Nogomet

Dinamo protiv Portugalaca: Od davne 1963. godine preko Mikićevog gola Portu do pada u novije doba

Jan Šneler • četvrtak, 07.03.2019.
Dinamo protiv Portugalaca: Od davne 1963. godine preko Mikićevog gola Portu do pada u novije doba
Foto: Davor Sajko

Čak 15 puta u svojoj povijesti, Dinamo je igrao protiv portugalskih momčadi. Klubovi iz te zemlje često su bili vrlo neugodni suparnici i Modri su slavili svega pet puta…

Ususret prvoj utakmici osmine finala Europske lige između Dinama i Benfice odlučili smo zaviriti u prošlost ogleda zagrebačke momčadi i portugalskih protivnika. Nije Dinamo samo igrao s Benficom u svojoj prošlosti, već je čak osam puta (od 15 koliko je igrao s portugalskim momčadima) igrao protiv njihovog najvećeg rivala, Porta. Jasno, gledamo isključivo utakmice natjecateljske prirode u europskim natjecanjima, a izdvojili smo neke najzanimljivije.

Porto – prvi korak do finala 1963. godine

Sezona 1962/63 bila je praktički lijepa uvertira u ono što će se dogoditi četiri godine kasnije. Te sezone Dinamo je imao prilično jaku momčad s Vlatkom Markovićem, Stjepanom Lazmom, Rudolfom Belinom, Slavenom Zambatom, Zlatkom Škorićem, Mirkom Braunom i drugima i očekivao se lijepi uspjeh u europskom natjecanju – Kupu velesajamskih gradova.

Početak natjecanja, koji je Dinamo odveo skroz do finala gdje je u dvije utakmice poražen od Valencije ukupnim rezultatom 2:1, obilježio je susret protiv Porta. U prvom susretu bilo je 2:1 za Modre, a pogotke su postigli Ilijas Pašić i Berislav Ribić. U uzvratnom susretu bilo je neriješenih 0:0 i Dinamo je prošao u drugo kolo gdje je slavio protiv belgijskog Union Saint Gilloisea.

Porto je započeo lijepu sezonu koja je mogla biti još i ljepša da Modri nisu kiksali na samom kraju sezone i prosuli puno bodova u Prvenstvu Jugoslavije. Na kraju su se morali pomiriti s osvajanjem Kupa maršala Tita i finalom Kupa velesajamskih gradova.

Sporting – sezona nakon velike titule 1982. godine

Mitska titula naslova prvaka za svakog navijača Dinama je ona iz 1982. godine. Dinamo nije bio prvak Jugoslavije čak 24 godine i naslov je bio vrlo burno popraćen. Publika je uživala u majstorijama igrača, Ćiro Blažević je sve osvojio svojim bijelim šalom i naravno da su nakon osvojenog naslova ambicije u sljedećoj sezoni bile velike.

Dinamo je krenuo natjecanje u Kupu prvaka u 1. kolu. Protivnik je bio Sporting. Lisabonska momčad bila je aktualni prvak Portugala, predvođena sjajnim strijelcem Rui Jordaom, ali Modri su uspjeli slaviti u Zagrebu pred više od 60.000 gledatelja. Strijelac jedinog pogotka za Dinamo bio je Snješko Cerin. Nažalost, tjedan dana kasnije, Sporting je na svom terenu slavio s 3:0 i to je bio kraj nastupima Dinama u Kupu prvaka te sezone.

Inače, cijeli period tih godina bio je vrlo negativan za Dinamo, barem što se tiče Portugalaca. U sezoni 1980/81, Dinamo je ispao od Benfice u prvom kolu Kupa pobjednika kupova, da bi u sezoni 1982/83 ispao od Sportinga, a sezonu kasnije od Porta, također u prvom kolu.

Porto 1998. – Mihael Mikić ušao u povijest

Nakon neuspješnih pokušaja, Dinamo je konačno ušao u grupnu fazu Lige prvaka. Bila je to sezona 1998/99, ona „prokleta“ u kojoj nisu sve drugoplasirane momčadi išle dalje. Dinamo je bio drugi s osam osvojenih bodova i nakon šest susreta otišao je kući. Ipak, ta sezona pamtit će se po Mihaelu Mikiću.

Mladi igrač Dinama, domaći dečko, zabio je prvi gol za Dinamo u Ligi prvaka. Bilo je to u trećem kolu protiv Porta. Dinamo je potopio Portugalce, svladao ih s 3:1 i isprao loš okus od dva tjedna prije. U trećem kolu, Modri su gostovali u Portu i bili ispraćeni s 3:0. Dva gola postigao je slovenski napadač Zlatko Zahovič. Inače, osim Mikića, za Dinamo su zabijali Tomislav Rukavina i Edin Mujčin.

Kao što smo naglasili, Dinamo nije prošao skupinu, ali je bio drugi, za bod ispred Porta i Ajaxa, a iza Olympiakosa. Ipak, ta uvjerljiva pobjeda na Maksimiru malo je razbila negativni niz s portugalskim momčadima.

Benfica 2004. – sezona prije "Lige za bedaka"

Dinamo je te sezone igrao Kup Uefa u onom čudnom formatu u kojem se u skupini nalazi pet klubova, a svaka momčad igra dva puta doma i dva puta u gostima. Nema uzvrata, nema popravka protiv istih protivnika. Prednost je bila što tri momčadi idu dalje. Benfica i Stuttgart bili su favoriti, ali svi su vidjeli Dinamo na trećem mjestu.

Nažalost, znamo kako su prošli susreti, sjećamo se i „austrijskog zločinca“, a iznenađenja nije bilo u Lisabonu. Benfica je slavila s uvjerljivih 2:0, a prvi pogodak djelo je Tomislava Šokote koji je tako zabio gol svom voljenom klubu. Dinamo nije imao šanse protiv ozbiljnijih momčadi u tom natjecanju.

Susret se igrao na Estadio da Luzu koji je nešto ranije bio poprište Europskog prvenstva, a pred 15.000 gledatelja Dinamo se nije snašao. Nažalost, tu godinu pamtit ćemo i potpuni debakl Dinama i odlazak u Ligu za ostanak nakon kojeg je došlo do velikih promjena, a Modri su ušli u ozbiljnu seriju sjajnih rezultata.

Porto 2012. – Potpuna dominacija Portugalaca

Čim je Dinamo ulazio u Ligu prvaka znalo se da neće biti opasan konkurent, no nogomet je igra u kojoj ne pobjeđuju uvijek najbolji pa je tako i Dinamo imao priliku. Skupina je donijela PSG, Dinamo Kijev i Porto. Sezonu prije toga, Dinamo je okončao natjecanje u Ligi prvaka bez bodova uz gol razliku 3:22. Razumljivo, Porto je u tim trenucima bila bolja momčad i rutinski je slavila u Maksimiru s 0:2, a u Portu s 3:0.

Nije tih godina Dinamo bio na najvišoj razini, momčad nije djelovala toliko kompaktno i spokojno. Ulazak u Ligu prvaka već se čini kao veliki i izazovni uspjeh, ali jasno kako bi puno ljepše bilo da natjecanje završite s pokojim bodom ili barem golom. U Zagrebu su strijelci za Porto bili Lucho i Steve Defour, a u uzvratu Varela i Martinez.

Ovo nije bila najuspješnija sezona za Dinamo iako je po drugi put zaredom ušao u Ligu prvaka. Još jednom, portugalska momčad pokazala je svoju dominaciju i bez većih problema u dva susreta svladala hrvatskog prvaka.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!