Košarka

Za Bogdanovića i Šarića nema brige, pred ostalima neizvjesna sezona

Branimir Korać • utorak, 16.10.2018.
Za Bogdanovića i Šarića nema brige, pred ostalima neizvjesna sezona
Foto: EPA

Dario Šarić i Bojan Bogdanović u novu sezonu ulaze s jasnim statusima i važnom ulogom u momčadi, no ostali Hrvati imat će još jednu neizvjesnu sezonu u kojoj će se boriti za svaku minutu i u njoj se morati pokazati kako bi dobivali priliku u kontinuitetu...

Kreće nova sezona NBA lige. I ove sezone šestorica Hrvata borit će se za minute, neki će pokušati održati cijenjen status, a neki će pokušati pokazati da se u njih isplati vjerovati. Ne treba očekivati neka čuda, situacija je trenutno takva da petorica od šestorice imaju prilično jasan status dok je jedino kod Marija Hezonje mali upitnik te će se tek nakon nekoliko utakmica vidjeti gdje ga Fizdale i Knicksi vide.

Međutim, ovisno o prvim mjesecima sezone i kako će klubovi stajati, nekima bi se mogla otvoriti prilika koju će morati iskoristiti. Prvenstveno bi se tu mogao naći Ante Žižić ovisno o tome kako će Cavsi krenuti u sezonu i kako će se ponašati na tržištu.

Dragan Bender

Dragan Bender vjerojatno je najveća enigma među hrvatskim NBA igračima. Igrač je to koji ima sjajan pregled igre, odlično čita igru i ima visoku košarkašku inteligenciju. To su posebno zanimljive karakteristike ako se zna da je riječ o visokom igraču koji tako može predstavljati problem za protivnika. Međutim Bender u dosadašnjem dijelu karijere uglavnom je bio zadužen za odrađivanje svog dijela posla u obrani i šutiranje trica u napadu.

Danas smo svjedoci toga da i NBA centri ispucavaju puno šuteva za tri poena, da se treneri odlučuju za igru s niskim petorkama pri čemu čak i neki igrači koji bi prije pet-šest godina držali poziciju niskog krila, danas znaju glumiti centre. Stoga ne treba čuditi toliki Draganov broj ispucanih šuteva za tricu. Međutim morat će biti i puno agresivniji u reketu, ima vrlo dobru tehniku i treba je više koristiti, a i od dolaska u NBA ligu s fizičke strane je prilično napredovao.

Predsezona za njega je bila za zaborav, što je priznao i Igor Kokoškov. Dolaskom DeAndrea Aytona dodatno je pao u hijerarhiji i na četvorki i petici ima po dvojicu igrača ispred sebe. Svaka minuta za Bendera bit će iznimno bitna i u njima će morati pokazivati puno ako misli napredovati u rotaciji.

Hoće li to biti kroz precizan šut izvana, zasad mu je trica na ne baš sjajnih 34 posto u karijeri, hoće li to biti kroz razigravanje u napadu ili veću agresivnost s loptom i traženje iste, a ne čekanje da mu ona dođe, ostaje za vidjeti. Bender može sve to, ima predispozicije, ali morat će prelomiti i postati bezobrazniji.

S druge strane ne treba nipošto zaboraviti činjenicu da mu je tek 20 godina. Koliko god nam se činilo da je već dugo tu negdje, on je tek na početku karijere i za njega ima vremena. Međutim mora pokazati neki napredak u svim elementima ako ne želi izgubiti sezonu sjedeći na kraju klupe.

Bojan Bogdanović

Bojan Bogdanović neupitni je starter kod Indiana Pacersa i takav bi trebao biti kroz cijelu sezonu. Pacersi su u biti zadržali glavninu rostera od prošle sezone, kompletna startna petorka, dobro znana već svima, je tu i ti igrači trebali bi iznijeti teret i u ovoj sezonu, a među njima je definitivno Bogdanović koji se odlično uklopio u McMillanov sustav i u Indianapolisu ga vrlo cijene.

Ako zaboravimo na onaj (pre)rani odlazak u madridski Real, Bogdanović gdje god je bio izborio se za mjesto startera (osim kratke epizode u Wizardsima) i bio jedna od važnijih karika. Tako je i u Pacersima. Tu mu je odmah namijenjeno mjesto u startnoj petorci i zajedno s Victorom Oladipom, Domantasom Sabonisom i Thaddeusom Youngom napravio je da navijači Pacersa lako prebole odlazak Paula Georgea.

