i jedno zanimljivo iskustvo u utakmici protiv Danske. Zbog određenih neslaganja s vodstvom Saveza i problemima oko sponzorskih ugovora, najbolji igrači Danske nisu pristali igrati prijateljski susret sa Slovačkom te je Savez morao reagirati i pozivati na različite načine igrače. U jednom trenutku činilo se kao da se igrači pozivaju za odrađivanje nekog termina u školskoj dvorani, a ne službene prijateljske utakmice.

Slovačka ja jasno uvjerljivo slavila, a Danska ostala zapamćena kao reprezentacija koja je poslala amatere na prijateljski susret. Današnji dvoboj s Walesom ipak će biti drugačijeg karaktera. U ovom susretu, Danci će nastupiti u najjačem raspoloživom sastavu te treba očekivati zanimljiv susret s Walesom koji je u prvom kolu potopio Irsku s 4:1.

Wales igra dobro, sustav je nešto promijenjen te je Gareth Bale u samoj špici napada, dok i izbornik Ryan Giggs nastavlja prilično dobro djelovati na klupi reprezentacije. Velšani imaju veliki motiv jer je izvjesno kako Irska nije na njihovoj razini, dok bi dobar rezultat na gostovanju u Aarhusu bio od iznimne važnosti. Zbog domaćeg terena i uvjetno rečeno, boljeg i šireg sastava, Danci su favoriti, no Wales je dobro organizirana momčad, iznimno opasna i bit će ovo sigurno neizvjestan dvoboj.

UEFA Liga nacija:
Liga A:
Francuska - Nizozemska (20.45)

Liga B:
Ukrajina - Slovačka (15.00)
Danska - Wales (18.00)

Liga C:
Bugarska - Norveška (18.00)
Cipar - Slovenija (20.45)

Liga D:
Gruzija - Latvija (18.00)
Makedonija - Armenija (18.00)
Lihtenštajn - Gibraltar (20.45)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!