Košarka

Hrvatska mora početi pobjeđivati, Mađarska ne smije napustiti Osijek slavljenički

Jan Šneler • četvrtak, 29.11.2018.
Hrvatska mora početi pobjeđivati, Mađarska ne smije napustiti Osijek slavljenički
Foto: FaH

Na rasporedu je 9. kolo skupine J kvalifikacija za Svjetsko košarkaško prvenstvo, a reprezentativci Hrvatske ugostit će u Osijeku Mađare. Hrvatska je u teškoj situaciji i mora slaviti pod svaku cijenu...

Iako su se našli u iznimno teškoj poziciji u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo koje se sljedeće godine održava u Kini, reprezentativci Hrvatske ipak nisu izgubili sve nade. Postoji još gomila kombinacija za prolaz, ali je jasno da Hrvatska više nema vremena za kalkuliranje te treba početi pobjeđivati u kontinuitetu.

Današnji protivnik je Mađarska koja je nekada Hrvatskoj bila lagani zalogaj, a sada predstavlja veliku prepreku. Tužna je to istina hrvatske košarke, no danas u Osijeku, izabranici Dražena Anzulovića nemaju pravo na kiks. Postoji "milijun" opcija, pa tako i jedna u kojoj Hrvatska prolazi i s današnjim porazom, no uopće je bespredmetno o tome raspravljati.

Nakon niza slabijih predstava, neočekivanih i nevjerojatnih poraza, ovo je definitivno posljednja šansa Hrvatskoj da uvjerljivom pobjedom vrati samopouzdanje i vjeru javnosti u ovu momčad. Anzulović se za ovaj susret odlučio za neka stara, provjerena imena poput Mire Bilana i Marina Rozića koji će čak dobiti i kapetansku traku. Koliko će se ti potezi pokazati kao ispravni, vidjet ćemo večeras. U slučaju kiksa, Anzulović sigurno neće naići na odobravanje javnosti.

Kod Mađara je jasno da će glavnu ulogu imati David Vojvoda, iznimno opasni šuter, ali često i sklon divljanju i nerezonskom šutiranju. Jasno je da se njega mora zaustaviti i nikako mu se ne smije dozvoliti da uđe u seriju koševa. Bilo bi to pogubno za Hrvatsku i uvjereni smo da izbornik ima određene planove za zatvaranje Vojvode.

"Promijenili smo malo roster u odnosu na prošlu utakmicu jer ne možemo računati na euroligaške i NBA igrače i stoga ovoj reprezentaciji treba podrška jer moramo odigrati utakmicu na najvišem nivou. Nadam se da ćemo, uz sav respekt prema protivniku i uz pomoć publike ovaj put dobiti utakmicu. Siguran sam, ako ćemo imati obranu na najvišem nivou, da će nam iz te obrane i napad dobiti sigurnost i kvalitetu", rekao je za službene stranice Saveza izbornik Anzulović.

Sve u svemu, Hrvatska se više ne smije žaliti na izostanak NBA zvijezdi jer niti druge momčadi nemaju taj luksuz. Ružno je reći da je ova utakmica pitanje života ili smrti, ali kada se radi o košarci u Hrvatskoj, djeluje doista tako. Nije to nikakvo pretjerivanje jer ako Hrvatska ne ode na Svjetsko prvenstvo, sljedeće veliko natjecanje na kojem će moći sudjelovati bit će Eurobasket 2021. godine. Hrvatska nema pravo na gubljenje tri godine i zato večeras u Osijeku mora slaviti. Utakmica počinje u 18 sati.

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo (m):
Hrvatska - Mađarska (18.00)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!