Rukomet

Power ranking: Francuzi napravili korak unazad, Makedonci zamijenili Mađare u Top 10

Branimir Korać • subota, 12.01.2019.
Power ranking: Francuzi napravili korak unazad, Makedonci zamijenili Mađare u Top 10
Foto: EPA

Nakon odigranih susreta prvog kola na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj i Danskoj, došlo je i do određenih promjena u poretku reprezentacija. Ne dramatičnih, u prva četiri pozicije su zamijenili Njemačka i Francuska, a dalje je Mađarska ispala iz Top 10 te su je zamijenili Makedonci...

1. (1.) Danska

Danska je sjajno otvorila Prvenstvo i upisala je ogromnu pobjedu protiv Čilea. U prvom poluvremenu pregazila je Čileance i tu im pokazala gdje im je mjesto, ali i gdje je njima mjesto. Jednostavan rukomet s čvrstom obranom, stabilnim vratarom i trkom u kontru bio je previše za Garraldine igrače. Danska je u prvom kolu pokazala najviše, ali i protivnik je psihološki prelako pao što je dodatno omogućilo rastrčanim Dancima da dođu do visoke pobjede. U prvoj rundi ostali su bez Hansa Lindberga i vjerojatno su poznate njihove izmjene do kraja Prvenstva. Lindberga planiraju vratiti plus što se čeka oporavak Henrika Tofta Hansena.

2. (2.) Španjolska

I Španjolska je rutinski odradila svoj dio posla protiv Bahreina, baš kako se i očekivalo. I tu je bila prilična razlika u kvaliteti, možda bi Jordi Ribera volio da je njegova reprezentacija otišla na dvoznamenkastu prednost i ranije te elegantnije došla do pobjede, ali za Španjolsku je bitno da nije imala problema. Protivnik nije bio ništa teži od danskog, ali pravi ispiti tek stižu Španjolcima. Prvi već u nedjelju kada će igrati protiv Islanda koji je izgubio od Hrvatske, ali nije igrao loše i u dobrom dijelu susreta izgledao je sasvim u redu. Bit će to prvi ozbiljan ispit za Španjolce.

3. (4.) Njemačka

Njemačka bilježi napredak za jednu poziciju u poretku, ne toliko zbog nekog svog briljantnog nastupa protiv Koreje koliko zbog lošeg nastupa Francuske protiv Brazila. Slično kao i za prve dvije reprezentacije, Njemačkoj tek slijede ozbiljni dvoboji i tu će se vidjeti koliko je jaka. Protiv Koreje i njenog atipičnog rukometa nije bilo problema, tehnički, taktički i fizički moćniji Nijemci rutinski su odradili posao i upisali visoku pobjedu. Već danas trebali bi imati ozbiljniji posao protiv Brazila, ako se Brazilci nisu ispuhali u teškoj utakmici protiv Francuske dan ranije.

4. (3.) Francuska

Francuska je odigrala prilično ispod očekivanja protiv Brazila, izvukla je pobjedu, ali nije bilo dobro. Pristup susretu nije bio onakav kakav bi trebao biti, kasnije je Brazil dobio krila i Francuskoj nije bilo lako. Obrana nije bila problem, ona je bila standardna, ali napad je bio jako loš, gubile su se lopte, nije bilo protoka, Didier Dinart je bio s pravom ljut. Nedostajalo je onog autoriteta s kojima se nekad lakoćom rješavao susret i Francuska mora dramatično podići igru ako želi napraviti veliki rezultat. Od prva četiri, pokazala je najmanje i stoga bilježi pad u poretku.

5. (5.) Norveška

Norveška je prilično smanjila razliku između četvrtog i petog u poretku odličnim nastupom protiv Tunisa. Christian Berge možda može biti najzadovoljniji od svih izbornika kako su njegovi igrači odradili posao jer je na drugoj strani stajao opasni i čvrsti Tunis, a Norveška je taktički odigrala upravo onako kako se protiv takvog protivnika igra. Nije se upustila u neku sporu pozicijsku igru s puno kontakta već je konstantno tražila lagan pogodak, a tu je definitivno pomogla sjajna večer Torbjorna Bergeruda koji je skupio 18 obrana i omogućio brzu tranziciju.

