Rukomet

Sportnetov dnevnik: Brazilci pucaju od samopouzdanja uoči susreta s Hrvatskom

Branimir Korać, Mihaela Bradovski • nedjelja, 20.01.2019.
Sportnetov dnevnik: Brazilci pucaju od samopouzdanja uoči susreta s Hrvatskom
Foto: EPA

Osim što je počela glavna runda na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj i Danskoj, odigravali su se i susreti President's Cupa, onog dijela gdje se popularno rečeno odlučuje tko je najgori, a ne najbolji...

President's Cup

Rusija - Makedonija 30:28 - U borbi za plasman od 13. do 16. mjesta Rusija je svladala Makedoniju s 30:28 u susretu u kojem se igralo na mahove. Serija na jednoj pa na drugoj strani i tako u krug, a upravo takva igra obilježila je prvo poluvrijeme. U drugom dijelu Rusi su se odvojili i zadržali prednost. Oba vratara su odradila jako dobar posao, Viktor Kirejev skupio je 19 obrana, a na drugoj strani Nikola Mitrevski 16. Najefikasniji kod Rusa bio je Dmitrij Žitnjikov s osam golova, a kod Makedonaca Kiro Lazarov s devet. Kakav je naboj bio u ovom susretu, dovoljno govori podatak kako Makedonci nisu imali nijedno isključenje pa ni žuti karton.

Čile - Katar 27:37 - Katar je bez Capotea pronašao žrtvu i pregazio Čile te će igrati s Rusijom za 13. mjesto. Katarani su sve riješili već u prvom poluvremenu, Čileanci su puno griješili, primili čak pet golova bez vratara i nisu mogli puno napraviti u ovom susretu. Youssef Ali bio je prvo ime kod Azijaca s osam golova, a kod Čilea Erwin Feuchtmann zabio je sedam pogodaka.

Srbija - Bahrein 32:27 - Srbija se mučila i s Bahreinom i tek u završnici je izborila pobjedu. Bahrein je čak sredinom drugog dijela i vodio, pet minuta prije kraja bio je na minus jedan i pao je tek u finišu. Vanja Ilić predvodio je Srbiju s devet golova, a Husain Alsayyad Bahrein s istim brojem pogodaka.

Austrija - Argentina 22:24 - Za 17. mjesto na svijetu Srbija će tako igrati protiv Argentine koja je bila bolja od Austrije s 24:22. Austrijanci su tako nastavili s razočaravajućim nastupima i ništa im nije pomoglo to što su krenuli sa 7:2. Leonel Maciel skupio je 15 obrana, a Federico Fernandez postigao šest golova. Kod Austrije Sebastian Frimmel zabio je osam golova.

Koreja - Japan 27:25 - U borbi za izbjegavanje posljednjeg mjesta Koreja je svladala Japan s 27:25 i upisala povijesnu pobjedu. Korejci su bili bolji i slavili na krilima sedam golova Jeongu Kanga, a na drugoj strani Remi Doi bio je usamljen s deset golova.

Saudijska Arabija - Angola 34:29 - Katarani se i dan danas pitaju kako su uspjeli izgubiti od Angole. Ta Angola igrat će tek za 23. mjesto na Prvenstvu nakon što je poražena i od Saudijske Arabije. Abdullah Alabbas utrpao joj je devet golova, a Edvaldo Ferreira na drugoj strani zabio je osam.

Brazilci pucaju od samopouzdanja

Brazilci su prošli u glavnu rundu i samopouzdanje im je naraslo kao da su oni branitelji naslova i dominantna sila u svijetu rukometa. Imaju oni još dosta za učiti i dokazivati, ali to ih u ovom trenutku ne dira i "alijevskim gardom" ulaze u ovu fazu.

"Želimo još više! Borit ćemo se za to, moguće je osvojiti svih šest bodova u ovoj fazi natjecanja", poručio je Jose Toledo. Sva sreća da se ne pita samo njega već i protivnike, a već prvi će biti, nadamo se, prejak.