Bogdanovićeva uloga je jasna i neće se mijenjati. Nije prvi izbor u napadu, tu glavnu riječ ipak vodi Oladipo, ali imat će dovoljno lopti i na trici, gdje je prošle sezone bio na dobrih 40 posto, ali i u dobrim ulascima pod koš gdje je često iza leđa obrane za lagano poentiranje.

Već se godinama provlači priča o Bojanovoj "lošoj obrani", no odbijam se složiti s tvrdnjom da je "propuh u obrani" kao što neki analitičari tvrde. Pokazao je i tijekom karijere kako može odigrati i tu fazu na prilično visokoj razini, a posao u Pacersima u tom dijelu odrađuje sasvim korektno.

I ove sezone može očekivati dobar status i priličnu minutažu, Bogdanović je stabilan igrač koji nema ogromne padove u formi i oscilacije, a prva alternativa trebao bi mu biti Doug McDermott od kojeg je Bojan ipak bolji igrač.

Mario Hezonja

Vrlo teško je predvidjeti što će se događati s Hezonjom u Knicksima i kako će mu se sezona razvijati. Knicksi imaju totalni "džumbus" od momčadi u kojoj su sigurni s dobrom minutažom jedino Enes Kanter i Tim Hardaway, a možda i Kevin Knox s obzirom da je projekt kluba i igrač od kojeg se očekuju velike stvari u budućnosti.

Gdje je tu Hezonja? Ono što je sigurno, barem u početku sezone kako se sada čini, trebao bi imati solidnu minutažu s klupe, a onda je na njemu da se izbori za nešto više. Barem do povratka Kristapsa Porzingisa koji je predviđen za kraj godine, mogao bi se boriti za minutažu s Lanceom Thomasom, balansirati između trojke i četvorke, ovisno o postavi, a definitivno je sve na njemu.

Predsezona je poslužila za uklapanje u momčad i tu je bilo svega. Hezonja je istaknuo kako se nije htio odmah postaviti kao "faca" i neobuzdano trošiti lopte i pametovati, već je upoznavao suigrače i njihove navike. Ako bude igrao kao u završnici susreta protiv Netsa kada je pokazao dosta dobrih stvari, ima budućnost u Knicksima. Međutim imao je vrlo loših trenutaka i izdanja koja nipošto neće smjeti u kontinuitetu ponavljati.

Definitivno ima prostora za napredak u fazi obrane gdje je prečesto ispadao i puno koševa išlo je preko njega. U jednom dijelu karijere u Orlandu taj segment je uspio podići i popraviti, a morat će ga dovesti na istu razinu i u Knicksima. Ovo je po mnogim mišljenjima "požarna" i "prijelazna" momčad, sljedećeg ljeta Knicksi kreću u bitku za velika imena na tržištu, a na Hezonji je da se izbori za ostanak ili dobrim igrama izbori negdje drugdje dobar ugovor.

Ova momčad nije po kvaliteti ništa posebno, ali ima dosta igrača koji su ili mlađi ili kvalitetom tu negdje i bit će važno iskočiti i odigrati dobru sezonu.

Dario Šarić

Uz Bojana Bogdanović jedini naš igrač koji ima zagarantiran status i minutažu. Šarić je definitivno važan dio 76ersa koji ove sezone imaju velike planove i žele napraviti korak više pa čak otići i u finale lige. Neće biti lako preko Celticsa, ali ovo je sjajna momčad koja je i slagana za velike stvari.

Šarića vrlo cijene u ovoj franšizi, suigrači i Brett Brown često ističu njegovu važnost i to je najvažnije. Više ga cijene oni nego dio navijača i medija koji već prilično iritantno u svim pričama oko nekih tradeova i eventualnih dolazaka, uvijek guraju prvo Šarića na trade block.

Kao da su brzo svi zaboravili kako je Šarić na za NBA prilike mizernom ugovoru, a mogao je vrlo jednostavno i lako izigrati Sixerse, ostati još jednu sezonu u Turskoj i potpisati puno unosniji ugovor. Nije to napravio, došao je u momčad bez Embiida, bez Simmonsa, bez Fultza, bez Redicka i nosio Sixerse iako se prvi put susreo s ovom ligom.

