Rukomet

Sportnetov dnevnik: Sve velike momčadi se razbole, ali nikada ne umru

Branimir Korać, Mihaela Bradovski • ponedjeljak, 21.01.2019.
Sportnetov dnevnik: Sve velike momčadi se razbole, ali nikada ne umru
Foto: EPA

Iako bi se tvrdnja iz naslova mogla prenijeti i na hrvatsku reprezentaciju, izrekao ju je Kataranin nakon što je njegova reprezentacija osvojila President's Cup...

President's Cup

Za 23. mjesto: Japan - Angola 29:32 - Japan je jedina reprezentacija koja nije upisala nijednu pobjedu niti osvojila ijedan bod. Zauzela je posljednje mjesto, a tko može reći da su Japanci igrali najgori rukomet? No, nedostajala im je završnica, tu su konstantno padali i na kraju su završili na dnu. Angola je tako upisala pobjedu u svojoj prvoj i zadnjoj utakmici, a ovdje su je predvodili Giovany Muachissengue s 11 obrana te Diedrick Sibo s osam golova. Kod Japana po pet golova postigli su Jin Watanabe i Remi Doi.

Za 21. mjesto: Koreja - Saudijska Arabija 26:27 - Ujedinjena Koreja nije uspjela spojiti dvije pobjede i završava na 22. mjestu. 21. mjesto Saudijskoj Arabiji donio je Mojtaba Alsalem golom pet sekundi prije kraja. bio mu je to sedmi gol čime je bio i najbolji strijelac kod Saudijaca. Kod Koreje Jaeyong Park skupio je 14 obrana, a Jeongu Kang zabio je četiri gola.

Za 19. mjesto: Bahrein - Austrija 27:29 - Austrija razočaravajući nastup završava na 19. mjestu. U borbi za tu poziciju svladala je Bahrein, ali nikako ne može biti zadovoljna svojim igrama u Njemačkoj i Danskoj. Protiv Bahreina gubila je sedam minuta prije kraja, ali utakmicu je završila serijom 4:0. Thomas Bauer imao je 13 obrana, a Robert Weber skupio je devet golova. Kod Bahreina Jasim Alsalatna zabio je šest golova.

Za 17. mjesto: Srbija - Argentina 28:30 - Na vrlo sličan način Srbija je izgubila od Argentine u borbi za 17. mjesto. Četiri minute prije kraja vodila je 28:26 i na kraju izgubila 28:30. Federico Fernandez zabio je za Argentince deset golova uz sto posto šuta, a Lazar Kukić dodao je sedam golova za Srbiju.

Za 15. mjesto: Makedonija - Čile 32:30 - 15. su Makedonci koji su svladali Čile 32:30. U zanimljivom dvoboju Makedonija je bila bolja i tijesno je slavila uz 11 obrana Nikole Mitrevskog, devet golova Kirila Lazarova i osam Dejana Manaskova. Čileance je već prema običaju predvodio Erwin Feuchtmann s devet postignutih golova.

Za 13. mjesto: Rusija - Katar 28:34 - Katar je najbolji od ostatka društva i zauzeo je 13. mjesto. U zadnjem susretu svladao je Rusiju s 34:28 uz 12 obrana Danijela Šarića te po osam golova Frankisa Marza i Youssefa Alija. Dmitrij Kovaljev na drugoj strani zabio je devet golova.

Sretan rođendan mama!

Brazilski izbornik iskoristio je konferenciju za novinare kako bi čestitao majci 80. rođendan. "Malo ću prekršiti protokol i poslati pusu mami i zaželjeti joj sretan rođendan", poručio je Washington Nunes da Silva.

A ovako su Brazilci proslavili u svlačionici pobjedu protiv Hrvatske:

Japanci se okreću Olimpijskim igrama

U borbi za izbjegavanje zadnjeg mjesta na Svjetskom prvenstvu Japan je poražen od Angole 32:29. Nipošto Japanci nisu igrali najlošiji rukomet, imali su i nekoliko utakmica u kojima su trebali slaviti, ali u završnici su padali. Sada se okreću Olimpijskim igrama u Tokiju gdje će sigurno biti puno bolji.

"Igrao sam već u Danskoj i sretan sam što sam opet ovdje. Bila je ovo teška utakmica za nas, oni imaju puno snažnih šutera, a nama je trebala snažnija obrana. Nismo ih uspjeli zaustaviti, ali pred nama je veliki događaj 2020. godine i moramo dotad napredovati", poručio je Tetsuya Kadoyama.

Tunižani zadovoljni obranom, razočarani napadom

Tunis je upisao novi poraz, ovaj put protiv Mađarske, ali izbornik Antonio Gerona nije bio jako razočaran. Obrana ga je zadovoljila, ali napad, posebno u drugom dijelu, baš i ne.

"Vodili su negdje od 18. ili 19. minute i njihova pobjeda je zaslužena. U redu, zadovoljan sam jer je naša obrana u drugom poluvremenu bila jako dobra, ali ukupno smo promašili čak 19 šuteva. Neke od njih bez vratara, neke sa šest metara i bilo je to previše. Čak i s ovako dobrom obranom, nismo imali šanse jer smo zabili samo sedam golova u drugom dijelu."

Garralda nahvalio makedonskog vratara

Makedonija je svladala Čile u susretu za 15. mjesto, ali Raul Gonzalez nije bio zadovoljan. Nije postojao rezultat koji bi ga zadovoljio u tom meču jer je španjolski stručnjak od svoje momčadi očekivao ulazak u glavnu rundu. Čileanci su imali drugačije ciljeve.