Japanci se nisu oporavili od poraza protiv Bahreina

Japan je u borbi za plasman od 21. do 24. mjesta upisao poraz od Koreje iako je bio u statusu favorita. Dagur Sigurdsson nakon susreta nije mogao biti zadovoljan, njegova momčad jednostavno se nije uspjela psihološki podići za ovaj dvoboj.

"Bila je to teška utakmica za nas s puno isključenja (sedam). koreja je igrača jako dobro pet na šest. Ovaj turnir bio je jako emotivan za nas, posebno zadnji dvoboj s Bahreinom, a jednostavno se nismo uspjeli oporaviti od tog poraza."

President's Cup za konačni plasman

LANXESS Arena, Köln
13:00 za 15. mjesto: Makedonija - Čile
15:30 za 13. mjesto: Rusija - Katar

Royal Arena, Kopenhagen
13:00 za 23. mjesto: Japan - Angola
15:30 za 21. mjesto: Koreja - Saudijska Arabija
18:00 za 19. mjesto: Bahrein - Austrija
20:30 za 17. mjesto: Srbija - Argentina

U slučaju remija u 60 minuta, kod svih mečeva i ovdje vrijedi pravilo prema kojem se odmah izvode sedmerci, dakle nema produžetaka na veliku tugu svih posjetitelja u dvorani koji će biti uskraćeni za dodatnih deset minuta rukometnog spektakla.

Angoli nedostajalo "vatre" protiv Saudijaca

Saudijska Arabija napokon je došla do pobjede na ovom Svjetskom prvenstvu i Japan je sada jedina reprezentacija bez ijednog boda. Svladana je Angola s 34:29 u susretu nakon kojeg su iz redova Angole stizale priče o nedostatku borbenosti i želje.

"Nismo pokazali vatru u ovom susretu. Moramo se vratiti u hotel i dobro razmisliti o ovom susretu. Moramo napredovati do susreta s Japanom", rekao je vratar Angole Giovanny Muachissengue.

Na početku Prvenstva bili su čudo, lica s naslovnica nakon što su šokirali Katar. Malo više od tjedan dana kasnije bore se za izbjegavanje zadnjeg mjesta.

Ogromno zanimanje za ovo Prvenstvo

Koliko je zanimanje za ovo Prvenstvo, dovoljno govore brojevi o gledanosti. Prema dostupnim podacima Danci prednjače pa je tako skandinavski derbi protiv Norveške pratilo 1.81 milijun Danaca što je čak ogromnih 78.3 posto tržišta koje je u tim trenucima bilo uz TV.

Njemačku je protiv Francuske gledalo čak 8.53 milijuna Nijemaca što je 25.8 posto, a jedino je središnji dnevnik imao veću gledanost.

Šveđani se također mogu pohvaliti sa više od 770 tisuća gledatelja koji su popratili dvoboj protiv Mađarske, a Španjolci se nisu baš posebno potrgali za dvoboj protiv Hrvatske pa je tako oko 300 tisuća Španjolaca popratilo taj susret.

Srbija i Bahrein bez motiva

Srbi i Bahreinci nikako nisu mogli pronaći motiv za ovaj susret. Srbija je bila razočarana zbog neprolaska u glavnu rundu, a u Bahreinu su isticali iscrpljenost.

"Jako teška utakmica. Bilo je vrlo teško motivirati se nakon što smo ovdje završili. Osim pobjede, nemam razloga za neko posebno zadovoljstvo nakon ovog susreta", tvrdi Nenad Peruničić.

Makedonci promašivali, Rusi se motivirali

Eduard Kokšarov ne dopušta ni najmanje opuštanje svojim igračima. Tako je bilo i uoči dvoboja protiv Makedonije za plasman od 13. do 16. mjesta i jasno je poručio: "Prvenstvo za nas završava onog trenutka kada avion sleti u Moskvu."

