Nogomet

Na današnji dan: U brazilskom Belemu rođen je intelektualac u kopačkama, kapetan iz 1982.

Mihaela Bradovski • utorak, 19.02.2019.
Na današnji dan: U brazilskom Belemu rođen je intelektualac u kopačkama, kapetan iz 1982.
Foto: EPA

Napadač i veznjak, igrač fantastičnog udarca, mozak momčadi, karizmatičan i cijenjen, rođen je 19. siječnja 1954. godine u brazilskom Belemu...

Brasileiro Sampaio de Souza Vieira de Oliveira Socrates ili kako su ga jednostavno svi znali kao Doktora Socratesa, rođen je 19. veljače 1954. godine u Belemu. Socrates je preminuo 4. prosinca 2011. godine nakon brojnih zdravstvenih problema, a neki od njih uzrokovani su i prekomjernim konzumiranjem alkohola.

Socrates je bio idol mnogim brazilskim, ali i svjetskim nogometašima, uz uspješnu igračku karijeru stekao je i medicinsku diplomu te je smatran među najinteligentnijim vrhunskim nogometašima u to doba. No, nije bježao od poroka, imao je problema s alkoholom i bio je strastveni pušač iako se tvrdi kako to nije utjecalo na njegove igre i kasniji rad.

Igrao je na poziciji veznog igrača i u dresu brazilske reprezentacije skupio je 60 nastupa uz 22 pogotka. U klupskoj karijeri najplodnije godine imao je nastupajući za Corinthians u razdoblju od 1978. do 1984. godine kada je bio i na vrhuncu karijere. Kasnije se zaputio u inozemstvo i preselio u Fiorentinu, ali vrlo brzo vratio se u Brazil jer je nostalgija napravila svoje.

Do 1989. godine nosio je dres Flamenga, Santosa i Botafoga te s 35 godina zaključio igračku karijeru. Iako su mu predviđali i veliku trenersku karijeru, nikada je nije ostvario. Imao je nekoliko pokušaja u Južnoj Americi, ali trenerski posao nikada ga nije posebno privlačio.

Najpoznatiji je ipak po briljantnim nastupima u dresu brazilske reprezentacije. Bio je kapetan Brazila na Svjetskom prvenstvu 1982. godine igrajući sa Zicom i Falcaom te je bio istinski vođa na terenu i van njega u tom biranom društvu.

Još tijekom igračke karijere bio je politički aktivan i u priču je nerijetko uvlačio i suigrače što se posebno osjetilo u Corinthiansu gdje je imao veliki utjecaj. Borio se za uvođenje demokratskog društva u Brazilu što se nije svidjelo tadašnjoj vlasti.

Što se tiče osvojenih trofeja, s Corinthiansom je tri puta osvajao Paulistu, a s Flamengom Cariocu dok je s Brazilom bio finalist Copa Americe 1983. godine te treći 1979. godine.

1983. godine proglašen je za najboljeg igrača Južne Amerike, a iza njega ostali su na drugom mjestu Argentinac Ubaldo Fillol te trećeplasirani Brazilac Eder. Tada je naslijedio Zica, a njega će godinu dana kasnije naslijediti Enzo Francescoli.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • narada10819.02.2019. u 23:55
    bio je clan najbolje brazilske reprezentacije koja nije osvojila nista
    narada108