Rukomet

Kalkulacije za zadnje kolo, samo četiri reprezentacije nemaju ni matematičke šanse za prolaz

Branimir Korać • četvrtak, 17.01.2019.
Kalkulacije za zadnje kolo, samo četiri reprezentacije nemaju ni matematičke šanse za prolaz
Foto: EPA

Jedine četiri reprezentacije koje su ispale iz igre za prolaz su Koreja, Japan, Bahrein i Saudijska Arabija, sve ostale u raznim jednadžbama imaju šanse...

U skupini A Francuska i Njemačka osigurali su prolaz, a pitanje je koliko će bodova nositi. Realan rasplet kaže kako će Francuska i Njemačka prenijeti po tri boda, a s njima će dalje ići Brazil. Opcija prema kojoj Rusija ide dalje uključuje kiks Brazila protiv Koreje, točnije Rusija mora osvojiti više bodova protiv Francuske nego Brazil protiv Koreje. Sami procijenite koliko je to realno. S druge strane matematički je u igri i Srbija, ali ona treba svladati Njemačku, a Brazil i Rusija ne smiju do pobjede.

Realno: Francuska prenosi tri boda, Njemačka prenosi tri boda, Brazil ne prenosi bodove.

U skupini B računica je vrlo jednostavna. Španjolska i Hrvatska bore se za prvo mjesto i tko upiše pobjedu prenijet će četiri boda, a poraženi dva. Ako susret završi neodlučeno, obje reprezentacije prenose po tri boda. U borbi za treće mjesto sastaju se Island i Makedonija. Islandu odgovara i remi dok Makedonija mora do pobjede. Niti jedna od ove dvije reprezentacije ne može prenijeti bodove u drugu rundu.

Rasplet: Španjolska i Hrvatska sve tri opcije otvorene, Island i Makedonija također.

Skupina C donosi borbu za prvo mjesto između Norveške i Danske i to u identičnoj situaciji u kakvoj su Hrvatska i Španjolska. Sve isto vrijedi i za ovaj dvoboj. Tunis je najbliži trećem mjestu, on ne smije izgubiti protiv Austrije i proći će dalje bez prenošenja bodova. U slučaju pobjede Austrije, situacija se komplicira. Prvi će na parket Čile i Saudijska Arabija i ako Čile upiše pobjedu, uključuje se matematika.

Čile onda mora navijati za Austriju i to da Austrijanci pobijede Tunis između četiri i deset razlike s obzirom da Čileanci u krugu s Austrijom i Tunisom imaju gol razliku +2 i dva boda. Tunis trenutno ima gol razliku +6 i dva boda, a Austrija -8 i 0 bodova. Tunisu igraju i porazi do četiri razlike, a Austrija mora dobiti s dvoznamenkastom prednosti da bi bila treća.

Prognoza: Danska prenosi četiri boda, Norveška dva, Tunis završava kao treći.

Šveđani su stopostotni i najbolji u skupini, ali moraju igrati punom snagom i u zadnjem kolu. Dakle protiv Mađara trebaju pobjedu kako bi prenijeli četiri boda. S remijem prenose tri boda, a s porazom dva. Mađarima najviše odgovara opcija u kojoj pobjeđuju Šveđane, a na treće mjesto dolaze Katar ili Angola, ali to su najmanje vjerojatne opcije.

Angola igra protiv Egipta koji je trenutno u najboljoj poziciji jer jedini odlučuje sam o svojoj sudbini. Ako pobijedi Angolu, sigurno je treći i prenosi bod. Ako remizira s Angolom, otvara se prilika za Argentinu i Katar, pobjednik tog susreta dobio bi šansu za treće mjesto. Angola da bi završila kao treća mora svladati Egipat, a Katar mora dobiti Argentinu.

Realno: Švedska nosi četiri boda, Mađarska bod, Egipat bod

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!