Svladali su Makedoniju 30:28, a Stojanče Stoilov proklinjao je realizaciju. "Tijekom cijelog Prvenstva imamo dobru obranu i vratare te puno prilika, ali kao i u ovom susretu, u svim dosadašnjim puno smo promašivali i nismo bili koncentrirani."

Okrugli brojevi za Mahea i Schulza

Ovo prvenstvo je donijelo jubilarne nastupe za Kentina Mahea i Matiasa Schulza. Mahe je upisao 100. nastup u dresu Francuske, a Schulz 200. u dresu Argentine.

Napokon i Rivera sretan

Ovo je prilično tmurno i turobno Prvenstvo za Valera Riveru i katarane, a napokon su malo i oni dobili zadovoljstva. Katar je pregazio Čile i ide u borbu za 13. mjesto.

"Sretni smo zbog naše pobjede i posla koji smo obavili. Igrali smo sjajno u napadu i nismo bili loši u obrani bez obzira igrali šest na šest ili sedam na šest, nije bilo nikakvih problema", ustvrdio je Rivera.

Fotka dana

View this post on Instagram

?????? Picture of the day #picoftheday #handball19 #GERDEN19

A post shared by IHF (@ihf.official) on

Austrijanci: "Nismo trčali, umorni smo!"

Kod Austrije na neke stvari smo već navikli pa tako već svi znaju da su umorni i da ne mogu pružiti sve od sebe. U svakoj izjavi od prvog poraza na Prvenstvu ističe se riječ - umor.

"Igrali smo dobro u prvih 20 minuta, ali nakon toga nismo trčali, umorni smo", istaknuo je Nikola Bilyk nakon poraza od Argentine.

Za informaciju - svi su umorni. Ima li ijedna odmorna reprezentacija na ovom SP-u?

Naporan rad se isplati, poručuje Nikola Karabatić

Henrik Toft Hansen imao tešku noć kada je morao ući umjesto brata Renea

Umjesto ozlijeđenog Renea Tofta Hansena uskočio je mlađi brat Henrik, a koliko god je s nestrpljenjem čekao ovaj nastup, toliko mu je bilo teško.Zamijeniti brata bilo je nešto najteže što je morao iskusiti.

"Prvog dana nakon njegove ozljede bilo je teško, vrlo emotivno. Znam koliko se Rene mučio i borio za ovo i nije trebalo završiti na ovaj način, on to nije zaslužio", istaknuo je Henrik.

Da stvar bude još gora, ozljeda koju je zaradio Rene Toft Hansen čini se težom te bi mogao pauzirati čak šest mjeseci.

IHF otvoren za promjene broja izmjena

Kritike zbog samo tri moguće zamjene tijekom Prvenstva sve su glasnije i IHF poručuje kako će razmotriti to pravilo. Neke stvari će se promijeniti u budućnosti pa možda i ukidanje liste 28.

"To je nešto o čemu razmišljamo. Moguće je da ćemo proširiti taj širi popis ili pomaknuti termin za njegovu prijavu", poručio je Per Bertelsen.

Bertelsen nije htio potvrditi kako će se to uistinu i dogovoriti te možda i povećati broj izmjena, ali je dodao kako se o tome počelo ozbiljno razmišljati i IHF će to i raspraviti.

Volim igrati rukomet, ali ne volim gledati sport

Vrhunski sportaš koji ne voli sport, viđali smo i čudnijih stvari, ali nije baš uobičajeno. Upravo veliki Kim Andersson spada među takve rijetke sportaše.

"Osobno sam vrlo malo vidio od Norveška i Danske, samo rezultate i čini se da su imali sjajne utakmice. Nisam zainteresiran za sportna taj način. Zabavno je biti na parketu, ali jedno je igrati rukomet, a drugo je gledati ga. Gledanje sporta nije mi omiljena zanimacija", kaže Kim.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Weasley20.01.2019. u 09:06
    greška u h2 tagu u prvom odlomku
    Weasley