Rukomet

Mikkel Hansen predvodi ljestvicu najboljih strijelaca, Karačić i Duvnjak među najboljim asistentima

Branimir Korać • subota, 19.01.2019.
Mikkel Hansen predvodi ljestvicu najboljih strijelaca, Karačić i Duvnjak među najboljim asistentima
Foto: EPA

Pregled statističkih kategorija nakon prve faze natjecanja pokazuje kako Hrvatsku odlikuje momčadska igra bez velikih isticanja i iskakanja. Najbolje plasmane hrvatski rukometaši imaju u rubrici asistencija.

S 14 postignutih golova protiv Norveške u posljednjem kolu prve faze natjecanja, Mikkel Hansen skočio je na prvo mjesto na ljestvici strijelaca s 35 postignutih golova, četiri više od Uwea Gensheimera i Arnora Thora Gunnarssona dok je najbolji hrvatski strijelac Zlatko Horvat koji dijeli 19. mjesto s 23 postignuta gola. Sva trojica s vrha dosta golova zabili su s linije sedam metara pa je tako gledajući samo golove iz igre najefikasniji Mađar Mate Lekai koji ih je postigao 27.

Što se tiče asistencija tu je na vrhu Kiril Lazarov koji ih je skupio 25, a vrlo visoko su i dvojica Hrvata. Igor Karačić dijeli četvrto mjesto s Pablom Simonetom, obojica su ubilježili po 21 asistenciju, a jednu manje ima Domagoj Duvnjak. Jedini od onih koji su prošli u glavnu rundu, a da se nalazi ispred Karačića je Tunižanin Oussama Hosni koji ima asistenciju više.

U zbroju golova i asistencija daleko ispred svih ostalih je Lazarov s njih 55, ispred Hansena koji ih ima šest manje. Najbolji Hrvat je Duvnjak na diobi 16. mjesta s Austrijancem Nikolom Bilykom, inače klupskim suigračem, a skupili su ih po 35.

U osvojenim loptama i dalje je na vrhu ljestvice Norvežanin Magnus Gullerud s dvije krađe u prosjeku po utakmici i deset osvojenih lopti. Prati ga Čileanac Rodrigo Salinas s devet osvojenih lopti, a zanimljivo u toj kategoriji nema hrvatskih igrača u vrhu, nekolicina ih je skupila po dvije, no nitko se posebno ne ističe.

Najbolji bloker Svjetskog prvenstva je Argentinac Nicolas Bonanno s deset blokada, a dvije manje imaju Henrik Mollgaard i Patrick Wiencek. Najbolji Hrvat je i dalje Željko Musa koji je izblokirao pet protivničkih pokušaja i dijeli deseto mjesto.

Na ljestvici najnediscipliniranijih je na vrhu Federico Fernandez iz Argentine s najviše negativnih bodova u prosjeku, a on je ujedno i jedini rukometaš koji je na ovom Prvenstvu zaradio plavi karton. Inače ukupno najviše negativnih bodova skupio je Miljan Pušica, ali on ima utakmicu više od Fernandeza koji je pauzirao zadnju zbog suspenzije. od Hrvata najviše negativnih bodova zaradio je Željko Musa koji je na podjeli 22. mjesta s tri isključenja i četiri žuta kartona.

U statistici vratara, po postotku obrana na vrhu su Norvežanin Espen Christensen s 45 posto obranjenih lopti i Niklas Landin s istim postotkom. Na diobi visokog petog mjesta s 39 posto nalazi se Ivan Stevanović, a odmah iza njega je Marin Šego s 37 posto, ali i gotovo dvostruko više obranjenih udaraca.

Što se tiče sedmeraca na vrhu je Austrijanac Nikola Marinović s 50 posto obranjenih, ali uzorak je vrlo mali, svega četiri udarca. Vjerodostojniji je onaj drugoplasiranog Landina koji je obranio pet od 11 pokušaja. Stevanović je tu sedmi s dvije obrane iz šest pokušaja.

Na fair play ljestvici na vrhu su Španjolci koji su najmanje puta kažnjavani, skupili su u pet utakmica samo 13 isključenja i pet žutih kartona. Hrvatska je tu sedma sa 16 isključenja i 14 žutih kartona. Najnediscipliniranija reprezentacija je Srbija s 27 isključenja, 12 žutih i dva crvena kartona.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!