Rukomet

Kreće EHF kup: Nijemci i Francuzi ciljaju titulu, Kiel i Füchse glavni favoriti

Mihaela Bradovski • petak, 08.02.2019.
Kreće EHF kup: Nijemci i Francuzi ciljaju titulu, Kiel i Füchse glavni favoriti
Foto: EPA

Kreće i grupna faza EHF kupa u kojoj će Hrvatsku predstavljati Nexe. Kao prvi favoriti za osvajanje titule pobjednika nameću se Füchse i Kiel...

Skupina A

FÜCHSE BERLIN

Branitelj naslova i ove sezone ima minimalan cilj doći do završnog turnira. Ovo natjecanje osvajao je dva puta, 2015. i 2018. godine, a s obzirom na snagu i kvalitetu momčadi želi i ove sezone otići do kraja. Jakov Gojun branit će boje Füchsea i ove sezone, tu je i Stipe Mandalinić, u klubu je i Marko Kopljar, ali je van kadra zbog ozljede od koje se već jako dugo oporavlja. Međutim tu su Hans Lindberg, Fabian Wiede, Paul Drux, Bjarki Mar Elisson, Silvio Heinevetter, Mattias Zachrisson, vrlo jaka momčad koja sve ispod završnog turnira može smatrati podbačajem.

Do grupne faze stigao je eliminiravši danski Aalborg. "Dva meča s Aalborgom bila su teška, a sada je pred nama još šest novih mečeva kroz koje želimo izboriti prolaz dalje. Ovi međunarodni mečevi doći će jako dobro našim mladim igračima kako bi se nastavili razvijati i stekli iskustvo. Nismo imali sreće sa ždrijebom, La Rioja i St. Raphael bili su najteži protivnici koje smo mogli dobiti", ističe trener Velimir Petković.

LOGRONO LA RIOJA

La Rioja je ostala bez mjesta u Ligi prvaka nakon što je završila iza Ademar Leona u prvenstvu te se okrenula EHF kupu. Mjesto u skupini osigurala je tijesnim prolazom protiv Kadetten Schaffhausena uz obranu veterana Gurutza Aginagaldea u posljednjoj sekundi. Momčad je doživjela dosta promjena, oni najbolji na čelu s Angelom Fernandezom napustili su klub, a od zvučnijih pojačanja ističu se Vanja Ilić i Balint Fekete. U klubu je i jedan hrvatski igrač i to Tomislav Kušan kojem je to druga sezona u La Rioji.

Miguel Angel Velasco trener je i ove sezone, a žali za boljom srećom u ždrijebu. "Nismo imali sreće, znamo da su svi protivnici u EHF kupu teški, ali nalazimo se u skupini s prošlosezonskim finalistima. Još uvijek su u dobroj formi i za korak iznad ostalih protivnika. Pokušat ćemo ih iznenaditi na našem parketu i na krilima naših navijača te im otežati život u gostima. Teško je razmišljati o četvrtfinalu kada su vam protivnici kandidati za titulu", kaže realni Velasco.

SAINT-RAPHAEL VAR HANDBALL

St. Raphael ima vrlo kvalitetnu momčad i ne čudi što ga svi vide kao jednog od glavnih kandidata za titulu. Prošle sezone u finalu je poražen od berlinske momčadi, sezonu ranije zapeo je u polufinalu te se nada kako će nastaviti trend i doći do titule. Četvrti put zaredom igrat će u grupnoj fazi EHF kupa, a do nje je došao uz ponešto neočekivanih problema protiv izraelskog Maccabija. Ipak to je iskusna momčad s nizom sadašnjih i bivših reprezentativaca kao što su Xavier Barachet, Daniel Sarmiento, Raphael Caucheteux, Adrien Dipanda...

"Ovo je najteža skupina u kojoj smo dosad bili. Međutim veselimo se tome što ćemo se susresti s nekim od najjačih klubova natjecanja. Znamo da ih možemo pobijediti, ako uspijemo svladati i Füchse te napravimo korak naprijed, pokazat ćemo napredak i bit ću zadovoljan", tvrdi trener francuske momčadi Joel Da Silva.

BALATONFÜREDI KSE

43-godišnji Nandor Fazekas i dalje je na vratima Balatonfüredija, momčadi koja je za klasu ispod mađarskih velikana, ali i dalje ima sasvim zanimljiv roster. Predvode je sjajni mladi mađarski reprezentativci Zsoltan Szita i Dominik Mathe, a tu je i hrvatski pivot Petar Topić. S klupe je vodi Istvan Csoknyai, izbornik mađarske reprezentacije.

"Nalazimo se u najtežoj skupini jer su s nama prošlosezonski finalisti i La Rioja s također odličnim rosterom.Naš cilj je igrati svoj najbolji rukomet i pokušati skupiti što je moguće više bodova, znamo da će biti jako teško", ističe Csoknyai. Inače njegova momčad kao domaćin će igrati u 20 kilometara udaljenoj Veszprem areni jer njihova dvorana ne zadovoljava uvjete.

