Ostali sportovi

Coltsi protutnjali kroz Houston, Cowboysi podrezali krila Seahawksima

Marjan Kreševac • nedjelja, 06.01.2019.
Coltsi protutnjali kroz Houston, Cowboysi podrezali krila Seahawksima

Sinoć je u Houstonu završila potraga za igračem koji je zaslužio epitet povratnika godine. Ako je do sada i bilo kakvih dvojbi, Andrew Luck ih je sve otklonio u još jednom sjajnom nastupu u pobjedi Coltsa 21:7 protiv Texansa. U drugom susretu Wild Carda Dallas Cowboysi su na krilima svoje dvije najveće zvijezde Prescotta i Elliotta izborili konferencijsko polufinale pobjedom 24:22 nad Seahawksima...

Houston - Indianapolis 7:21

Jučer smo u najavi ogleda između Texansa i Coltsa postavili pitanje može li obrana Houstona zaustaviti sjajnog Andrewa Lucka, a s druge strane može li ofenzivna linija zaštiti svog quarterbacka Deshauna Watsona? Odgovor na prvo pitanje dobili smo već nakon prvog drivea Coltsa, jasno i glasno ne. Nema načina na koji su Texansi mogli doprijeti do Lucka kraj ovako uigrane i raspoložene ofenzivne linije Coltsa.

Ofenzivna linija u godinu dana je od jedne od najgorih u ligi došla do samog vrha NFL-a dopustivši u regularnom dijelu samo 18 sackova. Coltsi su sve svoje snage u postsezoni usmjerili u izgradnju respektabilne ofenzivne linije i uspjeli su, a to mogu uvelike zahvaliti odličnom picku na draftu gdje su odabrali Quentona Nelsona koji je već sad jedan od najboljih guardova lige.

Uz takav zid ispred sebe i puno lošiji quarterbackovi od Lucka izgledali bi impresivno, a Luck je daleko od lošeg posebno ove sezone. U najvažnijoj utakmici sezone Luck je ostvario 22 yarde dodavanjem uz dva touchdowna. Posebno nadahnut bio je u prvom driveu u kojem su Coltsi izvukli dva treća pokušaja za redom da bi nakon toga Luck kompletirao dodavanje od 38 yardi za T.Y. Hiltona i na kraju touchdown dodavanje za Erica Ebrona.

Ovogodišnji Coltsi ne oslanjaju se samo isključivo na igru dodavanjem. I probijanje je bitna komponenta tako da protivničke obrane moraju razmišljati o svim varijantama. Drugi drive i drugi touchdown za redom to su najbolje pokazali. Iako je Mack pokupio lovorike za postizanje touchdowna ofenzivna linija je odličnim blokiranjem bila ta koja je omogućila poene.

Koliko je bitno imati više opcija u napadu najbolje se vidi u izjavi trenera Coltsa Franka Reicha: "Znamo da imamo elitnog quarterbacka i da možemo ostvariti 400 yardi dodavanjem i pobijediti kada je to potrebno. Međutim, u playoffu ako se oslanjate isključivo na takvu igru, postoji velika vjerojatnost pogreške. Igra probijanjem i s druge strane mogućnost da takvu igru oduzmete protivnicima je sve".

Do kraja prvog dijela Luck je još jednom zablistao i nakon touchdown dodavanja od 18 yardi za Dontrellea Inmana već nakon pola sata sve je bilo manje više riješeno.

Koliko je situacija na terenu bila frustrirajuća za domaće igrače najbolje se da iščitati iz izjave J.J.Watta: "Izrazito je frustrirajuće kada vam protivnici iz napada u napad vrhunski odrađuju posao. Imali smo nekoliko velikih pogrešaka odnosno prekršaja na samom početku susreta, ali morali smo to zaboraviti i pokušati pronaći način kako doći do pobjede. Nismo i to je užasno frustrirajuće."

Dallas - Seattle 24:22

Ezekiel Elliot i Dak Prescott stigli su do svoje prve pobjede u doigravanju nakon brilijantne sezone 2016. i poraza od Green Bay Packersa. Prescott je na najbolji način odgovorio na sve kritike da nije sposoban izdržati pritisak u doigravanju i da ne može kvalitetno odigrati kada je najpotrebnije. Da to nije tako, vidjelo se u posljednjoj četvrtini. Prvo je Prescott odlično probio kroz sredinu za 16 yardi na trećem pokušaju za 14, da bi nakon toga sam ostvario touchdown za vodstvo Dallasa 24:14 dvije minute do kraja susreta.

Prescott je kompletirao 22 od 33 dodavanja za 226 yardi uz jedan touchdown i jedan interception. No da ne bi mislili da je Prescott sam pobijedio Seahawkse, imao je veliku pomoć i u Elliotu koji je 13. obranu NFL-a po branjenju probijanja prošao 26 puta i pri tome ostvario 137 yardi uz jedan touchdown. Upravo njegovim touchdownom preokrenuli su Cowboysi rezultat na semaforu koji je nakon 35 minuta igre pokazivao 14:10 za goste.

Osim Elliotta, Dallas se mogao osloniti i na hvatača Amaria Coopera koji je odigrao odličnu utakmicu i u sedam hvatanja ostvario 106 yardi.

Osim napada veliku ulogu u pobjedi odigrala je i obrana Cowboysa koja je vodeću momčad lige po broju yardi ostvarenih probijanjem svela na mizerna 73 yarda. Seahawksi su ostali bez igre po zemlji i sva svoja ofenzivna nastojanja usmjerili su na Russella Wilsona koji je statistički gledano odigrao solidno uz 18 kompletiranih dodavanja od 27 pokušaja za 233 yarde. No treba uzeti u obzir da je 75 yardi stiglo u posljednjem driveu Seahawksa kada su bili u očajničkoj situaciji na terenu.

Uz ovakvu igru Dallasa nije nemoguće da Elliot i Prescott preskoče i sljedeću prepreku na putu prema Super Bowlu, a to će biti Saintsi ili Ramsi. Zvuči gotovo nevjerojatno, ali niti Brees niti Goff neće mirno spavati pogotovo nakon ovakvog obrambenog izdanja Cowboysa.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!