Nogomet

Derbi Nizozemske i Njemačke, Irska i Danska u reprizi play-offa

Jan Šneler • subota, 13.10.2018.
Derbi Nizozemske i Njemačke, Irska i Danska u reprizi play-offa
Foto: EPA

Nastavljaju se utakmice UEFA Lige nacija, a danas nas očekuje čak devet novih dvoboja od kojih se svakako najviše ističe onaj u Amsterdamu...

Iako neki smatraju kako je ovo natjecanje promašaj, UEFA Liga nacija gotovo svaki dan (u periodu kada se igra) donosi barem nekoliko zanimljivih dvoboja. Danas možemo pratiti novih devet susreta, od kojih tek oni u najslabijoj Ligi D nisu pretjerano uzbudljivi. U Ligi C možemo vidjeti dva napeta dvoboja koji bi mogli odrediti situaciji u Skupini 3, dok u Ligi B na rasporedu imamo reprizu play-offa od prije godinu dana u Dublinu te susjedski derbi Slovačke i Češke.

Najzvučniji je svakako dvoboj Nizozemske i Njemačke u Amsterdamu. U skupini 1 Lige A, Francuska ima četiri osvojena boda, Njemačka jedan, a Nizozemska nijedan. Situacija je iznimno napeta i današnji rezultat mogao bi odrediti daljnji tijek natjecanja. Za tri dana Njemačkoj slijedi ogled u Parizu protiv Francuske te je jasno kako su im ova dva susreta ključna.

Upravo zato Joachim Low je okupio jaku momčad, većinom sastavljenu od igrača koji su igrali na Svjetskom prvenstvu, ali pojačanu s imenima poput Emre Cana, Leroya Sanea i Sergea Gnabryja. S druge strane Nizozemci nemaju loš sastav kojeg vodi Ronald Koeman, no objektivno gledajući slabiji su od Francuske i Njemačke.

Teška skupina mogla bi Oranju donijeti ispadanje iz Lige nacija što je još jedno u nizu razočarenja, ali treba također reći kako ova momčad ojačana nekim mlađim imenima kojih danas neće biti (Justin Kluivert, Marco van Ginkel i Jurgen Locadia) može vratiti Nizozemsku na stare staze slave. Danas ipak prednost moramo dati Njemačkoj zbog iskustva i veće koncentracije kvalitete.

Iako se Danska ističe kao veliki favorit protiv Irske, izostanak Christiana Eriksena je ogromna udarac za njih i kreativnost bi mogla jako patiti u današnjem dvoboju. Danci su jako dobro posloženi, defenzivno vrlo čvrsti, ali bez potrebne kreacije i kvalitete Eriksena teško će spojiti linije. S druge strane, Irci također nisu pretjerano napadački orijentirani i u ovom trenutku oni bi sigurno bili zadovoljni bodom. Naročito jer se dobro sjećaju prošlogodišnjeg debakla u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Danska je tada u gostima slavila s velikih 1:5.

Takva golijada vrlo vjerojatno se neće ponoviti i ovo bi mogla biti jedna rovovska bitka u kojoj će obje momčad više pažnje posvetiti obrambenim zadacima.

Izdvojimo još dva susreta Skupine 3 u Ligi C. Sastaju se Norveška i Slovenija u Oslu te Bugarska i Cipar u Sofiji. Skupina je vrlo izjednačena, a trenutno Bugarska vodi sa šest osvojenih bodova. Slovenija je posljednja s dva poraza, dok Norveška i Cipar imaju tri osvojena boda. Jasno je kako Bugarska danas pobjedom radi ogroman korak prema Ligi B. U prva dva kola Bugari su svladali Norvešku i Sloveniju te je sada red na Cipar.

Bugari zanimljivo eksperimentiraju s momčadi, dosta mladih igrača uvode u natjecanje i takav pristup se za sada pokazuje kao dobar. Objektivno kombinacija mladosti i iskustva dobro stoji Bugarskoj i daje joj prednost pred Ciprom koji ipak nema prevelike šanse na gostovanju u Sofiji. U drugom susretu, prilično oslabljena Slovenija bez Jana Oblaka, Petra Stojanovića i Kevina Kampla gostuje u Oslu.

Slovenija ne djeluje kao kompaktna momčad i teško je očekivati pozitivni rezultat u današnjem susretu. Realno, Sloveniji slijedi borba s Ciprom za treće mjesto i ostanak u Ligi C što je ipak na razini mogućnosti ove selekcije.

Liga nacija:
Liga A
Nizozemska - Njemačka (20.45)
Liga B
Slovačka - Češka (15.00)
Irska - Danska (20.45)
Liga C
Norveška - Slovenija (18.00)
Bugarska - Cipar (20.45)
Liga D
Armenija - Gibraltar (18.00)
Gruzija - Andora (18.00)
Latvija - Kazahstan (18.00)
Makedonija - Lihtenštajn (20.45)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!