Nogomet

Sva zadnja kola Dinama u grupnoj fazi: Osam poraza, četiri remija i samo jedna pobjeda

Branimir Korać • petak, 30.11.2018.
Sva zadnja kola Dinama u grupnoj fazi: Osam poraza, četiri remija i samo jedna pobjeda
Foto: EPA

Dinamo će u zadnjem kolu ovosezonskog izdanja Europske lige ugostiti Anderlecht u susretu bez rezultatskog imperativa. Bit će to idealna prilika za poboljšanje omjera u zadnjim susretima grupne faze koji je trenutno vrlo loš...

Bit će gušt u posljednjem kolu doći u Maksimir i znati da nema mača nad glavom i da to nije susret odluke. Prvi put u svojoj povijesti Dinamo grupnu fazu završava susretom koji je revijalan, a da zna kako je prošao dalje. Dosad je uglavnom imao dvoboje odluke u kojima nije dolazio do pobjede ili je igrao revijalne dvoboje nakon što je već bilo jasno da je ispao iz svih kombinacija za prolaz.

Liga prvaka, 9. prosinca 1998.

Croatia - Olympiakos 1:1

Prvi Dinamov nastup u grupnoj fazi Lige prvaka upisan je 1998. godine kada su Modri do posljednjeg kola bili u igri za prolaz. "To su bili uvjeti koje nitko od nas ni prije ni poslije nije doživio", s vremenskim odmakom pričao je Joško Jeličić, strijelac jedinog pogotka za Dinamo u tom susretu.

Modrima je trebala pobjeda od dva ili više golova razlike kako bi prestigli Olympiakos i zauzeli prvo mjesto u skupini, ali na kraju je završilo 1:1. U uvjetima koji su bili nenogometni, na debelom temperaturnom minusu (-17) i potpuno zaleđenom travnjaku Jeličić je zabio za vodstvo u 38. minuti, ali u drugom dijelu Stylianos Giannakopoulos poravnao je na 1:1. Na takvom travnjaku bilo je gotovo nemoguće kombinirati i kreirati akcije i čudo je da nije bilo težih ozljeda.

Kako je samo prvoplasirani prolazio u četvrtfinale Lige prvaka, Dinamu drugo mjesto u skupini nije donijelo ništa i ostao je bez prolaza.

Dinamo: Ladić, Tokić, Marić, Jurić, Mujčin, Rukavina, Dario Šimić, Mikić (82. Abramović), Šarić, Jeličić (87. Jurčić), Bišćan (69. Josip Šimić). Trener: Velimir Zajec

Liga prvaka, 2. studenog 1999.

Olympique Marseille - Croatia 2:2

Promjena sustava natjecanja omogućila je 1999. godine da umjesto jednog, tri kluba ostanu preko zime u Europi. Međutim Dinamo je opet ostao kratak iako je bio u igri do posljednjeg kola.

Za treće mjesto trebala mu je pobjeda protiv Marseillea na Velodromeu i imao ju je u rukama do posljednjih minuta. Dva puta je vodio golovima Edina Mujčina i Mihaela Mikića, ali Marseille se dva puta vraćao. Prvo preko Ibrahime Bakayoka, a onda u 89. minuti preko Kabe Diaware.

Još jedno razočaranje i ostanak u skupini s bodom manje od trećeplasiranog Sturma koji je otišao u treće kolo Kupa Uefe.

Dinamo: Butina, Tokić, Prosinečki (70. Jeličić), Mujčin (68. Mumlek), Rukavina, Šarić, Josip Šimić, Cvitanović, Tomas, Jurčić, Šokota (62. Mikić). Trener: Marijan Vlak

Kup Uefe, 15. prosinca 2004.

Stuttgart - Dinamo 2:1

Pet godina čekalo se na novi nastup u skupini, ovaj put u Kupu Uefe. U predzadnjem kolu Modri su u biti prokockali šanse za prolaz kada nisu svladali Heerenveen u Maksimiru (austrijski zločinac i ostale priče) i na kraju su u Stuttgartu trebali čudo.

Morali su svladati Nijemce, a da pritom Heerenveen ne pobijedi Beveren. Dogodilo se sve suprotno, Dinamo je izgubio 2:1, a Heerenveen je slavio 1:0.

Nijemci su poveli već u 14. minuti preko Christiana Tifferta da bi Ivan Bošnjak poravnao na 1:1 sredinom drugog dijela. Ipak, kada je Fernando Meira u 74. minuti vratio prednost na stranu domaćina, sve je bilo jasno, posebno jer je Heerenveen još od početka susreta vodio protiv fenjeraša skupine.

