Rukomet

Francuskinje pobjedom protiv Rusije naslovu svjetskih prvakinja pridružile i titulu europskih

Mihaela Bradovski • nedjelja, 16.12.2018.
Francuskinje pobjedom protiv Rusije naslovu svjetskih prvakinja pridružile i titulu europskih
Foto: EPA

Veliko finale Europskog prvenstva za rukometašice protekao je u znaku aktualnih svjetskih prvakinja koje su bile bolje od olimpijskih pobjednica i uzele titulu. Francuska je svladala Rusiju i pred svojim navijačima proslavila prvi naslov prvakinja...

Rusija - Francuska 21:24 (12:13)

U skladu s očekivanjima i prema do sada prikazanome kroz čitavo Europsko prvenstvo, rukometašice Rusije i Francuske odigrale su kvalitetan, ali jednako tako i neizvjestan susret.

Već poslije nekoliko uvodnih minuta, nakon što je Rusija ekspresno nadoknadila 1:3 nakon prve serije Francuskinja, bilo je jasno da će se sudionice ovog dvoboja morati itekako namučiti da se odvoje od protivničke pratnje.

Nekoliko minuta minimalna je prednost bila na francuskoj, zatim na ruskoj strani, imale su domaće rukometašice u 19. minuti i dva pogotka prednosti, no Vjahireva i društvo znale su odgovoriti na svaki izazov.

U poluvremenu koje je Francuska dobila s 13:12 izjednačene snage ove su dvije vrste imale i na vratima, Anna Sedojkina i Amandine Leynaud skupile su po šest obrana, dok su napade svojih ekipa predvodile Nze Minko s četiri, odnosno Vjahireva i Dmitrieva s tri zgoditka.

All-Star izbor

U All-Star ekipu Prvenstva uvrštene su francuska vratarka Amandine Leynaud, lijevo krilo Crne Gore Majda Mehmedović, desno krilo Španjolske Carmen Martin, Crina Pintea na crti, Kelly Dulfer kao najbolja obrambena igračica te u vanjskoj liniji, s lijeva na desno, Mađarica Noemi Hafra, Norvežanka Stine Oftedal te Njemica Alicia Stolle.

MVP ovogodišnje smotre Starog kontinenta je 23-godišnja desna vanjska Rusije Anna Vjehireva s 36 pogodaka i 38 asistencija uoči finala.

Najviše je pogodaka na ovom Euru postigla srpska rukometašica Katarina Krpež Slezak, njih 50.

Atmosfera je u šestoj minuti nastavka u pariškoj Areni podignuta nakon crvenog kartona Allison Pineau koja je nekoliko trenutaka prije toga s linije sedam metara pogodila za +3 Francuske.

Zbog procjene da je opasno izvela sedmerac, odnosno namjerno gađala glavu Sedojkine, Pineau je u suzama napustila teren i preselila na tribine, a pred olimpijskim je pobjednicama stajala zadaća hvatanja dva do tri gola zaostatka.

Na polovici drugog dijela, pri 16:18, imala je ruska ekipa lijepu priliku smanjiti tu prednost protivnica, s obzirom na isključenje Zaadi, no umjesto toga, nakon ukradene lopte, Houette zabija iz kontre.

Iako je Francuska održavala prednost, zbog ne toliko izražene razlike bilo je jasno kako ovo finale neće imati mirnu završnicu. U zadnje tri minute Francuska je ušla s tri pogotka prednosti, ali i izrazitom pokretljivošću u obrani pa je ruska klupa zatražila minutu odmora ne bi li u zadnji tren domaćinu zakomplicirala posao.

Umjesto toga, po povratku na parket najbolja vratarka Prvenstva Leynaud je stigla do nove obrane i s tada očuvanih 24:21 Francuskinje su posljednju minutu odradile sigurne kao nove europske prvakinje.

Ruskinjama je ostala utjeha u osvojenom srebru, ali i činjenici da u svojim redovima imaju najkorisniju igračicu Eura, Annu Vjahirevu koja je svom ukupnom učinku na natjecanju dodala i danas postignutih sedam pogodaka.

Francuska je na svom putu do ovog zlata svladala Sloveniju, Crnu Goru, Dansku, Srbiju i Nizozemsku. Zanimljivo, i svjetske prvakinje i olimpijske pobjednice izgubile su dva susreta, a najtvrđim se protivnikom za obje vrste pokazala Švedska koja je svladala Rusiju te remizirala s Francuskom.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!