Ostali sportovi

Na današnji dan: Buster Douglas šokirao je svijet razbijanjem Mikea Tysona

Branimir Korać • ponedjeljak, 11.02.2019.
Na današnji dan: Buster Douglas šokirao je svijet razbijanjem Mikea Tysona

11. veljače 1990. godine zauvijek će ostati upisano u povijest kao jedan od najšokantnijih sportskih ishoda u povijesti. Mike Tyson poražen je u Tokiju nokautom od Jamesa Bustera Douglasa...

Nitko, baš nitko nije niti pomislio na ikakav drugačiji ishod osim brze i lagane pobjede Mikea Tysona koji je u Tokio doputovao kao svjetski prvak po verzijama WBA, WBC i IBF. James Douglas čak nije niti bio boksač iz najužeg vrha, bio je sedmi na listi izazivača i trebao je u biti poslužiti kao priprema za ono što je Tysona trebalo čekati - dvoboj s Evanderom Holyfieldom.

Čak je i sam Holyfield koji je inače bio dosta umjereniji u izjavama, bio uvjeren kako će ovo kratko potrajati i Buster Douglas neće posebno niti umoriti Tysona, ali sve je krenulo krivim smjerom za Iron Mikea. 15 centimetara niži Tyson nikako nije uspijevao doći do inicijative, Douglas ga je uredno držao na distanci i lagano skupljao bodove dok je frustracija kod Tysona sve više rasla.

Kakva je bila priprema za ovaj meč i koliko je sve ovakav rasplet uhvatio nepripremljene dovoljno pokazuje podatak kako u Tysonovom kutu nisu imali niti pripremljenu opremu koja pomaže kod oticanja oka pa su morali improvizirati.

Ipak, dotadašnji prvak u završnici osme runde poslao je Douglasa na pod. uslijedio je kontroverzni trenutak koji je obilježio naredne dane u svijetu boksa, Douglas je ustao na noge nakon devet sekundi, iz Tysonovog kuta tvrdili su da je meč trebao biti prekinut, Don King danima je nakon meča o tome držao pressice, ali odluka je bila jasna, Douglas je ustao na vrijeme.

Deseta runda bila je kobna. Točnije već deveta u kojoj je Tyson zaradio dosta štete da bi u desetoj prvi put završio na podu. Meč je prekinut i Tysonova karijera nakon toga krenula je prema dolje. Douglas? On je umjesto Tysona došao na šake Holyfieldu i izdržao je tri runde. Nakon toga nikada nije upisao pobjedu protiv nekog većeg imena.

Nakon poraza od Holyfielda Douglasova ozbiljna karijera je završena, borio se s težinom, šest godina nije boksao, a onda se vratio i od 1996. do 1999. godine odradio neke borbe nižeg ranga, na ime. Tyson? Ogromni problemi sa zakonom, ali nikada više nije bio onaj, pravi, dominantni i nedodirljivi. Ne u toj mjeri kao do tog meča.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!