Rukomet

Nokaut faza Lige prvaka: PPD Zagreb među onima bez pritiska, Mađari najveći favoriti

Mihaela Bradovski • srijeda, 20.03.2019.
Nokaut faza Lige prvaka: PPD Zagreb među onima bez pritiska, Mađari najveći favoriti

Kreće nokaut faza rukometne Lige prvaka gdje se nalaze i rukometaši PPD Zagreba. Oni za protivnika imaju Vardar, nadaju se iznenađenju, a među onima koji imaju nekako najveći postotak šansi na svojoj strani za prolazak u četvrtfinale, su Veszprem i Szeged...

Rhein-Neckar Löwen - Nantes

Nakon Svjetskog prvenstva u Njemačkoj i Danskoj, forma Rhein-Neckar Löwena naglo je pala i posljednji nastupi u Ligi prvaka nisu bili dobri. Upisani su porazi u gostima kod Meškova i Barcelone, kod kuće od Vardara, a svladano je samo Kielce i to s tijesnih 30:29. U njemačkom prvenstvu ipak je sve izgledalo bolje i Löwen je tu pokazivao igre kakve se od njega i očekuju. Tko zna, možda je upravo to dobar znak jer dosad je situacija bila ponešto drugačija i Löwen je igrao dobro u skupini pa onda padao u nokaut fazi.

Prošlo je pet godina otkako je uspio preskočiti prvu prepreku u osmini finala, a u međuvremenu izbacivali su ga Szeged, Zagreb, Kiel i Kielce. U susrete je ulazio sa statusom favorita, ali nije to znao i kapitalizirati na parketu te je padao u onom ključnom trenutku. Predvođen Nikolajom Jacobsenom i nizom reprezentativaca Švedske, Njemačke, Danske, Srbije, Crne Gore, Španjolske, Islanda, Švicarske, Sjeverne Makedonije, uglavnom kompletan roster čine reprezentativci i igrači koji posjeduju kvalitetu za prolaz na završni turnir.

Švedski reprezentativni vratarski dvojac Appelgren i Palicka predstavljat će zadnju prepreku Kiri Lazarovu i Francuzima i Španjolcima iz Nantesa. Nantes je prošle sezone igrao finale protiv Montpelliera, nadmašio je očekivanja i sada su ta očekivanja puno viša nego prošle sezone. No neke stvari koje se događaju oko kluba nisu baš pomogle, naime kao što je u rukometu uobičajeno raditi planove na duže vrijeme nego što je to u nogometu što tiče planiranja rostera i transfera, tako je klub potvrdio kako neće produžiti suradnju s Thierryjem Antijem i Nicolasom Claireom iza 2020. godine kada im završava ugovor.

Sve je to dovelo do nezadovoljstva kod navedenog dvojca, francuski mediji pišu da niti ostali u klubu nisu presretni, a posebno zbog tajminga koji je vrlo loš i dolazi točno prije ovog susreta. Općenito Nantesova forma u posljednje vrijeme nije najbolja, puno se izgubilo ozljedom Cyrila Dumoulina na Svjetskom prvenstvu i na vratima je dosta oslabljen. Vidi se to i prema broju primljenih golova; u zadnjih sedam susreta u svakom od njih primilo se više od njih 25.

Motor - Kielce

Motor je vrlo neugodan protivnik koji se nikako ne smije podcijeniti iako to mnogi čine. Pokazao je kvalitetu u grupnoj fazi, u Zagrebu se još uvijek sjećaju prave katastrofe u Zaporožju gdje su visoko svladani (35:27). Jednostavno su Zagrebaši ušli u mlin domaćinu, uništio ih je iskusni i snažni pivot Maksim Babičev, ali nije samo on bio problem već i prvi strijelac Lige prvaka Baris Puhouski.

Uglavnom, riječ je o protivniku koji svakako zaslužuje respekt i Poljaci su toga svjesni. Tamo su uostalom dvojica poljskih igrača, grubi Mateusz Kus pokraj kojeg nije uputno stajati u obrani te Pawel Paczkowski. Osim njih tu je i nekoliko bjeloruskih i ruskih reprezentativaca i sve to začinjeno s onim najboljim što ukrajinski rukomet posjeduje. Ti Ukrajinci nisu možda neka najviša klasa, ali momčad je jako dobro posložena, uigrana i opasna.

Kielce s druge strane ima ogromnih problema s ozljedama od početka sezone. Talant Dujšebaev nikako nije mogao dobiti kompletnu postavu na raspolaganje, uvijek je netko nedostajao pa tako neće kompletan niti u ova dva susreta. Luka Cindrić se vratio, oporavio se Marko Mamić, vraća se i Alex Dujšebaev koji će također biti na raspolaganju protiv Motora, ali Michal Jurecki i Krzysztof Lijewski neće moći nastupiti.

Kielce je favorit u ovom susretu, ali morat će biti oprezan jer ga očekuje ozbiljan protivnik. U zadnja četiri kola Lige prvaka Kielce je tri puta poraženo, a zanimljivo, zadnjih pet utakmica u Ligi prvaka u kojima je Kielce igrao, okončano je s golom razlike. U četiri od pet Poljaci su upisali poraz.

Meškov Brest - Flensburg

Flensburg je papirnati favorit protiv Meškova, ali Bjelorusi su poput Motora također vrlo neugodan i respektabilan protivnik. Kada bi Flensburg prenio formu iz njemačkog prvenstva gdje je doslovno nedodirljiv i ima nevjerojatan stopostotan učinak, bio bi apsolutno jedan od dva-tri glavna kandidata za titulu prvaka Europe, ali u Ligi prvaka nije bio baš tako uvjerljiv. Bio je u skupini sa Zagrebom koji ga je svladao u gostima, a kod kuće držao u neizvjesnosti do posljednje sekunde i u ta dva susreta nije ničim impresionirao. Njemačko prvenstvo ipak je drugačija priča.

