Europska liga, nokaut faza, 1/16 finala - uzvratne utakmice, 21.02.2019, 18:55 h, Stadion u Maksimiru, gledatelja: 25.680
Suci: Istvan Kovacs (Rumunjska)
Dinamo
Dinamo
Mislav Oršić 15'
Emir Dilaver 34'
Bruno Petković 73'
3:0(2:0) Viktoria Plzeň
Viktoria Plzeň

Nije san: Dinamo potopio Viktoriju i ušao u osminu finala Europske lige!

Jan Šneler • četvrtak, 21.02.2019.
Nije san: Dinamo potopio Viktoriju i ušao u osminu finala Europske lige!
Foto: FaH

Kakva je ovo večer bila na Maksimiru. Pred gotovo 26.000 navijača, igrači Dinama su u svim segmentima igre nadigrali češkog protivnika te nadoknadivši zaostatak iz Plzena prošli među 16 najboljih momčadi Europske lige...

Viktoria Plzeň
Dinamo
Viktoria Plzeň
8
(do 68')
21
(do 90'+1')
99
(do 89')
Pričuvni igrači
Trener
Nenad Bjelica
1
Matuš Kozačik
5
Joel Ngandu Kayamba
6
Roman Prochazka
7
Tomaš Horava
(do 57')
8
David Limbersky
9
Jean-David Beauguel
(do 67')
11
Milan Petržela
17
Patrik Hrošovsky
19
Jan Kovarik
24
Milan Havel
(do 74')
44
Ludek Pernica
Pričuvni igrači
23
Marek Bakoš
57'
18
Tomaš Chory
67'
 
Radim Reznik
74'
Trener
Pavel Vrba

Fantastično, koncentrirano i hrabro. To su tri riječi s kojima se može opisati večerašnja igra Dinama u uzvratnom susretu šesnaestine finala Europske lige protiv Viktorije iz Plzena. U svemu su Modri nadigrali Čehe i potpuno zasluženo s 3:0 ispratili Viktoriju iz Europske lige te se plasirali u osminu finala.

Početak utakmice bio je sjajan. Uz gromoglasnu pratnju navijača, Dinamo je jurišao prema vratima Viktorije. Gosti su bili u potpuno podređenom položaju. Dinamo je visoko pritisnuo posljednju liniju gostiju i jedino što je Viktoria pokazala na početku bio je ispucavanje vratara prema naprijed.

U petoj minuti, Marin Leovac je lijepo povratnom loptom pronašao Danija Olma, Španjolac je tukao, ali obrana je nekoliko metara od gola izbila loptu. Dinamo je nastavljao s pritiskom, a u 15. minuti konačno došao do pogotka. I to na kakav način.

Viktoria je bila u napadu, Dinamova obrana ispucala je daleko loptu do Brune Petkovića koji ju sjajno prima i kreće u kontru. Odlično je potegnuo napadač Modrih, fintom prevario čuvara i šmekerski petom ubacio u sredinu za Olma. Dinamov veznjak lijepo propušta loptu, a na nju natrčava Mislav Oršić koji silovito pogađa mrežu Viktorije.

Očekivano, nakon pogotka Viktoria je igrala ofenzivnije. Par minuta opasno se igralo na Dinamovoj strani igrališta, no obrana Modrih uspješno je odolijevala svim napadima češke momčadi. U 28. minuti, Dinamo je imao sjajnu priliku za povećanje vodstva. Izet Hajrović je oštro ubacio iz slobodnog udarca, trojica igrača Dinama bili su neometani u petercu, ali lopta je bila prejaka.

Nakon pola sata, do velike šanse došli su i gosti. U 32. minuti, Tomaš Horava ostao je sam na 11 metara, no njegov udarac odlazi preko gola. Vrlo brzo, Viktoria je skupo kažnjena. Ako nije uspjelo šest minuta ranije, uspjelo je sada. U 34. minuti, Hajrović je ponovno ubacio, gotovo iz iste pozicije kao u 28. minuti, a sada je Emir Dilaver sjajno skočio i zabio u suprotni kut za velikih 2:0 Dinama.

