Košarka

Litva tek nakon dva produžetka slomila Nizozemsku, važna pobjeda Italije

Petar Jenjić • ponedjeljak, 17.09.2018.
Litva tek nakon dva produžetka slomila Nizozemsku, važna pobjeda Italije
Foto: EPA

Odigrane su nove dvije kvalifikacijske utakmice za odlazak na Svjetsko prvenstvo, dvije utakmice vrlo važne i za Hrvatsku. Rezultati na oba dvoboja idu u hrvatsku korist, Italija je svladala Mađarsku, a Litva tek nakon dva produžetka Nizozemsku...

Vrlo važnu pobjedu u kontekstu hrvatskog odlaska na Svjetsko prvenstvo, ostvarila je Italija koja je slavila na gostovanju kod izravnog konkurenta Mađarske. Talijani su na kraju slavili rezultatom 69:63.

Iako su početkom drugog poluvremena imali i 15 koševa viška (43:28), Talijani su sve uspjeli prokockati, to jest, Mađarska je uspjela nadoknaditi serijom 19:2 i prijeći u vodstvo. Ipak, gosti su u posljednjoj četvrtini uspjeli vratiti prednost te je sačuvati do kraja.

Luigi Datome s 18 koševa i sedam skokova predvodio je Talijane do pobjede, dok su po 11 poena dodali Nicolo Melli i Paul Biligha. Mađarima nije pomogao niti izvrsni David Vojvoda koji je ubacio 25 poena.

Nakon pobjede protiv Hrvatske košarkaši Litve kudikamo opuštenije odigrali su utakmicu protiv Nizozemske koju su na domaćem terenu uspjeli poraziti tek nakon dva produžetka.

Ovom pobjedom spriječila je dodatne komplikacije u hrvatskoj skupini, s obzirom na to da Nizozemci imaju bolji međusobni omjer s Hrvatskom i u slučaju istog broja bodova bili bi ispred. Junak Litve bio je Mantas Kalnietis koji je zabio tricu za 95:92.

Još četiri i pol minute prije kraja Litva je imala 14 koševa viška (73:59) i činilo se kako će mirno privesti utakmicu prema kraju, međutim, vratila se Nizozemska potpuno u egal. Devet sekundi prije kraja Mindaugas Kuzminskas izgubio je loptu, a Charlon Kloof zakucao u kontri i donio izjednačenje gostima (75:75). U preostalom vremenu domaćin nije uspio poentirati.

Produžetak nije donio prevelike promjene. Litva je imala dva koša viška (84:82) deset sekundi prije kraja, no Yannick Franke zabio je za poravnanje. U preostalom vremenu domaćin ponovno nije zabio. Dramatična završnica bila je i u drugom produžetku kada je pet sekundi prije kraja Kalnietis zabio tricu za 95:92. Išla je Litva odmah na brzi prekršaj, gosti su zabili jedno, a zatim pokušali iz odbijanca, no nisu bili precizni.

Kalnietis je bio najbolji u redovima Litve s 21 poenom i pet asistencija, dok su Lukas Lekavičius i Eimantas Bendžius dodali po 14 koševa. Potrebno je izdvojiti kako je Litva susret zaključila s tek 30% šuta iz igre (29/83).

Charlon Kloof s 19 poena i pet asistencija te Thomas Van der Mars sa 16 postignutih koševa.

Kvalifikacije za SP:
Mađarska - Italija 63:69
Litva - Nizozemska 95:93 (nakon dva produžetka)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!