Tenis

Na današnji dan: Maria Šarapova priznala korištenje meldonija

Mihaela Bradovski • četvrtak, 07.03.2019.
Na današnji dan: Maria Šarapova priznala korištenje meldonija
Foto: EPA

Prije točno tri godine Maria Šarapova na konferenciji za novinare priznala je korištenje meldonija čime je bila pozitivna na dopinškom testiranju i suočila se sa suspenzijom...

Kada je dan ranije sazvana konferencija za novinare kako bi Maria Šarapova priopćila veliku i važnu vijest, nagađalo se kako je riječ o potencijalnom odlasku u mirovinu s obzirom da je nije bilo dva mjeseca na terenima. Problemi koje su joj stvarale ozljede, navodile su na to, a onda je stigao šok.

"Napravila sam veliku pogrešku, iznevjerila sam svoje navijače i svoj sport. Znam da ću snositi posljedice, ali ne želim završiti svoju karijeru na ovakav način. Stvarno se nadam kako ću dobiti novu priliku za igranje tenisa, igre koju toliko volim. Meldonij sam prvi put koristila 2006. godine zbog manjka magnezija u organizmu. Također, koristila sam ga, uz još neke lijekove, kao prevenciju kako ne bih oboljela od dijabetesa. Znala sam imati simptome dijabetesa, a i u mojoj obitelji postoje slučajevi oboljenja od te bolesti", priznala je Šarapova koja je bila pozitivna na dopinškom testiranju.

Prve reakcije bile su različite. Sponzori su dijelom okrenuli leđa Šarapovoj, neki nisu željeli obnoviti suradnju, neki su je i prekinuli, a slično je bilo i u teniskom svijetu.

Jedna od rijetkih koja je stala uz Šarapovu u tim trenucima bila je njena najžešća rivalka Serena Williams. "Marija je preuzela odgovornost i time je pokazala veliku hrabrost, pokazala je srce."

Šarapova je zaradila suspenziju u trajanju od 15 mjeseci i iako u početku nije bilo jasno hoće li to značiti i kraj karijere, ubrzo je poručila kako će se vratiti. To je i učinila 27. travnja 2017. godine kada je nastupila na turniru u Stuttgartu te u prvom meču nakon 15 mjeseci pauze svladala je Robertu Vinci sa 7:5, 6:3.

I tada, a i još danas, mnoge tenisačice osuđuju Šarapovu, bile su iznimno negativne prema potezima organizatora turnira koji su joj dodjeljivali pozivnice. "Moj posao je izaći na teren i raditi što volim, a to je igrati tenis. Nije bitno imam li loš dan ili ne, hoće li navijači biti protiv mene ili na mojoj strani. Ja moram na kraju dana dati sve od sebe i odigrati najbolje što mogu. Ne mogu kontrolirati što ljudi kažu, misle ili što će reći za nekoliko godina o meni. Nije moj posao odlučivati o pozivnicama. Ja sam profesionalna igračica i moj posao je što sam radila ovdje, izaći na teren i pobjeđivati. Naravno da će biti i dana kada ću gubiti. Wild Card mi ne dodjeljuje pobjede ili trofeje", komentirala je tu temu Šarapova.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!