Nogomet

Derbi Tottenhama i Intera, Liverpool pobjedom eliminira PSG iz Lige prvaka

Jan Šneler • srijeda, 28.11.2018.
Derbi Tottenhama i Intera, Liverpool pobjedom eliminira PSG iz Lige prvaka
Foto: EPA

Preostali susreti petog kola nogometne Lige prvaka donijet će pregršt uzbuđenja. Pogotovo je zanimljivo u skupini C gdje sve momčadi još uvijek imaju šansu za prolazak u nokaut fazu...

Skupina A

U skupini A sve je više manje jasno. Borussia Dortmund i Atletico Madrid imaju po devet bodova i pravo bi čudo bilo kada se ne bi kvalificirali u sljedeći krug natjecanja. Club Brugge je na četiri i ima teoretske šanse za prolaz, no to bi značilo da bi morao pobijediti Borussiju Dortmund u gostima i Atletico Madrid na svom terenu.

Jasno je da je to vrlo težak posao za momčad Ivana Leke, ali i osvajanje trećeg mjesta je dobar uspjeh. Monaco je na posljednjem mjestu s jednim bodom i njemutreba četiri boda iz posljednja dva kola i oba poraza Club Bruggea kako bi prošao u Europsku ligu. Prevedeno, sve te opcije su teško ostvarive i logično je očekivati domaće pobjede Atletico Madrida i Borussije Dortmund te njihovu potvrdu prolaza u sljedeći krug.

Skupina B

Uvijek vesele derbi susreti Lige prvaka, a pogotovo je lijepo kada u njima sudjeluje dosta hrvatskih nogometaša. Tottenham će ugostiti Inter u susretu u kojem bi se mogao odrediti poredak u skupini B. Nerazzurri imaju sedam bodova, dok su Spursi na četiri. U prvom ogledu Inter je slavio s 2:1, no Tottenham sada dolazi u puno boljoj formi i naletu nakon slavlja protiv Chelseaja.

Ipak, šanse Tottenhama su dosta male. Prije svega, njemu bi osim pobjede u večerašnjem ogledu trebao barem bod na Camp Nou te nada da će Inter izgubiti u Milanu od PSV-a. U slučaju pobjede Intera u posljednjem kolu, jedino što spašava Tottenham je pobjeda u Barceloni. S druge strane Interu odgovara i remi u današnjem ogledu. S obzirom na to da su odmarali ili bili nedostupni za vikend, treba očekivati nastup Marcela Brozovića i Ivana Perišića u današnjem ogledu.

U drugom ogledu, Barcelona bi u gostima kod PSV-a trebala doći barem do boda s kojim bi osigurala prvo mjesto u skupini. Katalonci imaju muke s ozljedama pa neće biti Rafinhe, Luisa Suareza, Arthura, a još uvijek su upitni Phillippe Coutinho i Ivan Rakitić. S obzirom na napadački karakter PSV-a, mogli bi vidjeti utakmicu s puno golova.

Skupina C

Mnogi su je prije početka natjecanja nazivali skupinom smrti i ona to definitivno jest. Čudna je ovo skupina, a rezultati također govore suprotno od neke nogometne logike. Crvena zvezda je teško poražena u Parizu sa 6:1 da bi nešto kasnije u Beogradu slavila protiv Liverpoola s 2:0. Napoli je odigrao neuvjerljivih 0:0 sa Zvezdom, a onda ponovno slavio protiv Liverpoola. U svakom slučaju, još uvijek sve momčadi u skupini mogu proći dalje i po tome je ova grupa jedinstvena u Ligi prvaka.

Krenimo od onog iznimno uzbudljivog derbija - PSG protiv Liverpoola. Dominacija Parižana u Ligue 1 nije nužno dobra za njih same. U Francuskoj su neprikosnoveni, u Ligi prvaka bi današnjim porazom ispali. Protivnik je ni više ni manje nego doprvak Europe, Liverpool koji ima sjajan napadački potencijal, ali i vrlo čvrstu obranu koju nije uvijek pokazivao prošle godine. Thomas Tuchel je na pragu teškog udarca ako danas ne slavi. Njemačkog trenera sigurno je utješila spoznaja kako su se Neymar i Kylian Mbappe oporavili jer bez njih bi teško PSG slavio.

Parižanima igra samo pobjeda, Liverpool može i izgubiti, ali onda mora slaviti protiv Napolija s dva pogotka razlike. S druge strane, automatizmom smo upisali Napoliju tri boda protiv Crvene zvezde. Napoli često kiksa u ključnim susretima, ali danas pravo na to nema. Zvezda je pokazala kvalitetu, velik je uspjeh osvajanje četiri boda u skupini, ali dalje od toga teško moći. Napolitanci moraju slaviti, osigurati tih devet bodova i nadati se porazu PSG-a. Eventualna pobjeda Parižana značila bi teško gostovanje na Anfieldu i prolaz više ne bi bio toliko siguran. U svakom slučaju, ovo će biti vrlo uzbudljiva završnica, a lako je moguće da se tek u posljednjem kolu iskristalizira tko će u sljedeću fazu natjecanja.

Skupina D

U skupini D također još ništa nije riješeno iako vodeći Porto ima najveće šanse za prolazak dalje. Stanje je sljedeće: Porto ima 10, Schalke osam, Galatasaray četiri, a Lokomotiv Moskva je bez bodova. U današnjem kolu Galatasaray mora u gostima kod Lokomotiva doći do slavlja kako bi održao šanse za prolazak skupine. Portu je dovoljan remi na domaćem terenu protiv Schalkea.

S obzirom da je Porto favorit protiv Schalkea i treba očekivati pobjedu domaćina, zanimljivije će biti u Moskvi. U slučaju pobjede Galatasaraya i Porta, Schalke će na domaćem terenu u posljednjem kolu igrati protiv nemotiviranog Lokomotiva, dok će Turci ugostiti Porto. Teško je prognozirati rasplet, ali najizglednija je opcija da Porto i Schalke prođu skupinu, a Galatasaray nastavi natjecanje u Europskoj ligi.

Liga prvaka, 5. kolo:
Atletico Madrid - Monaco (18.55)
Lokomotiv Moskva - Galatasaray (18.55)
Borussia Dortmund - Club Brugge (21.00)
PSV - Barcelona (21.00)
Tottenham - Inter (21.00)
Napoli - Crvena zvezda (21.00)
PSG - Liverpool (21.00)
Porto - Schalke (21.00)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!