Nogomet

Može li Bayern iskoristiti Borussijine probleme i okrenuti situaciju u prvenstvu?

Jan Šneler • utorak, 19.02.2019.
Može li Bayern iskoristiti Borussijine probleme i okrenuti situaciju u prvenstvu?
Foto: EPA

Bundesligaška sezona ušla je u svoju završnu fazu. Ostalo je još 12 kola do kraja, a trenutno Borussia ima tri boda prednosti ispred Bayerna. Činilo se nemogućom misijom prije par tjedana, ali trenutno Bayern izgleda kao momčad koja bi mogla doći do naslova...

Zaboravite na prvi dio sezone

Trenutno stanje na tablici Bundeslige treba što prije zaboraviti, pogotovo ako ste navijač Borussije Dortmund. Jasno, tri boda prednosti nije zanemarivo, ali ta prednost vrlo je varljiva jer Borussia jednostavno ne izgleda jednako dobro kao u prvom dijelu sezone.

Osjeća se izostanak Marca Reusa za kojeg se ne zna točno kada će se vratiti, a sigurno da vodećoj momčadi Bundeslige nije pomogao niti izostanak Paca Alcacera. Neki će reći kako Christian Pulišić nije česti prvotimac u redovima Borussije, međutim izostanak i takvog igrača je teško nadoknaditi, ako ništa drugo, onda barem u rotaciji.

Bayern je naviknuo na to ove sezone, ne sjećamo se kada su posljednji put Bavarci imali tako tešku sezonu. Puno ozljeda, nesreće, loših rezultata, navodnih i potvrđenih svađa unutar momčadi, osjećaja povrijeđenosti zvijezda i "zvijezda". Ipak, uz sve te probleme, Bayern je drugi na ljestvici i još uvijek opasno prijeti. Bavarci su moćni, bez obzira na sve probleme, još uvijek se radi o dosta jakoj momčadi. Sigurno su bili jači i kompaktniji prošlih sezona, ali ne smijemo ih zanemariti niti ove godine.

Niko Kovač imao je puno problema početkom sezone, bilo je govora o njegovoj smjeni, već oko tradicionalnog Oktoberfesta sapunala mu se daska, no hrvatski trener je preživio. Tu se isto može vidjeti razlika u odnosu na engleske trenere. Kovača su mnogi analitičari podržali, navijači su stali na njegovu stranu i napali egomanijake u svlačionici i nekakav relativni mir je uspostavljen. Koliko će to biti dugotrajno, teško je reći, ali za sada se ipak ne osjećaju pretjerani problemi.

Dan D za obje momčadi - 6. travnja

Točno dva mjeseca prije obljetnice pravog "Dana D" igrat će se ključni ogled Bundeslige. Ostavljamo mogućnost da do tog datuma neka od momčadi kiksa i izgubi vrijedne bodove, ali ipak skloniji smo razmišljanju kako će taj dan, Der Klassiker, ogled između Bayerna i Borussije Dortmund utjecati na konačni ishod.

S obzirom da do tada još obje momčadi trebaju odigrati pet kola, teško je govoriti u kojem stanju, s kakvim kadrom i bodovima će dočekati derbi, ali ako gledamo iz ove perspektive, Bayern bi trebao biti u prednosti. Prije svega, susret se igra na Allianz Areni koja definitivno nije navijačko grotlo kao Signal Iduna Park, ali je dovoljno dobar za Bayern. Ne samo što Bayern nije izgubio od Borussije u Bundesligi na svom terenu već pet godina, nego su Bavarci samo jednom izgubili ove sezone na svom travnjaku (Borussia Moenchengladbach).

Allianz Arena dobro služi Bayern jer su kao domaćini od sezone 2009/2010 izgubili samo 13 puta u Bundesligi na svom terenu. Sjajan je to statistički podatak, ali jasno nije dovoljan da neku momčad automatski okarakterizira kao favorita. Druga važna stvar je psihološke naravi. Bayern je u nevjerojatnoj prednosti. Uz sve loše što im se dogodilo ove sezone, sve probleme, oni još uvijek imaju velike šanse postati prvaci Njemačke.

