Nogomet

Na današnji dan: Koban start Martina Taylora i teška ozljeda Eduarda

Petar Jenjić • subota, 23.02.2019.
Na današnji dan: Koban start Martina Taylora i teška ozljeda Eduarda
Foto: EPA

Martin Taylor ostat će crnim slovima upisan u pamćenje svim ljubiteljima nogometa jer je njegov start gotovo pa do kraja uništio karijeru jednog od najboljih igrača hrvatske nogometne reprezentacije...

Prije točno 11 godina trebala je to biti još jedna utakmica Eduarda da Silve u dresu Arsenala koji je tog dana gostovao kod Birminghama. Međutim, četvrta minuta susreta i lopta u nogama hrvatskog Brazilca naletjela je na braniča domaće momčadi Martina Taylora čiji je oštar start ostavio Eduarda kao pokošenog.

Najbliži je bio Cesc Fabregas koji se odmah uhvatio za glavu, a engleski komentatori u nevjerici su gledali prema terenu. Koliko je start bio jak dovoljno govori to da ga Sky Sports nije želio prikazivati u reprizama, a trener Arsene Wenger odmah je zatražio višegodišnju kaznu za braniča Birminghama.

Taylor je odmah dobio crveni karton, a liječnička služba Eduardu je dala morfij, a zatim i masku s kisikom. Tek nakon deset minuta ukazivanja pomoći iznesen je s travnjaka, a komunikacije između njega i liječnika Arsenala bila je gotovo nemoguća jer je Eduardo znao sam portugalski i hrvatski pa se u ulozi prevoditelja našao Gilberto Silva.

Da Silva je odmah prevezen u Selly Oak bolnicu u Birminghamu gdje je i operiran. Naravno, bilo je nešto što nitko nije niti tražio, a ni zaslužio. Samo dva dana uoči 25. rođendana Eduardo je započeo proces oporavka i dugotrajne rehabilitacije, a njegov je lom noge bio veliki udarac za Vatrene koji nisu mogli računati na jednog od najboljih pojedinaca u Austriji i Švicarskoj na Europskom prvenstvu.

Dugo se kroz medije provlačila Eduardova priča i priča kako je Taylor došao posjetiti hrvatskog reprezentativca i da mu je dao oprost za takav start. No, potpuno drugačiju verziju priče imao je Eduardo koji je tvrdio kako se tako nešto nikada nije dogodilo. Niti je Taylor došao u bolnicu u posjeti niti je tražio oprost.

Hrvatski reprezentativac igrao je u formi života, a nakon ovog nemilog događaja nikada se nije vratio na željenu razinu. Nogometu se vratio nakon 297 dana izbivanja, bilo je to 16. prosinca 2008. godine kada je zaigrao za pričuvnu momčad Arsenala u pobjedi protiv Portsmoutha sa 2:0. Odigrao je tada samo prvo poluvrijeme, nije se želio forsirati potpuni povratak.

Prvu, pravu utakmicu, odigrao je u FA kupu protiv Cardiffa u veljači sljedeće godine kada je krenulo kao iz snova. Dudu je poentirao u 21. minuti, a zatim i u drugom poluvremenu iz kaznenog udaraca, no pretkraj utakmice ponovno se ozlijedio. Uz seriju manjih ozljeda odigrao je još 36 utakmica za Arsenal te pritom zabio devet golova.

U ljeto 2010. godine odlazi u Šahtar iz Donjecka kod Darija Srne za sedam i pol milijuna eura. Četiri je godine proveo tamo, odigrao je neke vrlo dobre utakmice i postigao ukupno 24 gola. Uslijedio je nakon toga povratak u Brazil, u Flamengo, a potom novo vraćanje u Šahtar. Kratko je u sezoni 2017./18. boravio u Atletico Paranaenseu, da bi posljednje nastupe bilježio u Legiji iz Varšave prošle godine.

"Ne mogu objasniti kakvo olakšanje sam osjetio nakon ovakvog povratka, znam u dubini srca da je to bila samo stravična nesreća. Držao sam fige kada je startao za Arsenalove rezerve, ali s prvom pravom utakmicom ne može se ništa usporediti", kazao je nakon Eduardova povratka na terene Martin Taylor. Gdje je on otišao nakon svega?. Ovaj je nogometaš nakon Birminghama još nastupao za Watford, Sheffield Wednesday i Brentford nakon čega se 2014. godine odlučio umiroviti.

Takve su riječi slaba utjeha Duduu kojem će taj 23. veljače uvijek donositi knedlu u grlu, a nama navijačima samo bolnu uspomenu na igrača čiji povratak na terene nakon toga više nije bio isti.

SuperSport HNL

1Dinamo 3360:25+3575
2Rijeka 3364:25+3971
3Hajduk 3346:22+2461
4Osijek 3358:42+1651
5Lokomotiva 3345:36+947
6Varaždin 3336:42-639
7Istra 1961 3333:51-1837
8Gorica 3330:47-1735
9Slaven Belupo 3340:60-2033
10Rudeš 3315:77-627

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!