Košarka

Rađa: "Želim podvući kako je ovo neuspjeh, ali definitivno smo platili danak jednom nesretnom spletu okolnosti"

Petar Jenjić • četvrtak, 07.03.2019.
Rađa: "Želim podvući kako je ovo neuspjeh, ali definitivno smo platili danak jednom nesretnom spletu okolnosti"
Foto: Pixsell

U razgovoru za Sportske novosti Dino Rađa osvrnuo se na Prvenstvo Hrvatske, kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo, odnos s izbornicima i o tome je li im sastavljao popise igrača...

Dino Rađa dao je intervju za Sportske novosti u kojim se nadovezao na događaje iz posljednjih nekoliko dana i tjedana vezanih za stanje u reprezentaciji i kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Prije toga osvrnuo se na Prvenstvo Hrvatske koje je, prema njegovim riječima, bolje nego je to bilo ranije.

"Prvo i osnovno, želim podvući kako je ovo neuspjeh, ali definitivno smo platili danak jednom nesretnom spletu okolnosti. Domaću ligu nismo imali 15 godina, igrala se samo dva mjeseca. Uvijek su tu postojali ekstra igrači i talenti, ali danas takvi nisu mogli igrati su ili u Euroligi ili NBA ligi. Pokušalo se to nadoknaditi fondom igrača koji je tanak, sada smo u procesu osnaživanja lige, trebat će nam vremena da ona stasa. Primjetan je rast kvalitete i zanimanja. Sada ni Cedevita, ni Zadar, ni Split ili Cibona ne mogu računati na lagane pobjede, velike su pobjeđivali i Gorica i Zabok. U pozadini svega nalazi se rat u europskoj košarci između ECA-e i FIBA-e, a sve to na nas koji smo pola Pariza i dio Londona utječe."

"Žalim samo za jednim, moja je ideja bila da u kvalifikacije uđu reprezentacije do 20 godina, uz dva, tri, četiri ili pet starijih igrača i uvjeren sam da ne bismo polučili slabiji rezultat od ovoga. Možda ne bismo imali bolji rezultat, ali sada bi imali jasnu sliku o nekim igračima, o onima koji mogu ili ne mogu pomoći. Javnost me dočekala na nož pa sam se povukao."

Čak 37 igrača prošlo je kroz reprezentaciju u netom završenim kvalifikacijama.

"Brojka izgleda velika, ali kada se izbaci šest NBA igrača, kad se izbace svi oni koji su otkazali zbog ozljeda, opravdano ili neopravdano, onda je to realnost. Svaki puta kada me Anzulović nazvao moje je pitanje bilo: "Tko je sada otkazao?" Imali smo deset otkaza u svakom ciklusu. Usput želim reći i ovo, Srbija je koristila 34 igrača pa nije daleko od nas."

Ostaje pitanje hoće li Dražen Anzulović postati bivši izbornik.

"Jedina poštena i realna stvar u ovom trenutku jest, bez obzira na to što se dogodilo, to se mora iskomunicirati sa Zulom. Nema šanse da sada nešto govorim po novinama jer to nije poslovno ni ljudski. Razgovarat ćemo sa Zulom, već smo razgovarali. Kad smo krenuli sa Skelinom očekivali smo drugačiji ishod. Kroz rad u Splitu uvjerio sam se da je riječ o poštenom i vrijednom stručnjaku kojeg zanima košarka koji je mogao biti u dvorani po cijeli dan. Bio je Acin pomoćnik pa je izbor izgledao prirodno. Ispalo je da se teško nosio sa stresom, radom na dvije strane. Ne zanimaju me prijatelji, ustupci, ni razne priče, već košarka. Kod izbora gledam kako tko radi i kako na kraju sezone izgleda momčad u odnosu na početak i kako igrači napreduju."

Osvrnuo se na status Bojana Bogdanovića koji se do sada uvijek odazivao u reprezentaciju te da će, kada za to bude vrijeme sjesti s njim i razgovarati. Također se osvrnuo i na Marija Hezonju za kojeg je kazao kako mu nije odgovorio niti na poruke što mu je bilo nepojmljivo.

Rađa je odbacio i sva nagađanja kako sastavlja momčad za izbornika.

"Apsolutno nijednom od izbornika nisam naredio da mora zvati nekoga. Uvijek je bila ista priča: "ovo je moje mišljenje, a tvoja je zadnja." Tako je bilo kod Ace, kod Skelina i kod Zule. U polemike s nekim preko novina ne želim ulaziti. Roka Ukića se zvalo pa je rekao da nema namjeru igrati, a sve je nakon toga rekla-kazala", dodao je Rađa za Sportske novosti.

FOTO: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Jura Zeleni08.03.2019. u 11:07
    Ima li načina da se Stojka, Radju i ostale jednostavno najuri iz HKS? Ili su i oni metastazirali ko Mamić u HNS-u?
    Jura Zeleni
  • Leon Glembaj08.03.2019. u 10:09
    Ne bi rekao da je nesretni splet okolnosti što je 37 košarkaša sudjelovalo u ovom kvalifikacijskom ciklusu. Riječ je o pogrješnoj selekciji, lutanjima u izboru igrača i trenera reprezentacije. Takve se stvari rade u mlađim selekcijama, na manje važnim turnirima, a ne na kvalifikacijskom turniru na... [više na forumu]
    Leon Glembaj
  • narada10807.03.2019. u 20:55
    ne bi bilo ljudski.....a nacin kako je smjenjen Aco sigurno je, je l da? Treba ti pomocnik da saopstuje da nisi vise izbornik jer ce to biti on, pfff, ljudski i na najvisoj razini profesijonalno
    narada108
  • Bogomdani07.03.2019. u 16:28
    Nesretni splet okolnosti su ljudi šta nan savez vode, ništa drugo
    Bogomdani