Nogomet

Sve je otvoreno: Vatreni na Wembleyju love polufinale Lige nacija

Jan Šneler • nedjelja, 18.11.2018.
Sve je otvoreno: Vatreni na Wembleyju love polufinale Lige nacija
Foto: FaH

Iako se nije tako činilo nakon prve utakmice protiv Španjolske, Hrvatska u današnjem susretu može izboriti plasman među četiri najbolje momčadi Lige nacija...

Puno kritika bilo je na račun novog Uefinog natjecanja, no nakon prošlog kola i pobjede protiv Španjolske (3:2), kritike su splasnule. Drugo poluvrijeme na Maksimiru bilo je jedno od boljih posljednjih godina. Toliko uzbuđenja, odličnih prilika, dobrih poteza i konačno nevjerojatna završnica. Sve to donijelo je Hrvatskoj priliku da se plasira na završni turnir Lige nacija. Sve je još otvoreno. Hrvatska može ispasti, biti druga i proći. Engleska također. Jedino je Španjolska sigurna da ne može ispasti iz Lige A.

Dvoboji protiv Engleske već su počeli biti pravilo ove godine. Ovo će biti treći međusobni ogled ovih reprezentacija u nepunih šest mjeseci. Jasno, treba razlikovati onaj susret iz polufinala Svjetskog prvenstva od ova dva iz Lige nacija. Svi engleski igrači i navijači dali bi sve da su mogli proći u finale Svjetskog prvenstva tako da nikakav revanš nije jednak tome. Vatreni su u ključnom trenutku bili bolji i ovaj susret bit će potpuno drugačiji.

Što se tiče stanja u momčadi, moramo reći kako je Engleska bitno slabija nego na Svjetskom prvenstvu. Poglavito se to tiče obrane gdje nema Kierana Trippiera i Harry Maguiera. Prvi je bio strijelac sjajnog pogotka u polufinalu, a za drugog se govorilo da je neprelazan i dugim loptama lijepo upošljava visoke engleske napadače. Čini se da je taj dio momčadi bitno slabiji neigranjem ove dvojice. Što se tiče ostatka, Englezi računaju na standardne igrače i tu nema puno iznenađenja. Poznato je koliko su brzi Marcus Rashford i Raheem Sterling, kolika je kreativnost Rossa Barkleya i Dele Allija te koliko je važan u cijeloj priči kapetan Harry Kane.

Ne postoji neka realna opasnost Engleza na koju već nismo navikli ili neko iznenađenje koje Gareth Southgate može prezentirati. Što se tiče Hrvatske, poznato je kako nema nekolicine igrača koji su bili važan faktor na Svjetskom prvenstvu, no sigurno je najveći minus ozljeda Ivana Rakitića. Nažalost Rakitić se ozlijedio protiv Španjolske, ali Milan Badelj ili Mateo Kovačić mogu ga jednako dobro zamijeniti i tu Zlatko Dalić ne bi trebao imati prevelikih briga.

Veliki dobitak za Hrvatsku su Nikola Vlašić i Josip Brekalo. Dvojica mladih talenata pokazala su sjajno lice protiv Španjolske, pa možemo čak reći i dali zamah odličnoj igri Hrvatske u posljednjim minutama. Jasno treba spomenuti i Tina Jedvaja koji je odigrao najbolju utakmicu u svojoj reprezentativnoj karijeri i postigavši dva pogotka ušao u anale hrvatskog nogometa.

Utakmica će biti vrlo izjednačena i jasno je da će trebati puno strpljenja i mudrosti da se probije Engleska. Englezi nisu momčad koja će igrati poput Španjolske i tu se treba pripremiti za puno fizičkih dvoboja, trke i pokrivanja prostora u koji ulaze njihovi brzi igrači. Objektivno, hrvatski vezni red i dalje je bolji, obrana izgleda sigurno i Hrvatska sigurno nije autsajder u današnjem susretu. Engleska možda je blagi favorit zbog domaćeg terena i suludog vremena odigravanja susreta. Naime, ovo je jedina utakmica u Ligi A koja se igra u 15 sati, niti 60 sati nakon susreta Hrvatske i Španjolske i to baca ružnu sliku na ovo natjecanje. Nedopustivo je da je to Uefa dopustila, no to je još jedan motiv za Vatrene, da pokažu kako su kvalitetnija momčad i plasiraju se na završni turnir i tako zaključe jednu prekrasnu godinu u hrvatskom nogometu.

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!