Košarka

Na današnji dan: Wiltovih 100 poena i ispisivanje košarkaške povijesti

Petar Jenjić • subota, 02.03.2019.
Na današnji dan: Wiltovih 100 poena i ispisivanje košarkaške povijesti

2. ožujka 1962. godine Wilt Chamberlain postavio je nove košarkaške granice ubacivši New York Knicksima 100 poena na jednoj utakmici, nešto što će se teško ikada nadmašiti...

Bilo je to vrijeme u kojem je košarka bila, mogli bismo slobodno reći, nižerazredni sport koji se nije mogao mjeriti s nemjerljivo popularnijim američkim nogometom i baseballom. Oni koji su pratili tadašnju košarkašku scenu, znali su da je igrač Philadelphia Warriorsa Wilt Chamberlain najdominantniji igrač cijele NBA lige koja je tada brojala devet klubova.

Kao 25-godišnjak držao je noćni klub u New Yorku, a večer prije utakmice protiv New York Knicksa proveo je upravo u tom klubu u ženskom društvu, a na dan susreta gotovo je zakasnio na autobus kojim su njegovi suigrači putovali u maleni gradić Hershey u Pennsylvaniji. Naime, kako bi povećali popularnost i povećali interes za sport, vlasnici klubova utakmice su održavali u manjim mjestima pa je tako Hershey Sports Arena ostala upisana u sve sportske knjige.

Ne postoji video zapis te utakmice. Bio je tek jedan fotograf Associated Pressa koji je na utakmicu došao u privatnom aranžmanu i radio prijenos kojeg je vodio Billy Campbell. U malenu dvoranu u malenom Hershey došlo je 4 124 gledatelja koji su tu večer svjedočili pisanju košarkaške povijesti.

Chamberlain je na poluvremenu ubacio 41 koš, a Warriorsi su vodili sa 79:68. Sam je Chamberlain kasnije priznao kako ga to nije previše uzbudilo jer je i u ranijim utakmicama znao ubacivati veliki broj poena za jedno poluvrijeme. Kako je utakmica odmicala bilo je jasno što se događa pa je čak i službeni spiker Dave Zinkoff naglas počeo brojati njegove koševe. Sve je u završnim minutama bilo kaotično.

Wiltovi suigrači, svjesni kako je na pragu velikog dostignuća, dodavali su mu sve lopte što se nikako nije sviđalo momčadi Knicksa koja je redovito faulirala sve igrače osim Chamberlaina, samo da ubaci što manje koševa. Knicksi su susret završili s 32 prekršaja, a Warriorsi s 25. Razvlačili su svoje posjede što dulje i dodavali se bez prevelike namjere da šutiraju. Međutim, sve je to bilo uzalud.

Warriorsi su u završnici izvukli većinu startera iz petorke, a ključni trenutak odvio se nakon dva Chamberlainova promašaja. Oba je skoka u napadu uhvatio Ted Luckenbill, lopta je nakon toga došla do Joea Ruklicka koji je proigrao Wilta, ovaj se oslobodio svog čuvara i ispisao povijest. Sto koševa na jednoj utakmici. Bila je to jedina Ruklickova asistencija te večeri: "Sramim se što sam u tom trenutku napravio, otišao sam prema sucu i rekao mu 'ne zaboravi mi upisati ovu asistenciju.'"

Utakmica je završila pobjedom Philadelphije 169:147. Chamberlain je susret zaključio šutem iz igre 36/63, dok je slobodna bacanja šutirao 28/32 (87.5%). U cijeloj karijeri šutirao je tek 51.1% s linije slobodnih bacanja. Tu je večer odigrao svih 48 minuta te je dodao i 25 skokova.

Ranije spomenuti fotograf imena Paul Vathis nakon utakmice je otrčao po fotoaparat. Philadelphijin direktor odnosa s javnošću Harvey Pollack uzeo je komad papira od novinara Jima Heffernana i na njemu napisao "100". Odnio je taj papir Chamberlainu koji je s njim i fotografiran. Jedini je to vizualni dokaz sa spomenutog susreta nakon kojeg se Chamberlain vratio u New York s momčadi Knicksa, spavajući pritom u stražnjem dijelu automobila.

Osim po broju poena, postavio je rekord po broju uspješnih pokušaja, ukupno 36, po ukupnom broju pokušaja (63), po broju postignutih koševa u jednoj četvrtini (31), po broju postignutih slobodnih bacanja (28) i broju postignutih koševa za jedno poluvrijeme (59).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik02.03.2019. u 23:22
    uništio ih je dobro wilt .čudo kako nitko nije snimio tu utakmicu kamerom.postoji stara fotka.nitko više nece ponoviti ovakvu utakmicu 100 koševa.igralo se u nekoj staroj dvorani ali tih 4 000 sretnika ni sami nisu znali da ce gledat jednu od najboljih utakmica u povijesti, ali nije wiltu bilo lako... [više na forumu]
    Obrisan korisnik