Košarka

Anzulović: "Kroz treninge nisam uspio dobiti ono što sam tražio", Rađa: "Tko ne želi, neka ne igra"

Petar Jenjić • srijeda, 19.09.2018.
Anzulović: "Kroz treninge nisam uspio dobiti ono što sam tražio", Rađa: "Tko ne želi, neka ne igra"
Foto: FaH

Press konferenciju nakon poraza od Litve i Poljske održalo je vodstvo HKS-a i izbornik Dražen Anzulović koji se osvrnuo na sve što se događalo oko reprezentacije te naveo razloge neuspjeha...

Hrvatski košarkaški savez danas je odradio press konferenciju za novinare u kojoj se osvrnuo na protekle dvije utakmice seniorske reprezentacije. Prvo je govorio Dino Rađa koji je iznenađen da se sve rasplelo ovako kako jest. Ističe kako trebamo biti strpljivi s njim jer je to dugačak proces koji zahtjeva puno rada.

"Nakon šestog mjeseca i nakon što su igrači u tom trenutku bili iscrpljeni, što su neki imali određene pauze pa nisu stigli u pravo stanju, ipak su odigrali dobro. Očekivao sam da će pred početak sezone biti bolje i za mene je iznenađenje kako je sve završilo. Čuo sam se s izbornikom svakih nekoliko dana oko situacije."

Stojko Vranković

"Svjesni smo situacije u kojoj se nalazimo. Bit će teško, možda i nemoguće otići na SP. Imamo još četiri utakmice, dva ciklusa, jedan u studenom, drugi u veljače. Je li ovo realnost, i jest i nije. Nije, jer smo samim ulaskom u Savez krenuli u proces stvaranja našeg modela kako bi potencijalni igrači koji dolaze iz mlađih kategorija postali reprezentativci. Mislim da smo na dobrom putu, a ovo što se dogodilo s A selekcijom jest realnost."

"Igrače ne možete stvoriti u kratkom vremenu. Puno je lakše nešto implementirati na mlade igrače i to smo uspjeli kod mlađih selekcija. Puno je to teže provesti s ljudima koji imaju tridesetak godina jer već imaju navike. Morate biti strpljivi s nama jer je potrebno puno rada. Tko neće, neka ne igra za Hrvatsku. Od danas prolaze samo red, rad i disciplina", dodao je Rađa.

Nastavio je izbornik Dražen Anzulović koji je kao trener preuzeo odgovornost, ali kao glavni razlog dva poraza naveo je dvije stvari - dvojicu igrača i fizičku pripremljenost.

"Sigurno je kako smo svi razočarani kako je ovo završilo, nismo to očekivali. Kao trener preuzimam svu odgovornost. Da li bi nešto mijenjao sada, naravno da bih pa i nakon svih analiza koje sam napravio sa stručnim stožerom. Mislim da smo u selekciji promašili, za dva igrača, a druga stvar koju bih mijenjao, za koju mislim da je ključna, to jest fizička priprema momčadi. Tu izuzimam kondicijskog trenera Šimu Tomaševića koji je učinio sve što je u njegovoj moći. Nije išao s nama na kinesku turneju, to je jedan segment koji je po meni bio odlučujući. Najvažnija u svemu ostalom jest taktička priprema."

"Ne bih ništa promijenio u taktičkoj pripremi, osim možda ponekih sitnica. Mislim da smo bili taktički dobro pripremljeni na zahtjeve koje su utakmice nosile i da su za sve što se događalo na parketu važna dva razloga koja sam naveo. U najkraćim crtama to je moj rezime onoga što se događalo u ove dvije utakmice i kroz 20 treninga koje smo imali prije kvalifikacija."

Nije želio komentirati o kojim se igračima radi.

"Taktika se odnosi na obje strane terena, treba držati intenzitet i koncentraciju svih 40 minuta. Svi treninzi su snimani i pohranjeni, kompletna taktička priprema je bila spremljena, ali nismo ih proveli na razini na kojoj smo to trebali provesti. Nema smisla da idem s imenima. Ovo je timski sport, homogenost cjeline je najbitnija. Da li bi bilo bolje ili lošije, to ne znam, to je hipotetsko pitanje. Naša baza igrača se zna i nju smo testirali kroz šesti mjesec i kinesku turneju. Znamo čime možemo raspolagati."

"Promijenili su se ciklusi priprema kada ste imali 40-50 dana u kojima ste mogli pripremiti igrače. Sada moraju 100% fizički doći na pripreme. U završnici utakmice smo padali na osnovnim stvarima koje se ozbiljnim momčadima ne bi trebale događati. Nema trenera koji u 20 treninga može promijeniti fizičku pripremljenost igrača."

Prema Anzuloviću, igrači nisu bojkotirali njegov rad. Za izbornika je konstruktivna kritika najbitnija.

"Nisam zadovoljan jer kroz treninge nisam uspio dobiti ono što sam tražio. Naznake smo vidjeli u utakmicama protiv Slovenije. Konstruktivna kritika meni je pozitivna. Apsolutno sam nezadovoljan kako smo proveli pripremni period i kako smo pratili sve ono što smo trebali igrati. Bojkot nisam osjetio, to morate pitati igrače."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Šojka Rugalica 20.09.2018. u 12:52
    Od sad samo red, rad, i disciplina to samo govori da toga svih ovih godina nije niti bilo,niti ce biti oni nisu u stanju stvoriti kemiju sa nikakvim igracima,a kamoli s ovima iz nba na cijim se licima tocno vidi da igraju za reprezentaciju preko one stvari,da ih se slucajno nebi prozivalo po... [više na forumu]
    Šojka Rugalica
  • ibarix20.09.2018. u 02:27
    "Od danas prolaze samo red, rad i disciplina", dodao je Rađa. Kog vi muljate? Govorite o mladima, a Kalajžić ni minute i još zovete Simona. Kad ćete napraviti rez i ukloniti Stipčevića i Simona? Simon je odradio ok, da ne bude zabune, ali stopira se Mustapića, a dobili nismo ništa. Svi... [više na forumu]
    ibarix
  • Obrisan korisnik19.09.2018. u 20:03
    Kakva govna vode nasu kosarku! Daj zavucite se u misju rupu i vodstvo saveza i strucni stozer. Popusite k**** svi redom, odlazite!
    Obrisan korisnik
  • Bestija_ST19.09.2018. u 17:47
    (Ne)strucni stozer. U prijevodu: budite strpljivi dok sve ne razjebemo do kraja. Posli nek se neko drugi vata uzarenog govanceta koje je hrvatska seniorska kosarka.
    Bestija_ST
  • pikepiletina19.09.2018. u 14:29
    Ne bi ništa mijenjao u taktičkoj pripremi?! ne bi mijenjao?! pa ovaj Majstor ne samo da ne zna ništa o taktici, nego je čak i bezobrazan. sad oće svaliti svoje neznanje i svoje birtijsko vođenje utakmice na leđa igrača... OSTAVKA
    pikepiletina