Ostali sportovi

Može li Andrew Luck i u doigravanju zadržati odličnu formu, mogu li se Cowboysi osloniti isključivo na Elliotta?

Marjan Kreševac • subota, 05.01.2019.
Može li Andrew Luck i u doigravanju zadržati odličnu formu, mogu li se Cowboysi osloniti isključivo na Elliotta?
Foto: EPA

Nakon odigranih 16 kola regularnog dijela sezone i neizvjesnosti do posljednjih sekundi koja od momčadi će dohvatiti doigravanje, večerašnjim ogledima Texansa i Coltsa odnosno Seahawksa i Cowboysa počinje ono pravo, bitka za Super Bowl naslov...

Houston Texans - Indianapolis Colts

Da ste kojim slučajem nakon nekoliko uvodnih kola predviđali da će Texansi i Coltsi na kraju balade zaigrati u Wild Card utakmici vjerojatno bi pobudili zanimanje eminentnih stručnjaka s područja psihologije, ako ne i psihijatrije. Nakon što su obje momčadi prošlu sezonu završile na omjeru 4-12 i bile svjetlosnim godinama daleko od doigravanja u sličnom ritmu ušle su i u ovogodišnju.

Texansi su otvorili regularni dio sezone s tri poraza u nizu i to redom protiv Patriotsa, Titansa i Giantsa. Momčad je izgledala jako loše, pogotovo njezin obrambeni dio, no sve se promijenilo u četvrtom kolu i ogledu protiv upravo večerašnjih protivnika Coltsa. Utakmica je otišla u produžetke i zahvaljujući čudnoj odluci trenera Coltsa Franka Reicha da na četvrtom pokušaju za četiri yarda umjesto punta izvede dodavanje. Andrew Luck nije uspio kompletirati dodavanje i dao je priliku Texansima da field goalom dođu do pobjede. Bio je to početak strašnog niza od devet pobjeda za redom.

Coltsi su nakon prvih šest kola bili u dubokom ponoru na omjeru 1-5, ali slično kao Houston doživjeli su preobraćenje i u sljedećih deset ogleda ostvarili su devet pobjeda i nakon četiri godine ponovno osjetili slast doigravanja. Ovim "podvigom" postali su tek treća momčad u povijesti koja je uspjela dohvatiti doigravanje nakon 1-5 omjera na startu sezone.

Coltsi svoj preporod mogu zahvaliti prvenstveno odličnim izdanjima svog quarterbacka Andrewa Lucka koji je nakon propuštene cijele prošle sezone u ovoj ostvario ukupno 4593 yarde dodavanja i pri tome 39 puta ostvario dodavanje za touchdown. Svoje dvije najbolje utakmice sezone odigrao je upravo protiv Texansa. U prvom ogledu ostvario je 464 yarde i četiri touchdowna, a u drugom 399 yardi i dva touchdowna.

Svoje izvrsne brojke Luck uvelike može zahvaliti igračima iz ofenzivne linije koji su ga tijekom cijele sezone vrhunski štitili. Ofenzivna linija dopustila je samo 18 sackova, a kad quarterback ima dovoljno vremena da se koncentrira na dodavanje, a ne na izbjegavanje obrambenih igrača tada je daleko lakše kompletirati dodavanje.

Koliko Luck može imati povjerenja u svoje linijaše toliko Deshaun Watson ima straha prilikom svakog ofenzivnog snapa. Watson je tijekom ove sezone pretrpio nevjerojatnih 60 sackova. Osobitu poroznost ofenzivna linija je pokazala u dva ogleda s Coltsima kada je Watson čak 12 puta oboren. Ukoliko Texansi žele večeras pozitivan rezultat jednostavno moraju bolje štititi svog quarterbacka jer poprilično je teško izvesti dodavanje kada si konstantno leđima na travi.

S jedne strane Texansi moraju braniti Watsona, a s druge dati sve od sebe da Lucku što više otežaju život. To naravno neće biti nimalo lagan zadatak, svjesni su toga i glavni akteri: "Vrlo pametan i žilav igrač. Nikada ne odustaje, nikada mu nije na pameti da je akcija gotova. Jednostavno sjajan igrač na terenu", o svom direktnom protivniku izjavio je defensive end Texansa Jadeveon Clowney.

Dallas Cowboys - Seattle Seahawks

Svima je poznato da Dallas Cowboysi vole igru probijanjem, ali Seahawksi s druge strane vole je još malo više. Seattle je ove sezone ostvario 2560 yardi probijanjem i po tome je vodeća momčad NFL-a. Nije ni Dallas daleko, Cowboysi su ostvarili 1963 yarde i među deset najboljih momčadi su, ali ako to usporedite sa Seattelovim postignućem i nije nešto pretjerano impresivno. Dallas voli probijati, ali istovremeno i odlično brani probijanje, po dopuštenim yardama nalaze se na petom mjestu u ligi.

Večeras dakle možemo očekivati bitku probijanjem iako quarterback Seahawksa Russell Wilson voli i igru dodavanja, ove sezone ostvario je 3448 yardi uz 35 dodavanja za touchdown, najviše u svojoj karijeri. S druge strane Dak Prescott iako bolji po yardama (3885) ostvario je samo 22 touchdown dodavanja.

Ključ pobjede kod obje momčadi vrti se oko jednog čovjeka Ezekiela Elliotta. Elliott je daleko najdinamičniji igrač Cowboysa, ove sezone ostvario je 1434 yarde probijanjem, najviše u cijeloj ligi. U posljednjoj utakmici regularnog dijela sezone protiv Giantsa Elliott nije bio u sastavu i večeras će biti odmoran i željan. Cowboysi će večeras uvelike ovisiti upravo o njemu.

Kako domaći igrači razmišljaju o sposobnostima Elliotta, tako i gosti razmišljaju kako ga zaustaviti. Ako žele pobijediti, to im mora biti imperativ. Lako je to reći i napisati, a daleko teže ostvariti. Elliott je u međusobnom ogledu ranije ove sezone ostvario 127 yardi u 16 probijanja bez ostvarenog touchdowna. Obrana Seahawksa nije bila izrazito impresivna u tom ogledu, ali ipak je uspjela ukrotiti Elliotta i osigurati si pobjedu. Recept dakle imaju, pitanje je samo mogu li ga još jednom ponoviti.

Još jedna činjenica na koju treba obratiti pažnju je igra Seattleove obrane i to posebno pass rush kada je protivnik na trećem pokušaju. Iako su Seahawksi ove sezone daleko najmanje blitzali ostvarili su čak 27 sackova na trećim pokušajima. Ako ofenzivna linija Dallasa nađe rješenje i da malo vremena Prescottu, Cowboysi imaju realne izglede za pobjedu u protivnom često ćemo na terenu gledati domaćeg puntera, a on nije baš garancija poena i pobjede.

Gledajući povijest Prescotta u ogledima sa Seahawksima, ne vidi se ništa optimistično za domaće navijače. U dva ogleda Prescott je bacio jedan touchdown i četiri interceptiona uz passer rating 52.9 što mu je najgori rating u ogledima s bilo kojim protivnikom. Prescott je bio pod konstantnim pritiskom od strane obrane Seattlea, pretrpio je pet obaranja u njihovom posljednjem ogledu, a nije ohrabrujuća ni činjenica iz zadnjeg kola kada je pretrpio čak šest sackova protiv Arizone. S ovakvim učinkom Prescotta još smo više uvjereni da je ključ prolaska Cowboysa Elliott.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!