Bavarci mogu puno toga izgubiti u tom susretu (u slučaju da bodovna razlika ostane ista) jer im pobjeda donosi bodovno izjednačenje i psihološku prednost, dok im poraz znači vjerojatni oproštaj od naslova. S druge strane, Borussia je očigledno u krizi. Možemo usporediti ovu situaciju s Bayernovom na početku sezone. Igraju solidno, stvaraju prilike, ali teško dolaze do pogodaka.

Raspored utakmica rijetka su prednost Borussije

Osim bodovne prednosti, Borussia ima još jedan dobar adut. Ako su trenutna forma i psihološka prednost na strani Bayerna, Borussia ima bolji raspored. Do kraja Bundeslige, u narednih 12 kola, Borussia mora igrati protiv tri momčadi iz gornjeg doma tablice. S druge strane, Bayern igra protiv njih šest.

Bayern očekuje tercet zahtjevnih utakmica do sredine ožujka gdje mora igrati protiv Herthe, Borussije Moenchengladbach i Wolfsburga. U prvom dijelu sezone gol razlika s te tri momčadi im je 2:7. Nije to dobar podatak za Bayern, no opet teško je očekivati da Bavarci mogu toliko loše odraditi završnicu kao razdoblje kada su stvarno gubili mnoge utakmice koje objektivno nisu trebali.

Borussia ima manjih problema narednih tjedana jer osim Bayera do derbija s Bayernom igra protiv Augsburga, Stuttgarta, Herthe i Wolfsburga. S obzirom na to kakva je trenutna forma Borussije, raspored joj ide u prilog jer u suprotnom bi mogla ući u još dublju krizu rezultata.

Zaključak

Kovač je dobio veliku priliku ove sezone i za sada ju koristi solidno. Kao što je rekao Jürgen Klopp prije današnjeg susreta protiv Bavaraca, Bayern je i dalje u utrci za naslov, nalazi se u osmini finala Lige prvaka i najveći je favorit za osvajanje Kupa. Ne može se govoriti o lošoj sezoni premda od Bayerna svi očekuju naslove i pobjede.

Hrvatski trener preživio je, jednako kao i klub, težak period i period uzdizanja traje. Definitivno Bayern igra sve bolje, a činjenica da bi na ljeto mogle krenuti velike promjene u momčadi daju dodatni motiv Kovaču i njegovom stožeru da odrade sezonu do kraja na najbolji mogući način.

Borussia je imala sjajan početak sezone, imala je i dosta sreće, ali objektivno dolazi na naplatu ovisnost o pojedinim igračima. Najbolje je to bilo vidljivo jučer protiv Nurnberga kada Borussia nije mogla nikako ugurati loptu u mrežu, iako je bila daleko bolja momčad. Naša prognoza je da će Bayern doći do novog, sedmog naslova u nizu, a jednako tako veseli nas veliki derbi, njemački Der Klassiker za manje od dva mjeseca.

Bundesliga

1Bayer Leverkusen 3177:22+5581
2Bayern 3189:38+5169
3Stuttgart 3170:38+3264
4RB Leipzig 3173:35+3862
5Borussia D. 3159:39+2057
6Eintracht Frankfurt 3147:42+545
7Freiburg 3143:55-1240
8Augsburg 3148:52-439
9Hoffenheim 3155:63-839
10Heidenheim 3144:52-837
11Werder Bremen 3141:50-937
12Wolfsburg 3137:51-1434
13Borussia M. 3153:60-732
14Union Berlin 3126:50-2430
15Bochum 3137:62-2530
16Mainz 05 3132:49-1728
17Köln 3124:54-3023
18Darmstadt 3130:73-4317

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!