Nogomet

Liverpool gostuje kod Napolija u derbiju kola, Barcelona ide na noge ozljedama opterećenom Tottenhamu

Jan Šneler • srijeda, 03.10.2018.
Liverpool gostuje kod Napolija u derbiju kola, Barcelona ide na noge ozljedama opterećenom Tottenhamu
Foto: EPA

Iako je jučerašnji dan pružio niz zanimljivih duela, današnje utakmice drugog kola Lige prvaka svakako obećavaju više uzbuđenja...

Napoli - Liverpool

Napoli s nestrpljenjem očekuje Liverpool u za njih možda i najvažnijoj utakmici grupne faze. Talijani su kiksali u prvom kolu kod Crvene zvezde i današnji poraz bi ih previše udaljio od sljedeće faze. Ne zaboravimo da im još preostaju gostovanja u Parizu i Liverpoolu, a s jednim osvojenim bodom prolaz bi bio ravan čudu.

Upravo zato danas Napoli mora ići na sve ili ništa. Pobjeda je nužna za nastavak razmišljanja o sljedećoj fazi. Protivnik ne može biti gori, odnosno Napoliju ne može manje odgovarati brza i napadačka ekipa poput Liverpoola. Napoli igra jedan ofenzivni nogomet i premda nisu tako blistavi kao ranijih sezona, to je još uvijek skup sjajnih igrača. S druge strane, dočekuju Liverpool koji vrlo brzo prelazi iz faze obrane u fazu napada i nevjerojatan je potencijal koji imaju u samoj završnici.

Da će Napoliju biti izuzetno teško ne treba previše isticati, jednako kao i da Liverpool ulazi u susret kao favorit. Momčad koju vodi Jurgen Klopp izgleda jako zrelo ove sezone i još uvijek ne zna za poraz. Probudila su se i neka zaboravljena imena poput Daniela Sturridgea tako da je širina u napadu impozantna.

U svakom slučaju očekuje nas sjajan dvoboj i mogli bismo gledati lijepu predstavu punu golova. Susret počinje u 21 sat, sudac je Mađar Viktor Kassai, a istaknimo i kako bismo u redovima Napolija mogli vidjeti sve boljeg Marka Roga. Dejan Lovren još uvijek nije dovoljno spreman za prvu postavu Liverpoola.

Tottenham - Barcelona

Još jedan sjajan dvoboj, ovoga puta u Londonu, nas očekuje između dvije dobre momčadi koje su imale ili još uvijek imaju određene problem ove sezone. Spursi su krenuli jako loše u sezonu, a sada su pak žrtve ozljeda najvažnijih igrača. Barcelona s druge strane izgleda neprepoznatljivo i već tri susreta zaredom u La Ligi gubi bodove.

Ipak, svi su uvjereni kako je riječ o manjoj krizi koja će ipak s vremenom biti zaboravljena. Katalonci su i dalje iznimno moćni, puni sjajnih pojedinaca i realnost sigurno nisu posljednji rezultati. Danas idu u goste Tottenhamu koji, objektivno govoreći, nema puno šansi. Nažalost, ovaj susret bio bi puno zanimljiviji da su Spursi kompletni, no ovako je teško reći koliko Tottenham može parirati kompaktnoj Barceloni.

Tottenhamu nedostaju Christian Eriksen, Moussa Dembele, Dele Alli i Jan Vertonghen, dok se očekuje da će Hugo Lloris stati na vrata. To je izuzetno velik problem za Mauricija Pochettina koji naprosto teško može s Ericom Dierom ili Moussom Sissokom parirati sjajnim Barcinim veznjacima.

Iz tog razloga, realno je za očekivati pobjedu Barcelone koja ne igra sjajno, ali mora iskoristiti izostanak nekoliko prvotimaca suparničkog sastava. Tottenham se nalazi u nezgodnoj poziciji i nekako se čini da će izuzetno žaliti za onim primljenim pogocima na gostovanju kod Intera. Susret počinje u 21, sudac je Felix Zwayer iz Njemačke.

PSV - Inter

PSV je pružio jako dobar otpor protiv Barcelone u prvom kolu i Katalonci su tek krajem susreta povećali svoju prednost i konačno mirno slavili. Nisu se Nizozemci branili i parkirali autobus u šesnaestercu, već su vrlo aktivno igrali i bili izuzetno opasni. To se sve događalo na Camp Nou, a PSV je na svom terenu još opasnija momčad.

Radi se o ekipi koja je prije desetak dana glatko porazila Ajax (3:0) i koja je primila svega tri pogotka u Eredivisie u sedam susreta. Iako ih često podcjenjuju, Nizozemci su vrlo opasni, a momčad koja ima Hirvinga Lozana ne smije se olako shvatiti.

Svjesni su toga u Interu i znaju kako danas neće biti nimalo lako u Eindhovenu. Protiv Tottenhama je Inter imao sreće i s dva kasna pogotka došao do tri boda. Danas će ipak morati pokazati puno više ako žele doći do punog plijena. Obje momčadi imaju veliki motiv. Ranjeni Tottenham ide na goste Barceloni i tu se javlja prilika za PSV i Inter. Inter bi pobjedom došao na šest bodova, dok bi PSV preskočio Tottenham i bio u prednosti prije njihova dva međusobna ogleda.