Viktoria je mogla biti potopljena nekoliko minuta kasnije. Bilo je vidljivo da češka obrana ima problema s centaršutevima Dinama. Opet je ubacio Hajrović, Olmo skočio, ali Matuš Kozačik fenomenalno brani i izbacuje loptu u korner. U trenucima kada je Dinamo bio daleko kvalitetnija momčad, umiješao se potpuno nespremni rumunjski sudac Istvan Kovacs. U više navrata lošim reakcijama je dizao nervozu, dijelio nepotrebno kartone, a u 43. minuti zbog prigovora isključio Nenada Bjelicu.

Trener Dinama je pokušao uzeti loptu iz ruku Viktorijinog igrača koji je otezao s vraćanjem iste. Bjelica je pretjerao, ali prilično je nepotrebno isključenje trenera Modrih u ovako važnoj utakmici. Ubrzo je završilo i prvo poluvrijeme, a Modri su mogli vrlo zadovoljno otići na odmor.

Vrlo brzo nakon početka drugog dijela, Dinamo je došao do nove sjajne šanse. Iz slobodnog udarca s 25 metara, Hajrović je direktno tukao, Kozačik slabo odbio, ali Ivan Šunjić nije uspio poentirati iz izgledne pozicije. Kao u transu igrali su Dinamovci. Petković je istrčao dobrih petnaestak metara, stigao suparničkog igrača i oduzeo loptu, a u kasnijoj akciji dodao Hajroviću čiji udarac s dvadesetak metara Kozačik dobro brani.

Istu minutu Dinamo je izveo jednu od svojih poznatih akcija iz kornera, no Hajrovićev udarac s desetak metara odlazi daleko od gola. U 58. minuti, Oršić je nakon duplog pasa s Olmom prešao nekoliko čuvara, ali Kozačik je uspio prvi stići do lopte i spriječiti natrčalo Dinamovo krilo u postizanju pogotka. Iako je Dinamo bio dominantniji i praktički svakim napadom bio opasan za gol Viktorije, gosti su također znali opasno zaprijetiti.

U 62. minuti, Milan Petržela se odlično oslobodio čuvara i s ruba šesnaesterca tukao, no njegov udarac odlazi pored vrata. Dinamo se nastavljao odlično braniti, a u napadu je bio sjajan, no nažalost ne uvijek precizan. U 69. minuti, Sadegh Moharrami je odlično istrčao kontru, Kozačik je katastrofalno reagirao i praktički dodao loptu Irancu koji iskosa puca pored stative.

Konačno je Dinamov stadion još jednom eksplodirao. Pogriješili su gosti, Oršić je presjekao dodavanje, sjajno istrčao kontru, dodao do Petkovića koji silovito i precizno pogađa neobranjivo i dovodi Dinamo na koračić od osmine finala Europske lige. Dinamo je primirio igru, a Viktoria nakon trećeg pogotka nije opasnije prijetila. Bjelica je u više navrata poručivao svojim pomoćnicima kako treba smiriti igru i polako doći do kraja utakmice.

Nakon što je isključio Bjelicu u prvom dijelu, Kovacs je pokazao crveni karton i igraču Viktorije. David Limbersky je napravio prekršaj nad Olmom i potpuno zasluženo zaradio drugi žuti karton te je češka momčad posljednjih desetak minuta igrala s igračem manje. Do kraja susreta, Dinamo je nastavio držati kontrolu nad rezultatom i uspješno odlijevao svim napadima gostujućeg sastava.

Kovacs je nakon više od šest minuta nadoknade konačno označio posljednji zvižduk koji je označio početak velikog slavlja svih navijača Dinama. Sve oči bit će uprte sutra u 13 sati kada Modri čekaju budućeg protivnika u osmini finala. Tko god to bio, ovi dečki na čelu s Bjelicom pokazali su kako se nikoga ne boje.

Europska liga, nokaut faza

1/16 finala - uzvratne utakmice

Galatasaray0:0Benfica
Rapid Beč0:4Inter
Eintracht Frankfurt4:1Šahtar
Genk1:4Slavia Prag
Sevilla2:0Lazio
Olympiakos0:1Dynamo Kijev
Chelsea3:0Malmö
Zürich0:2Napoli
Salzburg4:0Club Brugge
Real Betis1:3Rennes
Arsenal3:0BATE Borisov
Sporting1:1Villarreal
Zenit3:1Fenerbahçe
Bayer Leverkusen1:1Krasnodar
Valencia1:0Celtic
Dinamo3:0Viktoria Plzeň

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • pikepiletina21.02.2019. u 22:57
    prvi gol boli glava! bravo!
    pikepiletina