6. (6.) Švedska

Šveđani su imali teških muka s čvrstim Egiptom i napravili su upravo suprotno od onog što su napravili Norvežani. Nisu uspjeli nametnuti svoj ritam i slomiti Egipat, igralo se onako kako Egipćanima odgovara, ali na kraju je Švedska ipak na individualnu kvalitetu stigla do pobjede. Jim Gottfridsson povukao je u završnici i bio ključan u pobjedi, ali i sam je tvrdio kako nije zadovoljan niti svojom igrom, a niti igrom reprezentacije. Ipak težak protivnik je svladan i Švedska je izbjegla minu na startu Prvenstva. No, morat će popraviti igru, to je jasno, olakotna okolnost su sitni problemi koji su je pratili kroz pripreme.

7. (7.) Hrvatska

Hrvatska je dobro otvorila Prvenstvo pobjedom protiv vrlo neugodnog protivnika. Island nije nimalo bezazlen, ali Hrvatska je odradila dobar posao, u nekim trenucima izgledala je impresivno, no postoje poprilični padovi u igri. Ipak, riječ je o prvoj utakmici i još protiv protivnika koji je primjerice na Europskom prvenstvu u Hrvatskoj šokirao na startu kasnijeg finalistu. Ovdje šokova nije bilo, ali ih je moglo biti, ali u pravo vrijeme Hrvatska je podigla kvalitetu igre i u obrani i u napadu te na kraju stigla do pobjede koju je i očekivala. Nije bilo lako, ali nije se niti očekivalo da će biti lako.

8. (-) Makedonija

Najveći skok upisala je Makedonija koja je bila van Top 10, a sada je na osmom mjestu. Makedonci su odigrali vrlo dobru utakmicu protiv Japana koji fizički nije mogao odgovoriti, ali ne samo u tom pogledu, vidjela se razlika u kvaliteti na svakom koraku. Raul Gonzales dodatno je podignuo Makedonce u odnosu na ono što su prikazali na Europskom prvenstvu u Hrvatskoj i bit će itekako opasan protivnik u borbi za visoke pozicije u skupini. Vrlo zanimljiv dvoboj vodit će s Islanđanima, ali niti Hrvatskoj i Španjolskoj neće biti jednostavno.

9. (9.) Island

Islanđani su jedini u Top 10 koji su upisali poraz, ali u tom porazu nisu izgledali toliko loše. Čak štoviše, imali su odličnih razdoblja u igri, držali Hrvatsku u neizvjesnosti te se u drugom poluvremenu kada su otišli na dva razlike činilo da će i svladati Hrvatsku. Ipak na kraju je Hrvatska ubacila u brzinu više i pokazala da je kvalitetnija reprezentacija od Islanda. No Palmarsson i društvo predstavili su se u dobrom izdanju i da je Gustavsson upisao koju obranu više što inače radi, pitanje je kako bi taj susret završio. Ovako je završio kako nama odgovara.

10. (10.) Rusija

Rusija je zadržala desetu poziciju, ali tu isto tako mogu biti i Srbija i Argentina nakon odigranog prvog kola. Rusi su tu bili prije Prvenstva i zadržali su tu poziciju remiziravši sa Srbijom u potpuno izjednačenom dvoboju. Mađari su ispali iz Top 10 kiksom protiv Argentine koja je ostavila dobar dojam iako igra bez igrača koji je daleko najbolji pojedinac ove reprezentacije. Rusija da bi zadržala mjesto u Top 10 mora ostaviti dobar dojam protiv Koreje koja je ipak najlošija reprezentacija skupine.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!