Automoto

WRC pregled: Ogier konstantan i s najmanje pogrešaka, Tanak je budući prvak

Sportnet • ponedjeljak, 26.11.2018.
WRC pregled: Ogier konstantan i s najmanje pogrešaka, Tanak je budući prvak
Foto: EPA

WRC sezona je završila, ponudila je dosta uzbuđenja, a pokazala je kako se ovaj sport polako vraća na mjesta na koja i zaslužuje. Već sljedeća sezona trebala bi biti još bolja...

AUTOR: Blizunj

I tako se spustio zastor na još jednu sezonu, definitivno najbolju u zadnjih dugo, dugo godina, bez obzira što je osvojio Ogier, šesti put zaredom i 15. put da se prvak zove Sebastien. Iako čovjeka ne simpatiziram, mora se priznati da je zaslužio naslov. Neuville se po tko zna koji put pokazao kikserom, premda je vodio skoro cijelo Prvenstvo, imao i preko 20 bodova prednosti - sve je prosuo i u cijeloj drugoj polovici sezone nije odradio reli bez većih ili manjih grešaka, a nema ni nijednu pobjedu.

Ogier je bio konstantan iako je vozio lošiji auto od konkurenata Neuvillea i Tanaka, osvajao je bodove i uz pomoć momčadskih kolega koji su mu se izmicali te je najmanje griješio kad je bilo najvažnije (zadnja tri relija sezone). Pokazao je pobjednički mentalitet i treba mu čestitati makar nije dobro za sport da nema novog prvaka.

Tanak je pokazao da je budući prvak, bio je u borbi za vrh praktički do samog kraja i da nije bilo nekih sitnih grešaka i auta koji nije uvijek bio pouzdan, mogao je već sad do naslova. U novu sezonu sigurno ulazi kao favorit i siguran sam da će biti još bolji nego prije.

Ukratko o Australiji - bilo je svega i borba se vodila praktički do zadnjeg brzinca. Borba za ukupnu pobjedu na kraju je nekako bila u drugom planu jer su sve oči bile uprte u Ogiera i Neuvillea koji su zbog loše startne pozicije očekivano bili na dnu poretka. Neuville je već prvog dana napravio grešku koja ga je ostavila preko minutu iza Ogiera te ga je zapravo ganjao cijeli reli. Na vrh je drugog dana zasjeo Tanak koji je bio odličan te je samo čekao izlijetanje druge dvojice što mu je jedino moglo donijeti naslov. Neuville se pred zadnji dan dovukao samo dva mjesta iza Ogiera (8. prema 6.), ali nije uspio.

Kiša na zadnja dva brzinca svima je otežala posao, a i Neuville je krenuo na sve ili ništa i dobio - ništa. Izletio je i ostao bez plasmana, a nedugo zatim isto se dogodilo i Tanaku. Ogier je imao siguran put do pobjede te je na kraju završio peti. Pobjedu, prvu u sezoni, na kraju je dočekao Latvala koji tako lošu sezonu završava na pravi način, zadržao je tako niz od čak 2008. jer je u svakoj sezoni otad pobijedio u barem jednom reliju. Drugi je na kraju Paddon koji je sa dva podija u zadnja dva relija vjerojatno osigurao novi ugovor u Hyundaiju. Ostberg također ostvario drugi podij sezone te dao misliti čelnicima Citroena, hoće li mu dati ugovor za nekoliko relija u novoj sezoni.

Na kraju poredak izglada izvjestan, ali ni Tanak ni Neuville nisu osvojili boda u Australiji, a bili su igri praktički do kraja. Od ostalih je tu bilo svašta, od velikih razočaranja (Mikkelsen, Evans, Breen) pa do solidnih sezona za Lappija i Paddona/Sorda. Latvala na kraju izvukao sezonu na zadnjih par relija, ali sve ostalo je bilo za zaborav. Neki su si definitivno kompromitirali budućnost u WRC-u, prije svega Evans i Breen pa i Ostberg koji će teško dobit novi ugovor igdje.

Momčadski, Toyota potvrdila što je bilo jasno već odavno, najjača su momčad i zasluženo osvajaju naslov u drugoj sezoni po povratku u WRC. Isti scenarij vidim i dogodine, Lappija mijenja Meeke, imaju najbolji auto, fenomenalnog Tanaka, iskustvo Latvale i Meekea kao čovjeka koji može pobjeđivati u relijima, a nominalno je treći vozač. Citroen s Ogierom i Lappijem sigurno će biti jači dogodine, a Hyundai će s vjerojatno istim sastavom kao lani ponovno bit u borbi za vrh. M-sport bez Ogiera i s manjim novcem od Forda ide na dno poretka, tu nema sumnje. Dok budu tražili novog proizvođača, imat će razvojnu sezonu u kojoj će sa Sunninenom i još dvoje nepoznatih vozača pokušati izvući maksimum.

Šteta što WRC više ne prati toliko ljudi kao prije, ali to se itekako mijenja jer sport zadnjih godina raste i budućnost mu je svijetla. Iza nas je fenonemalna sezona, iduća će po svemu sudeći biti još bolja i uzbudljivija, praćenje je iznimno olakšano i poboljšano, širi se na nova tržišta, više je para u igri. Stvarno je velika razlika u odnosu na Loeb eru gdje se izgubilo najviše fanova, na praktički svim poljima. Jedva čekam novu sezonu i apsolutni klasik u Monte Carlu, osobno mi najdraži reli.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • markoli26.11.2018. u 22:51
    I Loeb i Ogier više puta bili na test u zadnje 1-2 utrke i svaki puta su uspjeli biti bolji od konkurenata i uzeti naslov. Istinski šampioni.
    markoli