Nogomet

Anderlecht u krizi, Dinamo u naletu, mogu li Modri po prvi put u ovom sustavu doći do dvije uzastopne pobjede?

Jan Šneler • četvrtak, 04.10.2018.
Anderlecht u krizi, Dinamo u naletu, mogu li Modri po prvi put u ovom sustavu doći do dvije uzastopne pobjede?
Foto: FaH

Na rasporedu je drugo kolo Europske lige, a oči hrvatske javnosti bit će uprte u Bruxelles gdje se sastaju Anderlecht i hrvatski prvak Dinamo...

Došao je red i na drugo kolo Europske lige u kojem će belgijski Anderlecht ugostiti zagrebački Dinamo. Nakon prvog kola i uvjerljive pobjede protiv turskog Fenerbahčea, Dinamo gaji velike nade prije današnjeg ogleda. To nimalo nije čudno jer je belgijska momčad u potpunom kaosu.

Rezultatski Anderlecht ne stoji dobro. U Jupiler ligi su na trećem mjestu s čak osam bodova zaostatka za vodećim Club Bruggeom (tek je devet kola odigrano). U belgijskom kupu su ispali, dok im je u Europskoj ligi Spartak iz Trnave nanio poraz u prvom kolu. Sve to događa se niti mjesec i pol nakon što su pobjedom protiv Royal Excela upisali četvrto slavlje u nizu i imali gol razliku 13:4. Da su tada igrali Dinamo i Anderlecht, vjerojatno bi većina tipovala na Belgijce.

Od tog trenutka, u domaćem natjecanju upisali su jednu pobjedu, dva remija i dva poraza u gol razliku 4:5. To je nevjerojatan pad u igri koji je teško objasniti. No, kao što dobra stara izreka kaže: "Ranjeni lav je najopasniji". Ne znamo je li Anderlecht "lav", ali jasno je da taj crni niz negdje mora biti prekinut. Iz tog razloga, nogometaši Dinama ne smiju se osvrtati previše na probleme suparnika već isključivo gledati svoju igru.

Dinamo je protiv Fenerbahčea pokazao kako može prepustiti protivniku loptu u jednom trenutku, natjerati ih da sa stoperima dođu na polovicu igrališta i onda ih uništiti kontrama i polukontrama. Kada na krilima imate Mislava Oršića i Izeta Hajrovića, taj potez Nenada Bjelice čini se vrlo logičnim. Fenerbahče je bio unakažen prodorima krila, promjenom pozicija i brzim, okomitim nogometom. Anderlechtovi stoperi vole stajati visoko, no ako su imalo gledali Dinamove utakmice nismo sigurno koliko im je to dobra ideja.

Druga stvar koju je iznimno važno podcrtati je ulazak u utakmicu. Bez obzira na krizu, Anderlecht danas može slaviti i okrenuti sve naopačke. Međutim, dobar ulazak Dinama, ofenzivno postavljanje i pritisak na posljednju liniju bili bi znak domaćima da će im biti jako teško doći do bodova. Mnogi bivši igrači i treneri kažu da ako Dinamo prvi dođe do gola, da će se Anderlecht raspasti. Teško je sada napamet govoriti što bi bilo, ali jasno je da kvalitetan početak nosi više pritiska na domaće i veću nervozu kako će vrijeme odmicati.

Ne smije se zaboraviti kako Dinamo ima tri boda, a Anderlecht nula. Dinamu slijede dvije utakmice protiv, uvjetno rečeno, najslabije momčadi u skupini, Spartaka iz Trnave, dok Anderlecht mora igrati protiv Fenerbahčea. Poraz Modrih ne bi bio poželjan, ali isto tako ne bi bio niti smak svijeta jer bi i dalje ovisili sami o sebi. Anderlechtu poraz gotovo da znači oproštaj od Europe.

Pritisak je apsolutno na domaćima, navijači su u sukobu s trenerom i u slučaju lošeg rezultata, jasno je tko će se morati povući. Sulud je bio potez Heina Vanhaezebroucka da se u ovim trenucima otvoreno svađa s publikom. Ipak, to sve ide u prilog Dinamu i to je nešto što Modri moraju iskoristiti. Uostalom, nikada u povijesti Dinamo nije ušao u treće kolo grupne faze sa šest osvojenih bodova. Pustite proljeće i slične priče, to ionako nije opipljiv cilj. Tko kaže da Dinamo, u slučaju da pobijedi danas, ne može biti konkurentan i u nokaut fazi. Sve je i dalje u njihovim rukama i nakon Fenerbahčea, ponovno ulaze u susret kao blagi favoriti.

Što se tiče prve postave Modrih, za očekivati je da će u posljednjoj liniji na lijevom beku biti Rrahmani, dok će stoperski par čini Dilaver i Theophile-Catherine. Na desnoj strani vrlo srčani Stojanović. U sredini, s obzirom na to da Ademi nije potpuno spreman, ponovno ćemo vidjeti Šunjića i Gojaka. Klasična ofenzivnija trojica su Oršić, Olmo i Hajrović ispred najisturenijeg Gavranovića od kojeg se danas očekuje puno.

U Anderlechtu, kao što je poznato, nastupaju i dvojica hrvatskih nogometaša, Ivan Santini i Hrvoje Milić te se očekuje da će obojica biti u prvoj postavi.

Susret počinje u 19 sati, a sudit će Vladislav Bezborodov iz Rusije.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!