Rukomet

Power ranking: Pogodili smo da će Danci biti svjetski prvaci, ali razočarali su nas Španjolci

Branimir Korać • ponedjeljak, 28.01.2019.
Power ranking: Pogodili smo da će Danci biti svjetski prvaci, ali razočarali su nas Španjolci
Foto: EPA

Usporedba prvog power rankinga i konačnog poretka pokazuje kako nije bilo tako teško predvidjeti tko će biti svjetski prvak. No finalist je bio sasvim drugi, aktualni europski prvak potpuno je podbacio...

1. (1. - *pozicija u prvom power rankingu) Danska

Danskoj smo predvidjeli prvo mjesto i tako je i bilo. Kombinacija kvalitete i domaćeg terena, finalnog susreta u Herningu, sve je to bilo dovoljno da odnese titulu svjetskog prvaka. Jedina prava prijetnja bilo je polufinale u Hamburgu, ali tamo su bili pravi, svladali Francusku i zaslužili prolaz u finale. U finalu Norveška nije imala šanse, Danska u ovim uvjetima jednostavno nije mogla izgubiti.

2. (5.) Norveška

Norvežani su i prije Prvenstva bili "crna mačka", imali su hendikep ozljedom važnog igrača Kenta Robina Tonnesena, ali pregurali su, dobar turnir odradio je Rod i dogurali su do finala. U svim susretima igrali su dopadljiv, brz i kvalitetan rukomet, jedino protiv Danske nisu mogli. Danci su ih dva puta svladali, dva puta prilično uvjerljivo i Norveška je drugo SP u nizu završila na drugom mjestu.

3. (3.) Francuska

Francusku smo definitivno vidjeli među osvajačima odličja i tamo je i završila. Zaboravite usporedbe s onom velikom Francuskom, ova sadašnja nije toliko kreativna, kako netko reče - sve su to vrhunski bauštelci kojima treba arhitekt. Završili su treći, nisu imali odgovor na igru Danske, vjerojatno bi imali ogromnih problema i protiv Norveške, ali realno tu su negdje, treća reprezentacija svijeta. Možda je upravo Richardson taj koji će biti taj arhitekt, ima gen, definitivno.

4. (4.) Njemačka

Njemačka je ipak ispod ovih koji su na postolju i u uvjetima kada je bila domaćin maksimalno napravila plasmanom na četvrto mjesto. Nije imala posebno kvalitetnu igru, teško da bi na nekom neutralnom terenu napravila nešto više. U ovom trenutku ova Njemačka s Prokopom završila je tamo gdje joj je mjesto, iza kvalitetnijih reprezentacija. Tako nešto smo i predvidjeli.

5. (6.) Švedska

Šveđani su otprilike završili tamo gdje smo im i predvidjeli mjesto. Reprezentacija je to puna potencijala sa zanimljivom individualnom kvalitetom, ali ovdje nije imala sreće i to ju je spriječilo u boljem plasmanu. Sljedećem Europskom prvenstvu sudomaćin je i Švedska, a tamo će biti iznimno opasna. Danci su napravili iskorak na svom parketu, zašto ne bi i Šveđani koji definitivno imaju kvalitetu.

6. (7.) Hrvatska

Hrvatska je ispraćena u Njemačku i Dansku bez nekog velikog optimizma, a u konačnici nije razočarala. Imala je jedan kiks i on je bio preskup, ali nastup je bio pozitivan. Cilj je bio završiti u Top sedam i Hrvatska je tamo i završila stoga je cilj ispunjen. Također nije bilo nekih većih odmaka u odnosu na ono što smo i predvidjeli Hrvatskoj na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu.

7. (2.) Španjolska

Sa Španjolcima smo najviše promašili, malo tko je očekivao da će baš tako nisko završiti. Iskusna reprezentacija došla je na Svjetsko prvenstvo s minimalnim promjenama nakon osvojenog naslova prvaka Europe, ali nije bila niti blizu tim izdanjima. Jednostavno u svim jačim utakmicama je podbacila, nije imala pravi odgovor na igru protivnika i niti je funkcionirala ta njena čudesna i toliko hvaljena obrana, a niti napad.

8. (-) Egipat

Egipat nije bio u Top 10, no pokazao je kako se s kvalitetnim stručnim stožerom može napraviti puno. Venio Losert dio je ovog uspjeha Egipćana koji su tako najbolje plasirana reprezentacija izvan Europe, a i u dvobojima s jačim protivnicima pokazali su da znaju i da nisu bezopasni. Vrlo dobar nastup i jako dobro odrađen posao Davida Davisa i njegove momčadi.

9. (-) Brazil

Taj Brazil ćemo dugo sanjati. Ovaj nastup pamtit će po pobjedi protiv Hrvatske i devetom mjestu u svijetu, a mi ćemo ga pamtiti i po brojnim oscilacijama. Ne možemo ga nazvati klasičnom neeuropskom reprezentacijom poput Egipta čiji igrači u najvećem broju igraju u Egiptu, Brazilci uglavnom nastupaju po europskim klubovima i vrlo malo ih je izvan Europe. Ovo im je zadovoljavajući nastup, možda trenutno i maksimum.

10. (8.) Mađarska

Vidjeli smo Mađare u borbi za kvalifikacije za Olimpijske igre, ali nisu se proslavili. Imali su i oni problema s ozljedama, "baby boomom", ako se to uopće može nazvati problemom, te nisu na kraju izborili borbu za plasman. Ušli su među deset, ali više od toga nisu napravili.

U Top 10 imali smo još Islanđane i Ruse, ali i jedni i drugi su ostali bez plasmana u vrhu. Rusija je pokazala svu svoju nepredvidljivost, ponovno u lošem smislu, a Island je igrao korektno, no i njega su dostigle ozljede.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!