Skupina b

TSV HANNOVER-BURGDORF

Prvi favorit skupine B je Hannover-Burgdorf za kojeg igraju Petar Jurić, Domagoj Sršen i Ilija Brozović. Nijemci su složili vrlo dobru momčad s Nejcom Cehteom, Kaijem Häfnerom, Pavelom Atmanom, Fabianom Böhmom, Cristianom Ugaldeom, Mortenom Olsenom i Urbanom Lesjakom, a s klupe ih vodi Antonio Carlos Ortega. Uz Ortegu tu je i Iker Romero i pod španjolskim vodstvom Hannover traži iskorak. U sezoni 2013/2014 bio je sudionik grupne faze ovog natjecanja.

"Na papiru imamo dosta izjednačenu i zanimljivu skupinu. Igrat ćemo protiv tri teška protivnika jer su sva tri gostovanja neugodna zbog pritiska navijača. Moramo upisati sve domaće pobjede i uzeti još jednu u gostima kako bi dobili šansu za prolaz", ističe Ortega. Za ulazak u skupinu, Hannover je eliminirao Benficu bez većih problema.

GRUNDFOS TATABANYA KS

U dresu Tatabanye nastupa hrvatski reprezentativac Jakov Vranković, a tu je još dosta igrača s međunarodnim iskustvom. Crnogorci Miloš Božović i Miloš Vujović, mađarski reprezentativci Adrian Sipos, Ferenc Ilyes, Adam Juhasz i Marton Szekely, uglavnom vrlo čvrsta momčad koja je sposobna podijeliti batine protivniku i izbaciti ga u potpunosti iz ritma.

"Vjerujem da možemo do četvrtfinala. Hannover je najjači u našoj skupini, ali mislim da imamo šanse s Nexeom i Rabotnikom. Za nas je velika stvar što smo ušli u skupinu, a želimo navijačima pokazati da možemo igrati Europu", rekao je Vladan Matić, trener Tatabanye i suizbornik mađarske reprezentacije s Istvanom Csoknyaijem.

EUROFARM RABOTNIK

Rabotnik je makedonski predstavnik, novi klub koji je osnovan 2011. godine te je već dogurao i do europskih natjecanja. Svakako najuglednije ime je makedonski reprezentativac Filip Kuzmanovski koji je stigao iz Metalurga i tako iznenadio izborom iako je imao i ponude iz europskih klubova. U kvalifikacijama za EHF kup bili su vrlo uvjerljivi i pregazili su Bern što je definitivno upozorenje svim protivnicima.

"Imamo najmanji budžet u skupini, ali nećemo izvjesiti bijelu zastavu. Želimo ostaviti dobar dojam. Svi faktori osim naše ambicije su na strani naših protivnika", ističe prvi trener Đorđe Ćirković.

NEXE

Nexe je prošle sezone ostvario povijesni uspjeh nakon što je uspješno prošao kroz skupinu EHF kupa i želi to ponoviti. Posao će biti vrlo težak, ali momčad s hrvatskim reprezentativcima Marinom Šipićem, Halilom Jaganjcem, Ivanom Vidom te još nizom kvalitetnih igrača i vođena dobrim trenerom, može do uspjeha. Čak u odnosu na prošlu sezonu Nexe se čini boljom momčadi o čemu svjedoče i nastupi u SEHA ligi gdje je praktički osigurao prolaz na završni turnir.

"Respektiramo sve naše protivnike, a Hannover i Tatabanya su za nijansu ispred, mislim da će dvoboji protiv Hannovera ipak biti najteži. Nipošto ne smijemo zaboraviti Rabotnik, sastav koji može bilo koga šokirati na svom parketu", ističe Hrvoje Horvat

Skupina C

PORTO SOFARMA

Da Porto misli ozbiljno, pokazuje i nastup u zadnjem kolu kvalifikacija gdje je šokirao Magdeburg i ostavio ga bez grupne faze. Magdeburg je bio jedan od glavnih kandidata za osvajanje EHF kupa, ali nije prošao niti u skupinu. Portugalci su prepuni reprezentativaca Portugala i Kube, tu je i iskusni austrijski vratar Thomas Bauer i treba ih uzeti za ozbiljno i po pitanju prolaza u nokaut fazu.

"Igrat ćemo protiv jakih protivnika i među igračima vlada veliki entuzijazam. Protiv Magdeburga smo imali malo sreće, puno momčadskog rada i pomoći vratara te smo ostvarili ovaj veliki rezultat", ističe bivši švedski reprezentativac Magnus Andersson koji od ove sezone sjedi na klupi Porta.