Od domaće momčadi ne treba očekivati defenzivnu igru i ne bi bilo nimalo čudno da danas iznenade favoriziranije goste. Inter možda je individualno kvalitetniji, ali to će morati dokazati i na terenu jer PSV definitivno nije momčad protiv koje mogu lako igrati. U prvoj postavi gostiju gotovo sigurno će biti Ivan Perišić i Marcelo Brozović. Utakmicu možete pratiti od 21 sat uz glavnog suca iz Srbije, Milorada Mažića.

Atletico Madrid - Club Brugge

Teško gostovanje očekuje hrvatsku koloniju u Club Bruggeu. Atletico Madrid jedan je od onih klubova protiv kojih nikako ne želite igrati. Obrambeno su čvrsti poput stijene, napadački vas iznenade u sekundi. Diego Simeone stvorio je nevjerojatno pokretljiv stroj, skup igrača koji žmirećki mogu igrati.

Upravo nedavno izašla je statistika da je vratar Jan Oblak primio manje pogodaka nego što je imao sačuvanih mreža na vratima Atletica. To je dovoljno fascinantan podatak koji govori o snazi momčadi. Club Brugge nije loša momčad, no objektivno Liga prvaka mogla bi se pokazati kao prevelik zalogaj u ovom trenutku.

Protiv Atletica nemaju velike šanse bez obzira na to što Atletico ne pokazuje znakove briljantne igre u posljednje vrijeme. Objektivno Club Bruggeu preostaje borba za treće mjesto, iako i tu bi mogli imati dosta problema. U svakom slučaju, treba očekivati malo povučeniji gostujući sastav koji će sigurno nastojati sačuvati mrežu i osvojiti barem jedan bod.

Bez obzira na današnji ishod, Ivan Leko koji vodi Belgijce dobiva velik broj pohvala na svoj račun, pa tako i od Simeonea, a u prvoj postavi gostiju svakako možemo očekivati Karla Leticu na vratima i Mateja Mitrovića na mjestu stopera. Utakmica je na rasporedu u 21 sat, a sudit će Slovenac Ivan Kružljak.

Ostali dvoboji

U Dortmundu se sastaju tamošnja Borussia i Monaco. Monaco je u katastrofalnoj formi, trenutno je na 18. mjestu u francuskoj Ligue 1 i kao takav je najopasniji. Razlog - nemaju što za izgubiti. Primarni cilj momčadi je svakako što bolji plasman u domaćem natjecanju, a susreti Lige prvaka trenutno ne mogu biti prioritet. Iz tog razloga, kalkulacija sigurno neće biti i Borussia mora biti izrazito na oprezu.

Ipak, iskusna njemačka momčad koja sve bolje izgleda ima već tri boda na kontu i s novih tri napravila bi dobar korak prema drugom krugu. Pogotovo u situaciji u kojoj je realno za očekivati da dvije momčadi budu bez bodova nakon dva kola. Utakmica počinje također u 21 sat, a pravdu će dijeliti Aleksej Kulbakov iz Bjelorusije.

Crvena zvezda je odradila odličan posao u Beogradu protiv Napolija. Iako su gosti bili boljih čitavi dvoboj, remi je sjajan rezultat za srpskog prvaka. Ipak, sada kreću puno zahtjevniji dvoboji. Prvo je na redu gostovanje kod PSG-a, a onda i dva susreta protiv Liverpoola. Teško je reći što Zvezda može jer se protiv ovakvih protivnika još nije srela.

PSG je ranjeni div koji je izgubio u prvom kolu kod Liverpoola i pobjeda večeras je imperativ. Bilo kakav pozitivni rezultat gostiju danas bi bio ravan čudu jer su individualna kvaliteta, iskustvo i nogometno znanje na strani Parižana kojima treba jedna laganija pobjeda nakon uvodnog poraza. U 19 sati susret je na rasporedu, a pravdu dijeli Portugalac Artur Soares Dias.

Uz sve druge dvoboje, onaj između Porta i Galatasaraya možda je najizjednačeniji. Portugalci bi bili favoriti u dvoboju, no ozlijedio im se sjajni napadač Vincent Aboubakar. Turci su bez ikakvih problema svladali Lokomotiv iz Moskve u prvom kolu i pokazali da imaju ozbiljnu momčad. Ovo je susret u kojemu je iznimno teško predvidjeti favorita i lako je moguće da gledamo napetu utakmicu bez konačnog pobjednika. Utakmica počinje u 21, a glavni sudac bit će Michael Oliver iz Engleske.

Nastavno na raniji susret, u skupini D očekuje nas još jedan izjednačeni dvoboj između Lokomotiva i Schalkea. Moskovljani su teško stradali u Istanbulu u prvom kolu i žele iskupljenje. Ipak, njihovi rezultati u posljednje vrijeme ne pokazuju da imaju kapacitet za veće rezultate. Isto to može se reći i za Schalke koji je na pretposljednjem mjestu Bundeslige.

U velikim problemima su obje momčadi, problema s ozljedama im ne nedostaje i u tom odnosu snaga blagu prednost svakako ima domaći sastav. Schalke ima dovoljno problema s nastupima u Bundesligi i moguće je da će više pažnje obraćati na taj aspekt. Utakmica počinje u 19 sati uz još jednog engleskog suca, Anthony Taylora.

Liga prvaka, 2. kolo:
PSG - Crvena Zvezda (19.00)
Lokomotiv Moskva - Schalke (19.00)
Atletico Madrid - Club Brugge (21.00)
Borussia Dortmund - Monaco (21.00)
PSV - Inter (21.00)
Tottenham - Barcelona (21.00)
Napoli - Liverpool (21.00)
Porto - Galatasaray (21.00)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!