Dinamo je tako ponovno bio matematički u igri za prolaz do posljednjeg kola, ali je ostao kratak.

Dinamo: Vasilj, Buljat, Mijatović, Mujčin (71. Hrman), Bošnjak, Lučić, Karić (83. Zahora), Poldrugač, Tomić (83. Miroslav Šarić), Pranjić, Eduardo. Trener: Ilija Lončarević.

Kup Uefe, 20. prosinca 2007.

Rennes - Dinamo 1:1

I 2007. godine Dinamo je do posljednjeg kola bio u igri i imao "živu" utakmicu na kraju. No opet je ostao kratak i opet su ga skupo stajali kiksevi ranije. Sjećamo se nevjerojatne količine promašaja u Maksimiru protiv Basela (0:0) pa poraza u Norveškoj kod Branna (2:1) i iako je imao samo bod uoči zadnjeg kola, još uvijek je imao šanse.

Računica je govorila kako Dinamo mora u gostima svladati Rennes i hvatati gol-razliku te slaviti s dva ili više golova razlike, no na kraju je remizirao 1:1.

I ovdje su Modri poveli golom Ognjena Vukojevića u 57. minuti, nakon toga Georg Koch upisao je nekoliko sjajnih obrana, ali umjesto da Dinamo dođe do željenog rezultata i u završnici postigne drugi pogodak, primio ga je. U 89. minuti Stephane Mbia zabio je za 1:1 i na kraju su i Dinamo i Rennes, koji je bio u istoj poziciji, ostali bez prolaza.

Dinamo: Koch, Čale (88. Šokota), Pokrivač, Etto, Modrić, Tadić (77. Balaban), Carlos, Mandžukić, Sammir (65. Guela), Vukojević, Drpić. Trener: Branko Ivanković

Kup Uefe, 3. prosinca 2008.

Udinese - Dinamo 2:1

I 2008. godine očekivanja su bila velika, a na kraju su Modri ostali kratki bez obzira na matematiku koja ih je držala u igri za prolaz i uoči tog zadnjeg susreta.

Odigrali su ga u Udinama protiv Udinesea i trebali su pobjedu ili remi, ali u tom slučaju moskovski Spartak morao je izgubiti u Londonu od Tottenhama te NEC na svom travnjaku protiv Udinesea.

Na kraju je Dinamo izgubio 2:1, Bišćan je zabio u 93. minuti nakon što je Udinese vodio golovima Quagliarelle i Oboda.

Dva tjedna kasnije u akciji su bili NEC i Spartak, trebali su izgubiti s po četiri razlike za čudo, ali ono se nije dogodilo. Nije bilo niti blizu, NEC je slavio 2:0, a Spartak odigrao 1:1 te je Dinamo završio na zadnjem mjestu.

Dinamo: Butina, Ibanez (46. Badelj), Hrgović, Etto (63. Šokota), Tomić, Balaban (56. Tadić), Sammir, Mikić, Vrdoljak, Bišćan, Drpić. Trener: Marijan Vlak.

Europska liga, 17. prosinca 2009.

Dinamo - Timisoara 1:2

Još jedno zadnje kolo u kojem je Dinamo bio u igri za prolaz, ali niti su mu se poklopili rezultati, a niti je odradio svoj dio posla. Naime trebao je u Maksimiru svladati Timisoaru, a da istovremeno Ajax doma pobijedi Anderlecht, ali još jednom sve je bilo kontra.

Anderlecht je u Amsterdamu već na poluvremenu vodio 3:0, Modri su znali za stanje u tom susretu i u drugom dijelu i sami su izgubili 2:1. Autogol Scutarua deset minuta prije kraja bio je za poravnanje, no ubrzo su Rumunji zabili još jedan gol i upisali pobjedu.

Bilo je to one sezone kada su Dinamu oduzeta pa vraćena tri boda, kada je morao dvije utakmice igrati pred praznim tribinama i kada je Slepička golom za slavlje u Bruxellesu vratio nadu uoči zadnjeg kola.

Dinamo: Butina, Ibanez (72. Tomečak), Kovač, Lovren, Etto, Sammir, Badelj, Mandžukić, Slepička (73. Sivonjić), Vrdoljak, Morales (83. Kramarić). Trener: Krunoslav Jurčić

Europska liga, 15. prosinca 2010.

Dinamo - PAOK 0:1

Dvije pobjede protiv Villarreala i Club Bruggea omogućile su Dinamu da u posljednjem kolu, bez obzira na rasplet drugog susreta u skupini, igra za prolaz u nokaut fazu. U Maksimiru je morao svladati solunski PAOK, ali odigrao je dosta skromno i izgubio 1:0.

