Košarka

Produžene šanse za odlazak na SP, Hrvatska uspjela svladati Mađarsku

Jan Šneler • četvrtak, 29.11.2018.
Produžene šanse za odlazak na SP, Hrvatska uspjela svladati Mađarsku
Foto: FaH

Iako niti ovoga puta nije moglo bez drame i padova u koncentraciji, Hrvatska je ipak nešto mirnije zaključila susret protiv Mađarske i došla do važne pobjede u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u košarci...

Nakon niza razočaranja i neuspjeha, konačno smo dočekali jednu solidnu partiju Hrvatske koja je puno mirnije nego u ranijim susretima uspjela finiširati susret. U Osijeku je protiv Mađarske, Hrvatska mogla i ranije zaključiti susret, imala je više prilika za mirniju završnicu, ali gosti se nisu predavali te su se borili do samoga kraja.

U prvoj četvrtini Hrvatska je počela s odličnom igrom, bila puno bolja od Mađarske i imala u jednom trenutku veliko vodstvo 20:5. Činilo se da će Hrvatska sjajan početak motivirati za još bolji nastavak četvrtine, ali Mađari serijom 10:0, dolaze na samo pet poena zaostatka.

Četvrtina je završila s vodstvom Hrvatske od sedam poena što možda je razočaravajuće s obzirom na to kakav je bio početak, ali je opet sasvim solidno za prvih 10 minuta. U drugoj četvrtini Hrvatska ipak pada u igri i nakon ranog vodstva 25:15 dozvoljava Mađarskoj da novom serijom 2:13 dođe do tek drugog vodstva na susretu.

Sjajan je ipak bio Miro Bilan koji je vodio Hrvatsku u prvom dijelu i s nekoliko odličnih poteza uspio ipak vratiti prednost Hrvatske. Do kraja prvog dijela, Hrvatska je uspjela održati prednost i s 44:38 otići na odmor.

Nakon poluvremena, Hrvatska igra bolje i uspijeva kontrolirati susret i konačno zaključiti četvrtinu s dvoznamenkastom prednosti. Činilo se da Hrvatska konačno uspijeva slomiti otpor Mađara kada je sa 62:50 ušla u posljednju dionicu susreta. Nažalost, više puta smo se uvjerili da nikada nije konačno kada igra Hrvatska i slično je bilo sada.

Mađarska je otvorila četvrtu četvrtinu sa 7:0 i ponovno došla u igru. Nikako se Hrvatska nije uspjela ponovno značajnije odvojiti, a u dva trenutka imala je Mađarska i svega četiri poena zaostatka. Krajem susreta, Hrvatska je ipak otišla na osam koševa prednosti točno 80 sekundi do kraja.

Sada je vjerojatno većina pomislila kako je gotovo i kako Hrvatska ne može izgubiti još jednu neizvjesnu završnicu. Ipak, Mađari se nisu predavali i 19 sekundi prije kraja uspjeli su smanjiti na svega tri poena. Srca navijača su stala kada je Domagoj Bošnjak promašio oba slobodna bacanja, no hrvatski reprezentativac uspio je skočiti nakon promašaja i dobiti nova bacanja. Ovoga puta bio je precizan i to je bilo ključno za pobjedu 74:69.

Najbolji je u redovima Hrvatske bio Bilan s 22 poena i 14 skokova, dok je Bošnjak zabio 17 poena. Kod Mađarske, Zoltan Perl je ostvario učinak od 20 koševa.

Svjetsko prvenstvo u košarci, kvalifikacije:
Hrvatska - Mađarska 74:69

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!