Rukomet

VIDEO: Dankinje u drami do pobjede protiv Švedske, lakši posao za Srbiju i Crnu Goru

Mihaela Bradovski • petak, 30.11.2018.
VIDEO: Dankinje u drami do pobjede protiv Švedske, lakši posao za Srbiju i Crnu Goru
Foto: EPA

Nakon što su u četvrtak Europsko prvenstvo rukometašica otvorile Francuska i Rusija, ovog petka odigrane su dvije utakmice skupine A te preostala skupine B. Prve bodove upisale su Danska, Crna Gora i Srbija...

Srbija - Poljska

XXL Arena u Nantesu ugostila je reprezentacije Srbije i Poljske koje su u prvom kolu Eura odigrale zanimljiv susret uz, u konačnici, više nego uvjerljivu pobjedu srpskih rukometašica.

Iako su na samom susretu reprezentativke Srbije prve stigle do pogotka i vodstva sve do 20. minute dvoboja gledale su "u leđa" izabranom sastavu Poljske. Posebno raspoložene Poljakinje su bile u periodu od 9. do 13. minute u kojem su od 4:3 stigle do 7:4.

A nakon što je Jovana Stoiljković nakon 20 minuta igre zabila za 8:8 uslijedio je period igre pogodak za pogodak, a do kraja prvog dijela obje su ekipe držale minimalno vodstvo na svojoj strani.

U nastavak se ušlo pri 14:13 za Poljsku, po povratku na teren Kinga Achruk prednost svoje ekipe podiže na +2, a tada, nakon pet minuta igre u drugom dijelu, na scenu stupa Srbija.

Još se neko vrijeme rezultat držao u i oko egala uz lagano vodstvo srpskih reprezentativki da bi u 41. minuti najraspoloženija igračica na terenu Katarina Krpež Slezak pogodila za 22:19 nakon čega je prednost Srbije samo rasla do konačnih 33:26.

Krpež Slezak postigla je 11 pogodaka iz 15 pokušaja, dok su u ovu uvodnu pobjedu po pet pogodaka ugradile Stoiljković i Lavko. Kod Poljakinja najviše je pogodaka postigla Karolina Kudlacz-Glock, njih šest.

Danska - Švedska

Najneizvjesniji dvoboj večeri bio je onaj između Danske i Švedske u skupini A. I baš poput Poljakinja i reprezentativke Švedske držale su pogodak prednosti uoči odlaska na predah da bi u konačnici upisale poraz.

Švedska izabrana vrsta puno je kvalitetnije otvorila utakmicu prvog kola pa je tako nakon početnih 3:0 u 11. minuti preko Gullden stigla do 7:3 dok je Danska u tom periodu još pokušavala pronaći svoj ritam.

Dogodilo se upravo nakon spomenutog pogotka Šveđanki pa su tako za prvu dansku 3:0 seriju zaslužne Hojlund, Jensen i Heindahl. Nastavile su rukometašice Danske "puhati za vrat" svojim protivnicama i u nastavku prvog dijela, nekoliko se puta primakle na korak do izjednačenja, no u drugo poluvrijeme su ipak ušle s minimalnim zaostatkom.

U drugom dijelu na parket kao da je izašla neka nova Danska. Preko Mette Tranborg, a nakon pet minuta igre u tom drugom dijelu, Dankinje su -1 pretvorile u svoju minimalnu prednost, koja pak nije ugrožena sve do pred posljednjih desetak minuta dvoboja.

Anna Laqerquist u 49. je minuti pogodila za 24:23 svog sastava, Anne Mette Hansen tri je minute kasnije pogodila pak za 25:24 Danske, a onda je uslijedila luda i potpuno neizvjesna završnica.

Hagman i Massing svojim su vezanim zgodicima, 40-ak sekundi prije kraja donijele Švedskoj novi egal, Dankinja Jensen svojim četvrtim zgoditkom vraća prednost na stranu svog sastava, a završni pokušaj u promašaj pretvara Hagman kojoj sedmerac vrijedan podjele bodova brani Sandra Toft.

Kod Danske je najviše zgoditaka postigla Tranborg, njih sedam, dok se jednako toliko puta u strijelce upisivala i Nathalie Hagman na drugoj strani.

Crna Gora - Slovenija

A nakon što je u skupini B prvu pobjedu u četvrtak upisala Rusija protiv domaćina Francuske, dan kasnije uspješnija od Slovenije bila je Crna Gora. Crnogorske reprezentativke vodile su gotovo kroz čitav susret, osim njegova samog početka te su nakon 20 minuta igre držale 11:6.

Do kraja prvog dijela njihova je prednost porasla na 18:12 da bi ih po povratku na teren izabrana vrsta Slovenije gotovo u potpunosti dostigla. U četiri minute mrežu crnogorskog sastava redom su gađale Mavsar, Ferfolja, Amon i Zulič, primakla se tada Slovenija na 17:19, no uskoro se Crna Gora vratila na ranije "utaban" put.

Pet kratkih 2:0 serija u idućih 15-ak minuta i Crna Gora je osam minuta prije kraja držala nedostižnih sedam pogodaka prednosti. Za 32:25 tada je pogodila Jovanka Radičević. Pred sam kraj i Slovenija je uzvratila s dvije svoje identične serije te je susret u konačnici zaključen s 36:32 u korist Crnogorki.

Najbolje su u redovima pobjedničke vrste bile upravo Radičević sa sedam zgoditaka te Jauković koja je postigla jedan manje dok je odlična bila i Marina Rajčić s 12 obrana. U slovenskom dresu najraspoloženija je bila Ana Gros sa osam pogodaka.

EHF Euro, skupina A, 1. kolo:
Srbija - Poljska 33:26 (13:14)
Danska - Švedska 30:29 (15:16)

EHF Euro, skupina B, 1. kolo:
Crna Gora - Slovenija 36:32 (18:12)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!