Bila je to momčad koju je vodio Vahid Halilhodžić te se činilo da je taj Dinamo zreo za ostanak u Europi, no dogodio se taj podbačaj u najgore moguće vrijeme, kiks gol koji je zabio Salpingidis u drugom dijelu potpuno je ispuhao Modre i ponovno su ostali kratki.

Grci su bili vrlo pragmatični, napravili su ono po što su došli, a ostatak susreta odigrali su taktički savršeno i posve otupili Modre. Kao i obično, nakon neuspjeha u Europi Zdravko Mamić nije imao strpljenja, krenuli su sukobi s Halilhodžićem i promjena trenera.

Dinamo: Kelava, Calello (59. Rukavina), Ademi (67. Slepička), Etto (75. Kramarić), Sammir, Tomečak, Badelj, Barbarić, Beqiraj, Cufre, Tonel. Trener: Vahid Halilhodžić

Liga prvaka, 7. prosinca 2011.

Dinamo - Lyon 1:7

Dinamo prvi put nije imao nikakve šanse za prolaz i revijalno je igrao posljednje kolo kada se vratio u Ligu prvaka. Ovo revijalno može se shvatiti doslovno jer se pošteno obrukao u Maksimiru protiv Lyona upisavši užasan poraz 7:1.

Rezultat govori sve, na kraju je ta utakmica bila i pod lupom Uefe zbog sumnje u namještanje, naime Lyonu je trebala golijada i do nje je došao. Nije pomogao niti Domagoj Vida namigivanjem Gomisu, ali na kraju nije bilo nikakvih dokaza da je bilo čudnih radnji.

Lyon je protutnjao Maksimirom iako je Dinamo poveo golom Matea Kovačića u 40. minuti. Prije toga ostao je u 28. minuti s igračem manje zbog isključenja Jerka Leke da bi u drugom poluvremenu uslijedio potop u režiji Gomisa koji je postigao čak četiri gola.

Dinamo: Kelava, Ibanez, Calello, Ademi, Leko, Kovačić (80. Pokrivač), Sammir (66. Alispahić), Vrsaljko, Badelj, Beqiraj (55. Šitum), Vida. Trener: Krunoslav Jurčić.

Liga prvaka, 4. prosinca 2012.

Dinamo - Dynamo Kijev 1:1

Snijeg u Maksimiru i slavlje gola za 1:1 u 95. minuti ostaju u sjećanju. Dinamo je imao još jedan nastup u Ligi prvaka koji neće ostati u lijepom sjećanju, nije postigao niti gol do posljednjeg kola i nikome nije bio ravnopravan.

Posljednje kolo bilo je tek odrađivanje posla i Modri su protiv Kijevljana uspjeli izvući bod golom Ivana Krstanovića u 95. minuti iz penala pred manje od četiri tisuća ljudi.

Dinamo: Kelava, Ibanez, Šimunić, Ademi, Kovačić, Sammir, Vrsaljko, Beqiraj, Vida, Brozović (71. Pivarić), Čop (60. Krstanović). Trener: Krunoslav Jurčić.

Europska liga, 12. prosinca 2013.

Dinamo - Ludogorec 1:2

Vrlo loš nastup u grupnoj fazi 2013. godine izbacio je Dinamo vrlo rano iz igre za prolaz. I ovdje je posljednja utakmica bila revijalna, ali barem nije upisan težak poraz.

Pred nekih tri tisuće gledatelja Ludogorec je slavio u Maksimiru 2:1, Duje Čop zabio je jedini gol za Modre, a pobjedu Bugarima donio je Roman Bezjak.

Dinamo je završio kao uvjerljivo posljednji u skupini sa samo jednim bodom.

Dinamo: Sandomierski, Soudani (81. Beqiraj), Šimunić, Pinto, Ademi, Fernandes, Čalušić, Pamić (73. Halilović), Lima, Brozović, Čop.

Europska liga, 11. prosinca 2014.

Dinamo - Celtic 4:3

Još jedna godina kada je Dinamo zadnje kolo dočekao tek za odrađivanje posla bez šanse za prolaz dalje. U Maksimiru je gostovao Celtic koji je za oproštaj od Europe svladan 4:3.

Bilo je to krasno predstavljanje Marka Pjace Europi, već ranije igrao je dobro, no Celticu je utrpao hat-trick i skrenuo pozornost na sebe.Osim njega strijelac je bio i Marcelo Brozović, a četiri gola Dinamo je utrpao u prvih 50 minuta susreta.

Završio je nastup u skupini na trećem mjestu s dva boda iza Celtica. Sve bi bilo možda drugačije da Modri nisu kiksali u petom kolu u Rumunjskoj protiv Astre (1:0).

