Košarka

SP košarkašica: SAD slavio protiv Kine, Japan bolji od Belgije nakon produžetaka, Nigerija šokirala Tursku

Jan Šneler • nedjelja, 23.09.2018.
SP košarkašica: SAD slavio protiv Kine, Japan bolji od Belgije nakon produžetaka, Nigerija šokirala Tursku
Foto: EPA

Drugo kolo Svjetskog košarkaškog prvenstva za žene koje se odigrava na Kanarskom otočju nije ponudilo previše uzbuđenja te su favorizirani sastavi ostvarili pobjede...

Kompletirano je i drugo kolo Svjetskog košarkaškog prvenstva za žene čiji je domaćin Španjolska, a najzanimljivije je bilo u ogledu Japana i Belgije. Nakon produžetaka Japanke su slavile i tako gotovo osigurale prolazak u osminu finala.

Iako je utakmica bila izjednačena, Japanke su uspjele ući u posljednju četvrtinu s prednošću 50:57. Bolje su igrale i u četvrtoj četvrtini gdje su u jednom trenutku imale velikih devet koševa razlike. Ipak, umjesto da se raspadnu, Belgijke su se uzdignule i serijom 12:0 došle na korak do slavlja.

Ostalo je nešto malo više od minutu prije kraja, a Belgija je vodila 68:65. Ipak, tricom Evelyn Mawuli, Japan dolazi do izjednačenja. Obje ekipe imale su nekoliko prilika za vodstvo, no zadnju minutu koševa nije bilo te se ušlo u produžetke. Produžeci su također bili vrlo gusti jer su obje momčadi jako puno promašivale.

Japanke su ipak pokazale više koncentracije u završnici te su došle do pobjede rezultatom 75:77. Najbolja je bila Maki Takada s 26 koševa, dok je Yuki Miyazawa dodala 21 poen. Kod Belgije, najefikasnija je bila Kim Mestdagh s 23 koševa.

Košarkašice SAD-a došle su do druge pobjede na ovom Svjetskom prvenstvu. Aktualne prvakinje nisu imale većih problema s košarkašicama Kine. Tijekom cijelog susreta, Amerikanke su vodile i odličnom igrom u završnici mirno privele susret kraju i slavile s 88:100. Izbornik SAD-a Dawn Staley dosta je rotirao igračice, a najbolja je bila Breanna Stewart s 23 poena. Kod Kine, uz odličan šut 10/15, najefikasnija bila je Xu Han s 20 koševa.

Od ostalih rezultata istaknimo pobjedu Francuske protiv Grčke i iznenađujući poraz Turske od Nigerije. Francuskinje su odlično otvorile susret protiv Grkinja, imale lijepu prednost nakon prve četvrtine, no uslijedio je golemi pad u igri. Grčka je malo po malo stizala i prednost i ušla u posljednju četvrtinu s vodstvom od pet razlike. Ipak, Francuskinje su se uspjele skoncentrirati i na kraju slaviti teže no očekivano rezultatom 75:71.

Endene Miyem je bila najbolja kod Francuske s 20 koševa i odličnim šutom za tri poena (5/7). Glavni pokretač Grčke u današnjem susretu bila je Evanthia Maltsi koja je ostvarila učinak od 28 koševa.

Nigerijke su ostvarile sjajnu pobjedu protiv favoriziranih Turkinja. Turska je bolje otvorila susret, imala već u prvoj četvrtini 10 poena prednosti i činilo se da će rutinski slaviti u drugom kolu. Ipak, Nigerija se nije predavala te je smanjivala prednost do sredine treće četvrtina kada je nevjerojatnom serijom 21:0 došla do ogromne prednosti.

Tu je utakmica bila riješena jer je Nigerija došla do velikog vodstva 52:35. Turska se pokušavala vratiti u završnici, no bilo je to nemoguće i katastrofalna treća dionica stajala ih je pobjede. U redovima Nigerije odlična je bila Sarah Ogoke s 22 poena, dok je za Tursku Isil Alben postigla 15 koševa.

Svjetsko košarkaško prvenstvo (ž), 2. kolo:
Argentina - Australija 43:84
Kanada - Južna Koreja 82:63
Belgija - Japan 75:77* nakon produžetaka
Senegal - Latvija 70:69
Francuska - Grčka 75:71
Kina - SAD 88:100
Španjolska - Portoriko 78:53
Nigerija - Turska 74:68

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!