Nogomet

Hrvatska pred punim tribinama u Maksimiru ide po pobjedu za ostanak u borbi za prvo mjesto

Branimir Korać • četvrtak, 15.11.2018.
Hrvatska pred punim tribinama u Maksimiru ide po pobjedu za ostanak u borbi za prvo mjesto
Foto: EPA

Hrvatska nogometna reprezentacija odrađuje posljednja dva susreta u grupnoj fazi Lige nacija, a nadamo se ne i posljednja dva ovosezonska. Računica je jasna, Hrvatska je s dvije pobjede definitivni sudionik završnog turnira...

Razmišljanje svih je jednako i ide pram tome da se susret kao u Elcheu ne može ponovno dogoditi. Hrvatska je u tom dvoboju teško stradala sa 6:0, međutim taj susret došao je u najgorem mogućem trenutku, (pre)brzo nakon Svjetskog prvenstva koje je Hrvatska završila u slavljeničkom raspoloženju i igrači su bili daleko od spremnosti i prave forme.

Zamislite da je Hrvatska tim rezultatom izgubila ranije protiv bilo koga, kritičari bi pojeli i izbornika i igrače, ovako je postojalo ipak više razumijevanja. Koliko god je svima teško pao taj poraz, ipak su svi bili svjesni da to nije bila prava slika Hrvatske i da postoje olakotne okolnosti.

Ovaj put nešto slično ne smije se dogoditi i neće biti olakotnih okolnosti. Danas je Hrvatska u puno boljoj situaciji, neće dozvoliti onakav raspad kao u Elcheu ili onakvu dominaciju Španjolaca. U tom prvom susretu hrvatska vezna linija redom je bila daleko od idealnog stanja, posebno se to odnosi na Luku Modrića, bilo je problema i u obrani i u napadu, ozlijedio se i Šime Vrsaljko, ali unatoč svemu tome, u prvih 20 minuta izgledalo je sve dosta dobro.

Međutim od ozljede Vrsaljka krenuo je slobodni pad. Hrvatska je potpuno pogubila konce nakon prvog gola i otplovila je u najteži poraz u povijesti ove reprezentacije.

Srećom unatoč takvom porazu Hrvatska i dalje ima šanse za prvo mjesto u skupini. Prvi preduvjet za to mora ispuniti večeras i to mora svladati Španjolsku. Svaki drugi ishod ostavlja je bez prvog mjesta, a Španjolsku vodi na završni turnir.

"Pred nama su dvije opcije, možemo ispasti iz Lige nacija ili biti prvi. Engleska je svoje šanse povećala pobjedom u Španjolskoj i volio bih da se na Wembleyju odlučuje o samom vrhu. Bilo bi sjajno odigrati još jednu veliku utakmicu s Engleskom, poput polufinala Svjetskog prvenstva", poručio je na jučerašnjoj pressici izbornik Zlatko Dalić.

Na žalost ne može bez problema, Dalić nema na raspolaganju niti jednog lijevog beka i morat će improvizirati. Svi oni koji su na nekom širem popisu su ozlijeđeni, Strinić je bolestan i daleko od travnjaka stoga će na tu poziciju morati Tin Jedvaj ili Antonio Milić, igrači kojima to nije prirodna pozicija. Da se igra protiv nekog drugog protivnika, manje zvučnog, svejedno ne bi bilo jednostavno, ovako je još kompliciranije jer će na drugoj strani biti sjajni Španjolci.

Ostatak postave trebao bi biti onaj standardan, a Dalić je na pressici otklonio i dvojbu oko vratara poručivši kako će braniti Lovre Kalinić.

Španjolci dolaze u Maksimir u vrlo jakom sastavu iako su i oni s određenim problemima. Nisu svi u najidealnijoj formi, a javnost je iznenadilo nepozivanje Paca Alcacera koji briljira u dortmundskoj Borussiji.

"Ova je utakmica za nas sve ili ništa. Lako se spotaknuti, sve su opcije otvorene. Ako Hrvatska pobijedi zadnje dvije utakmice, ima šanse za kvalifikacije i to moramo prihvatiti. Ipak, nadamo se kako ćemo sutra već uspjeti sve riješiti", smatra Luis Enrique.

U svakom slučaju u Maksimiru se očekuje odlična utakmica u odličnoj atmosferi i nadamo se uz hrvatsku pobjedu.

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!