Košarka

Večer iznenađenja u košarkaškoj Ligi prvaka, Opava srušila Nanterre, drama u Bambergu

Jan Šneler • srijeda, 10.10.2018.
Večer iznenađenja u košarkaškoj Ligi prvaka, Opava srušila Nanterre, drama u Bambergu
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Prvo kolo košarkaške Lige prvaka donijelo je brojna iznenađenja od kojih svakako valja izdvojiti pobjedu češke Opave protiv favoriziranog Nanterrea...

Rijetko kada košarkaška natjecanja počnu s tolikim brojem iznenađenja, ali današnji susreti prvog kola Lige prvaka pružili su brojna uzbuđenja. Virtus Bologna je nakon produžetaka slavio protiv Neptunasa, Fuenlabrada je u posljednje dvije sekunde došla do pobjede kod Brose Bamberga, a češka Opava pobijedila je francuski Nanterre.

Vrlo uzbudljivo bilo je u Bambergu gdje su se sastali istoimeni domaćin i gosti iz Fuenlabrade. Domaći sastav bio je favorit susreta iako tijek utakmice nije išao u tom smjeru. Gosti su se sjajno držali, u dobrom dijelu prve tri četvrtine i vodili, a u posljednjih deset minuta ušli su s vodstvom 59:63.

Domaćin se ipak probudio, preokrenuo tijek utakmice i doša do velikog vodstva 82:74 minutu i pol prije kraja. Činilo se da je susret blizu kraja, a kada je Tyrese Rice zabio oba bacanja za vodstvo domaćih 85:80 točno 26 sekundi do završetka, nitko realan nije mislio u drugačiji ishod od pobjede Bamberga. No čudo se dogodilo. U posljednje četiri sekunde domaći ulaze s vodstvom 88:85, Francisco Cruz ima dva slobodna bacanja i zadatak je jasan, pogoditi prvo i uz namjerni promašaj probati nešto napraviti.

Cruz pogađa prvo, promašuje drugo, uzima loptu i pogađa tricu za pobjedu gostiju 88:89. Fenomenalna završnica i pobjeda Španjolaca za koje nastupa Marko Popović(8p, 3a) koji se iskazao i preciznošću s linije slobodnih bacanja u toj čudesnoj posljednjoj minuti.

Nakon produžetaka do pobjede je došao talijanski Virtus iz Bologne protiv Neptunasa. Gosti su bili bolji tri četvrtine igre i ušli su u posljednju dionicu s velikom razlikom. Neptunas je vodio s 43:54 i bilo je realno za očekivati da će privesti mirno susret kraju. Na njihovu žalost, nisu to uspjeli, a čak su morali i spašavati se od poraza u regularnom dijelu.

Vodio je Virtus sa 68:62, no gosti su uspjeli pogoditi za 69:69 što je bio i konačni rezultat prije produžetaka. U produžecima bolja je ipak bila domaća momčad koja je vrlo brzo stekla dovoljnu prednost koju je samo povećavala do kraja. Konačno, rezultatom 83:78 Virtus je upisao prvu pobjedu. Jedan od najzaslužnijih za pobjedu je Kevin Punter koji je ubacio 27 poena.

Belgijski Oostende kojeg vodi hrvatski trener Dario Gjergja nije uspio slaviti protiv Prometheusa iz grčkog Patrasa. To je također svojevrsno iznenađenje i svakako neugodan početak europske sezone za domaći sastav. Kobna je bila druga četvrtina koju su Belgijci katastrofalno odigrali u obrani. Primili su čak 34 koševa i dopustili gostima iz Grčke da odu na odmor s deset poena prednosti.

Uspjeli su domaći malo smanjiti taj zaostatak u trećoj četvrtini no nedovoljno da zaustave goste. Rion Brown je kod gostiju postigao 21 poen, dok je za domaće Yannick Desiron dodao 14 koševa. Marin Marić je upisao nešto malo više od pet minuta za domaći sastav i pritom ubacio dva poena.

Najveće iznenađenje današnjeg kola svakako je pobjeda Opave protiv Nanterrea. Domaći su fenomenalno odigrali prvu četvrtinu koju su dobili s nevjerojatnih 28:16. Gostima se bilo teško vratiti i iako su zamalo uspjeli, Opava je koncentriranija bila u samoj završnici. Jakub Sirina ostvario je učinak od 15 koševa i šest asistencija u pobjedi češkog kluba dok je za goste Julian Gamble postigao 14 poena.

Dodajmo za kraj kako je hrvatski centar Josip Sobin postigao 12 poena u pobjedi poljskog Anwila kojeg vodi Igor Miličić. Anwil je slavio kod Ventspilsa 78:99. Pobjedu je upisao i Damjan Rudež u dresu Murcie protiv Le Mansa. Rudež je postigao sedam poena za nešto više od 13 minuta igre.

FIBA Liga prvaka, 1. kolo:
Banvit - Ludwigsburg 89:76
Ventspils - Anwil Wloclawek 78:99
AEK - Hapoel Jeruzalem 75:79
Opava - Nanterre 74:67
Bamberg - Fuenlabrada 88:89
Hapoel Holon - Fribourg 93:69
Murcia - Le Mans 74:62
Oostende - Prometheus 84:93
Virtus Bologna - Neptunas 83:78*
*nakon produžetaka

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!