"Imali smo nekih prilika za pobjedu, ali puno smo pogrešaka napravili sa šest metara, a vratar Makedonije puno toga je obranio. U napadu smo igrali jako dobro, brzo i pametno te smo preuzimali rizik. Moramo se boriti i biti koncentriraniji, tako ćemo postati bolja momčad", kaže Matteo Garralda.

Egipćani ponosni, borit će se do kraja

Egipat je odigrao dobru utakmicu protiv Norveške, no nije napravio taj korak više. Bez obzira na sve David Davis je sretan, on ovaj nastup vidi kao svojevrstan poklon.

"Napravili smo previše pogrešaka i to onih glupih, isključenja i izgubljenih lopti. Ali zadovoljan sam našim nastupom, za nas je poklon to što smo u glavnoj rundi. Borit ćemo se u svim utakmicama, borili smo se danas, borit ćemo se sutra, borit ćemo se i protiv Tunisa jer želimo rasti i napredovati. Moram čestitati mojim igračima jer smo zajedno samo pet mjeseci i napravili smo sjajan posao", kaže Davis.

Saudijci nisu bili bolji nego sretniji

Saudijska Arabija i Koreja svoju najvažniju utakmicu dobili su dan ranije kada su svladali Angolu i Japan. Uslijedio je međusobni dvoboj u borbi za 21. mjesto, a uspješnija je bila Saudijska Arabija.

"Nismo bili bolji nego sretniji", priznao je trener Arabije Boris Denič, a izbornik Koreje osjetio je umor kod svojih igrača. "Utakmica od dana ranije ostavila je velikog traga na mojim igračima i nismo se uspjeli oporaviti. Nanijela nam je puno štete."

Dinart se ne želi zamarati matematikom

Francuska je visoko slavila protiv Islanda i uopće nije htjela ništa prepustiti slučaju. Didier Dinart potvrdio je kako je bilo vrlo važno slaviti sa što većom razlikom.

"Morate biti dobar matematičar kako bi sve proračunali stoga nam je bilo vrlo važno slaviti sa što većom razlikom kako bi popravili gol razliku. Ne smijemo ništa prepustiti slučaju kako se ne bi stvari zakomplicirale u slučaju remija Hrvatske i Njemačke, ne znamo što će se sve dogoditi i moramo se osigurati."

Bauer ukrao show

Nakon što je Austrija svladala Bahrein i završila na 19. mjestu, najveće pohvale zarađivao je Thomas Bauer. Iskusni austrijski vratar bio je čovjek prevage.

"Znao sam da će ovo biti teška utakmica, ali svi smo mogli vidjeti koliko u njoj vratar može biti važan. Moramo puno raditi jer ovo Prvenstvo nije bilo dobro za nas", kaže Patrekur Johannesson. "Bahrein se dobro borio, ali Thomas Bauer je bio velika prevaga na našoj strani", dodao je Sebastian Frimmel.

Ozljede stvaraju ogromne probleme Švedskoj

Švedska se trenutno najviše muči s kadrom i ozljedama dvojice važnih igrača. Jim Gottfridsson i Jesper Nielsen vrlo vjerojatno bit će prisiljeni propustiti dvoboj protiv Norveške koji je na rasporedu u ponedjeljak.

"Situacija je dan za dan. Jesper je bliži povratku, ali izgleda da će teško moći igrati protiv Norveške", smatra izbornik Kristjan Andresson.

"Situacija je malo bolja, ali nisam na sto posto. Vidjet ćemo na dan utakmice", dodao je Nielsen.

Gottfridsson je odbacio štake i na treningu odrađivao lagane skokove na lijevoj nozi i šutirao prema golu. No apsolutno je jasno da nije blizu povratku.

"Sve velike momčadi se razbole, ali nikada ne umru"

Katar je na kraju podignuo trofej, ali onaj najmanje bitan, kao pobjednika President's Cupa. Trofej je to koji nitko ne želi, ali nisu Katarani bili razočarani nakon susreta.

"Jako sam sretan zbog ove pobjede jer je to bio jako važan susret za nas. Željeli smo završiti SP na pravi način, sve velike momčadi se razbole, ali nikada ne umiru. Puno smo naučili iz naših pogrešaka", kaže Moustafa Heiba. Vidjet ćemo.

Veliko slavlje Katarana

Argentinci čestitali Peruničiću

Argentina je nastup na Svjetskom prvenstvu završila na 17. mjestu pobjedom protiv Srbije 30:28. Srbija je doputovala u Njemačku i Dansku s mladom reprezentacijom i ovo je iskustvo za budućnost.

"Sve su reprezentacije sada već umorne, ali i mi i oni odigrali smo dobru utakmicu. Srbija je dominirala susretom izuzev tijekom završnice koja je pripala nama. Čestitke Nenadu, doveo je puno mladih igrača na turnir, svaka čast", poručio je Manolo Cadenas.

Fotke dana

Lekai privatnim zrakoplovom na porod svoje supruge

Mate Lekai postao je otac, a u nedjelju u pet ujutro privatnim zrakoplovom odletio je iz Danske za Mađarsku. I uoči početka Svjetskog prvenstva bilo je jasno kako će mu se dijete roditi tijekom natjecanja i dobio je dozvolu za posjet tijekom natjecanja.

U osam ujutro supruga je rodila sina Nou, a Lekai je već poslijepodne u 18 sati bio u Herningu na parketu i predvodio Mađarsku protiv Tunisa.

"Ovo je najbolji dan u mom životu, nije mogao biti veći. Pobijedili smo i postao sam otac, jako sam sretan", govorio je Lekai nakon susreta.

Mađarska je u subotu igrala kasni meč protiv Danske i Lekai je imao svega nekoliko sati sna, ali iako vidno iscrpljen, bio je presretan.

Foto dana

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!