TTH HOLSTEBRO

Danski predstavnik možda nema u svom rosteru veliki broj reprezentativaca, ali ima vrlo zanimljivu momčad koju predvode kapetan Peter Balling i jedan od najvećih danskih vratarskih potencijala Sebastian Frandsen. Prošle sezone u dresu Holstebra nastupao je Torbjorn Bergerud, njega je ugrabio Flensburg, ali vrlo brzo su se u klubu osigurali dovođenjem sjajnog mladog golmana.

"Uživamo igrati protiv europskih protivnika, nadam se da ćemo tako dobiti novo iskustvo uoči danskog doigravanja gdje nam je cilj polufinale.Zadovoljni smo ždrijebom i vjerujemo da imamo šanse za prolaz", kaže Patrick Westerholm.

LIBERBANK CUENCA

Još jedan Hrvat u EHF kupu je Kristian Eskeričić, Đakovčanin koji nosi dres Cuence. Cuenca je debitant u europskom društvu, a do prolaza u Europu došla je osvajanjem petog mjesta u ASOBAL ligi. U kvalifikacijama ih je pomazio ždrijeb i za protivnika su imali belgijski Achilles Bocholt koji je lakoćom svladan. Inače, u sastavu je i nekoliko argentinski reprezentativaca predvođenih Santiagom Baronettom, Leonelom Marcielom i Lucasom Moscariellom.

"Imamo dosta izjednačenu skupinu i razloga za san jer smo izbjegli klubove iz Njemačke i Francuske. Neće biti lako, imamo najmanje iskustva, ali ambicije ostaju", kaže trener Lidio Jimenez Carrascosa.

DOBROGEA SUD CONSTANTA

Vrlo iskusna rumunjska momčad s još jednim hrvatskim igračem, Jankom Kevićem, također je u ovoj skupini. Tu je niz poznatih imena poput Nikole Mitrevskog, Dejana Malinovića, Stevana Vujovića, Dalibora Čuture, Vjačeslava Saldacenke, Zorana Nikolića, Velka Markobskog. iskustva im ne nedostaje, ali pitanje je koliko će biti snage.

Prolaz je upisan preko Malmöa, a Contanta se nakon bankrota i novog početka nada povratku na veliku scenu. "Za nas je sada sve bonus i nemamo nikakav pritisak. Svaka pobjeda bila bi nevjerojatna, nadam se da ćemo poneku ostvariti", kaže predsjednik Rudi Stanescu.

Skupina D

FRAIKIN GRANOLLERS

Dva imena ističu se u Granollersu. Brazilski vratar Cesar Augusto Almeida i španjolski pivot Adrian Figueras Trejo, jedina dvojica koji su bili na Svjetskom prvenstvu. U kvalifikacijama su bili bolji od Gorenja i to nakon što su izgubili prvu utakmicu na svom parketu, Zato su u Velenju pregazili domaćina i zaslužili prolaz.

"Borit ćemo se za drugu poziciju u skupini, ali svjesni smo da isto tako vrlo lako možemo završiti na četvrtom mjestu, a da se ništa posebno ne dogodi", ističe trener Antonio Rama.

AZOTY PULAWY

I poljska momčad ima Hrvate u svojim redovima i to dvojicu - Antu Kaleba i Jerka Matulića. Azoty Pulawy je ambiciozan klub koji se želi približiti Kielceu i Wisli. Prolaz je izboren preko islandskog Selfosa, a tu je i niz kvalitetnih i dobro poznatih imena poput Vadima Bogdanova, Marka Panića, Pawela Podsiadla...

Bartosz Jurecki sjedi na klupi u svom prvom trenerskom poslu, a Azoty Pulawy kao domaćin igrat će u 50 kilometara udaljenom Lublinu barem dok se njihova dvorana ne sredi i ne udovolji zahtjevima.

KIEL

Kiel je apsolutni favorit cijelog natjecanja i osim svega toga i domaćin završnice. Za njega bi sve osim osvajanja titule bilo neuspjeh, a koliko je moćan pokazao je u kvalifikacijama gdje je u oba susreta odradio identičan trening te slavio s ukupnim rezultatom 70:41. Na svim pozicijama ima nekoliko fantastičnih igrača, a od Hrvata je tamo već dugo Domagoj Duvnjak

"Čekaju nas zanimljivi protivnici s kojima se još nismo susretali. Granollers je klub velike tradicije, a već otvaranje bit će zanimljivo protiv Azotyja", kaže trener Kiela Alfred Gislason.

GOG

Vrlo neugodan bit će danski GOG koji se vraća na veliku scenu. Predvodi ga njegov najpoznatiji član Niclas Kirkelokke, ali ozljeda koju je zaradio u pripremama za Svjetsko prvenstvo ostavlja posve otvorenim pitanje kada će se vratiti na parket.

"Najvažnije nam je proći skupinu, a nakon toga vidjet ćemo. GOG je sjajan klub ponosne i velike povijesti, sretni smo što smo se vratili u Europu gdje nam je i mjesto", tvrdi trener Nicolej Krickau. Prolaz je izboren glatkom pobjedom protiv Vojvodine.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!