I nakon toga gurali su ga van petorke i spominjali kao prvu opciju s klupe, no Brown je mislio drugačije i držao ga u petorci, a Šarić je uzvratio dobrim nastupima na obje strane terena. Dario je tip igrača kojeg treba svaka momčad ako misli biti uspješna i Brown i Sixersi to jako dobro znaju i nema nikakvog straha za njegov status, bit će važan dio Philadelphije i ove sezone.

Predsezona nije bila na najvišoj razini, no u Philadelphiju je došao izravno s još jednog nesretnog reprezentativnog ljeta i treba mu vremena da postavi stvari na svoje mjesto. Imao je lakših problema i s leđima, ali kako sam kaže - bit će 110 posto spreman za otvaranje s Bostonom.

Ivica Zubac

Zubac je u najtežoj situaciji i žrtva je sustava Lukea Walkera. Jako je teško za očekivati da ćemo ga gledati uopće u "živoj utakmici", možda ako Javale McGee izostane koju utakmicu jer ipak neće ni Lakersi moći igrati cijelu utakmicu s niskom petorkom, ali objektivno, Zubac bi i ove sezone mogao dosta vremena provoditi u razvojnoj ligi ili kao profeionalni dodavač ručnika.

Realno, još davno početkom ljeta bilo je jasno da će Zubac teren vidjeti jedino kroz status prvog centra ili u "garbage timeu". Kada su otišli Brook Lopez i Julius Randle, otvorio se prostor, ali za startera je doveden Javale McGee u suradnji s LeBronom Jamesom koji je odradio veliki dio posla u slaganju momčadi i postalo je jasno da Zupca čekaju mrvice.

McGee će dobiti najveću minutažu na petici kroz sezonu, a ostatak vremena Lakersi će igrati tu s Kyleom Kuzmom pa čak i Michaelom Beasleyem jer je intencija igrati brzu i dinamičnu košarku s niskom postavom i dosta rotacija unutar nje.

I predsezona je pokazala kako Zubac nema praktički nikakav status, u predzadnjoj utakmici jedini s klupe nije dobio niti minutu iako je nominalno i na papiru prva alternativa McGeeju. U momčadi koja će puno toga bazirati na niskoj petorci, za Zupca na žalost nema previše dobrih vijesti.

Ante Žižić

Dosta "small ball" košarke očekuje se i od Cavsa koji u rosteru imaju gužvu na četvorci koje će u dijelu utakmice koristiti i na petici. Na pravom klasičnom centru Ante Žižić ima ispred sebe Tristana Thompsona, iskusnog igrača koji će imati zagarantiranu minutažu iako se glasno šuška da Cavsi ne bi imali ništa protiv razmjene u kojoj bi nešto ušićarili za Kardashiana.

Kada bi se to i dogodilo, za očekivati je da bi Cavsi u tom slučaju tražili i centra jer bi u protivnom ostali samo na Žižiću što ne bi bila dobra vijest. Idealna situacija bila bi da se Žižić u tom slučaju promovira u prvu centarsku opciju, a taj novi dođe na njegovo sadašnje mjesto, no to je ona idealna situacija, ne i realna.

U svakom slučaju Žižić je i u predsezoni i prošle sezone pokazao dosta dobrih stvari i da Cavsi na njega mogu računati. Možda neće odmah imati neku značajnu minutažu, ali vjerujemo kako će ipak biti u nekoj rotaciji i da će biti puno manje DNP statusa.

U zadnjem susretu predsezone protiv Pistonsa Tyronn Lue bacio ga je u vatru i bilo je problema. Međutim izravno su na njega išli Blake Griffin i Andre Drummond što bi bio itekakav problem i za puno renomiranije i iskusnije centre. U napadu je naporno radio, napravio bezbroj blokova i pomagao bekovima, ali u obrani je imao problema u građenju skoka, konstantno je bio u podređenoj poziciji i to je ono što mu još nedostaje, a doći će s iskustvom i dodatnim radom.

Uglavnom Žižić je u boljoj poziciji nego Zubac, čini se da bi mogao imati nekakvu ulogu u momčadi i svaku pruženu minutu morat će jako dobro iskoristiti. Dosad je to radio više nego dobro.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • raz_bojnik16.10.2018. u 23:29
    šarić vrlo lako može biti razmjenjen
    raz_bojnik