Dinamo: Eduardo, Soudani (82. Fernandes), Pinto, Antolić, Henriquez (65. Čop), Ademi, Pivarić, Pjaca, Sigali, Brozović, Taravel (11. Šimunović). Trener: Zoran Mamić

Liga prvaka, 9. prosinca 2015.

Dinamo - Bayern 0:2

Ovdje je Dinamo već bio konkurentniji, svladao je Arsenala, odigrao dvije utakmice protiv Olympiakosa u kojima je nezasluženo poražen, ali je svejedno ispao ranije i nije imao šanse za treće mjesto.

Od Lige prvaka oprostio se domaćim susretom protiv Bayerna u kojem je poražen 2:0 golovima Roberta Lewandowskog. Dinamo je čak odigrao dobru utakmicu, ali Bavarci su ipak bili prevelik zalogaj.

Na kraju je završio kao posljednji u skupini s tri boda, a ispred njega Arsenal i Olympiakos imali su po devet.

Dinamo: Eduardo, Soudani, Pinto, Antolić, Fernandes (74. Machado), Goncalo, Pivarić, Sigali, Ćorić (61. Pjaca), Rog (81. Pavičić), Taravel. Trener: Zoran Mamić.

Liga prvaka, 7. prosinca 2016.

Juventus - Dinamo 2:0

Još jedna sezona u Ligi prvaka za zaborav. Posljednje mjesto u skupini, nula bodova i gol razlika 0:15.

Zadnji dvoboj u skupini Dinamo je imao u Torinu protiv Juventusa i upisao je poraz 2:0 golovima Higuaina i Ruganija. Modri su upisali nekoliko teških poraza, ali su na svom travnjaku i tijesno poraženi od Seville i Lyona.

Bila je to sezona koja nije najbolje završila, ostali su i bez titule prvaka Hrvatske, a u Europi bez postignutog pogotka u grupnoj fazi.

Dinamo: Livaković, Soudani (74. Stojanović), Šitum, Fernandes, Gojak (57. Fiolić), Pivarić, Sigali, Schildenfeld, Ćorić, Knežević, Moro (85. Matel).

Europska liga

1Lazio 27:1+66
2Lyon 26:1+56
3FCSB 25:1+46
4Tottenham 25:1+46
5Ajax 25:1+44
6Eintracht Frankfurt 26:4+24
7Galatasaray 25:3+24
8Athletic Bilbao 23:1+24
9Hoffenheim 23:1+24
10Midtjylland 23:1+24
11Slavia Prag 23:1+24
12Bodo/Glimt 23:2+14
13Fenerbahçe 23:2+14
14Olympiakos 23:2+13
15Anderlecht 12:1+13
16Elfsborg 23:303
17AZ Alkmaar 23:4-13
18Rangers 23:4-13
19Malmö 22:3-13
20Braga 22:4-23
21Manchester United 24:402
22Viktoria Plzen 23:302
23Twente 22:202
24Real Sociedad 11:101
25Porto 25:6-11
26Roma 21:2-11
27Royale Union Saint-Gilloise 21:2-11
28Ludogorec Razgrad 20:2-21
29RFS 23:6-31
30Nice 22:5-31
31Ferencvaros 22:4-20
32Maccabi Tel Aviv 21:4-30
33PAOK 21:4-30
34Qarabağ 21:5-40
35Dynamo Kijev 20:5-50
36Bešiktaš 21:7-60

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Europska liga

1Lazio 27:1+66
2Lyon 26:1+56
3FCSB 25:1+46
4Tottenham 25:1+46
5Ajax 25:1+44
6Eintracht Frankfurt 26:4+24
7Galatasaray 25:3+24
8Athletic Bilbao 23:1+24
9Hoffenheim 23:1+24
10Midtjylland 23:1+24
11Slavia Prag 23:1+24
12Bodo/Glimt 23:2+14
13Fenerbahçe 23:2+14
14Olympiakos 23:2+13
15Anderlecht 12:1+13
16Elfsborg 23:303
17AZ Alkmaar 23:4-13
18Rangers 23:4-13
19Malmö 22:3-13
20Braga 22:4-23
21Manchester United 24:402
22Viktoria Plzen 23:302
23Twente 22:202
24Real Sociedad 11:101
25Porto 25:6-11
26Roma 21:2-11
27Royale Union Saint-Gilloise 21:2-11
28Ludogorec Razgrad 20:2-21
29RFS 23:6-31
30Nice 22:5-31
31Ferencvaros 22:4-20
32Maccabi Tel Aviv 21:4-30
33PAOK 21:4-30
34Qarabağ 21:5-40
35Dynamo Kijev 20:5-50
36Bešiktaš 21:7-60

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!