Flensburg ima nedvojbenu kvalitetu, igra atraktivan i dobar rukomet, ali protiv protivnika više kvalitete u Ligi prvaka ipak nije bio tako konstantan. Gubio je od Zagreba kod kuće, od Motora u gostima, Parižanima nije mogao parirati na svom parketu, uostalom upisao je čak šest poraza u grupnoj fazi i tek dobrim bodovnim učinkom nakon Svjetskog prvenstva uspio je potvrditi prolaz u nokaut fazu.

Meškov poznajemo vrlo dobro i iz SEHA lige, posebno dobro igra u svojoj dvorani u Brestu, a momčad je dobro složena s bjeloruskim reprezentativcima, trojicom hrvatskih, po dvojicom slovenskih i srpskih internacionalaca, dobro su uigrani i neugodni te protiv njih nije jednostavno igrati. Uostalom, u ključnim utakmicama u borbi za prolaz dalje u svojoj su dvorani pregazili Kristianstad i nadigrali Löwen te se othrvali pritisku i ostavili iza sebe Montpellier, aktualnog prvaka.

Bjelorusi su iskoristili širok kadar igrača i dosta su rotirali tijekom sezone tako da u SEHA ligi nisu, kao dobar dio ostalih momčadi, nastupali sa standardnom prvom postavom već su igrali dobar dio utakmica i u šarenom sastavu, ali bez obzira na to na kraju su izborili prolaz na završni turnir.

Sporting - Veszprem

Dvoboj je to s najizraženijim favoritom i Veszprem tu ne bi smio imati problema. Mađari su puno kvalitetnija momčad iako je Sporting složio dobar sastav i posebno u svojoj dvorani bit će tvrd protivnik. No za dva tako kvalitetna nastupa kakva su potrebna da bi se eliminirao Veszprem, teško će imati snage i kvalitete. Širina rostera, individualna kvaliteta, sve je to na strani Mađara od kojih se očekuje prolaz u četvrtfinale.

Prošla sezona bila je dobra škola za Veszprem koji je u istoj ovoj fazi natjecanja bio veliki favorit protiv Skjerna i podbacio. Danci su ga šokirali i ostavili bez četvrtfinala stoga će ovaj put u Veszpremu biti puno oprezniji i neće dopustiti nikakvo opuštanje. Odlična obrana i kvalitetan napad, Veszprem ima sve što je potrebno za prolaz dalje i čak i odlazak i do završnog turnira u Kölnu.

Sporting je prvi put u ovom društvu, a do ove faze stigao je pobjedom protiv Dinama iz Bukurešta. Ne možeš biti u osmini finala Lige prvaka ako nisi dobar, no tek će se vidjeti kako će Sporting reagirati protiv najboljih europskih momčadi. Društvo u skupinama C i D ipak nije bilo takve kvalitete i daleko je od one razine kakva se očekuje protiv Veszprema. Portugalci s Ruesgom i Carolom autsajderi su u ova dva susreta i mogu igrati opušteno, a kao takvi mogu biti posebno opasni.

PPD Zagreb - Vardar

Zagreb i Vardar imaju najjednostavniji match-up u ovoj osmini finala. Predobro se poznaju i iz regionalne lige, sve su to igrači koji su se nebrojeno puta susretali i teško može biti ikakvih iznenađenja. Vardar je tu favorit, ali Zagreb je već pokazao kako može igrati s Vardarom. Da bi ga izbacio, morat će biti u svom najboljem izdanju, a pod vodstvom Branka Tamšea za očekivati je da će pokušati ubrzati igru, tražiti što više tranzicije i laganih golova jer u takvoj igri s Vardarom ima više šanse.

Od dolaska Tamšea na klupu, Zagreb je u svim susretima bio konkurentan i nitko ga nije potpuno nadigrao. Eventualno Meškov Brest na kraju svih onih putešestvija i dolaska u Brest kada je već svim bilo preko glave i ceste i autobusa. Puno gostovanja u kratko vrijeme dovelo je do akumulacije umora i tu je Zagreb lako pao. Čak i u Parizu protiv PSG-a nije se raspao kao u Zagrebu u prvom dijelu sezone ili u Zaporožju. U svakom slučaju izgleda opasnije i Vardar ga neće podcijeniti.

Makedonci su u odnosu na prošlu sezonu podosta promijenili roster i bilo je svakakvih pisanja uoči sezone, nitko nije bio siguran kakav Vardar može očekivati, a na kraju se pokazalo kako je ponovno kvalitetan i opasan. Možda ne za novu titulu prvaka Europe, ali protiv Zagreba je favorit. Može li do završnog turnira? Prvo treba srediti Zagreb pa onda razmišljati o završnom turniru. Već ova dva susreta osmine finala tražit će od Makedonaca da izvuku od sebe ono najbolje jer je Zagreb dobar i ne bi bilo svjetsko čudo da izbaci makedonskog prvaka.

Zagrebova prilika je prva utakmica u Areni, ako nešto misli napraviti protiv Vardara, mora u Areni odigrati vrlo kvalitetno i doći do pobjede. U Skoplju će u paklenoj atmosferi biti jako teško napraviti nešto više i okretati rezultat Iako su ove sezone tamo slavili i Veszprem i Barcelona u Ligi prvaka, no to su ipak momčadi najviše kvalitete.

Wisla - Szeged

Wisla je došla iz onog donjeg dijela Lige prvaka, iz skupine D, a iako se očekivalo da će se prošetati do osmine finala, nije sve išlo baš tako glatko. Upisala je tri poraza i na kraju završila na drugom mjestu iza bukureštanskog Dinama što je Wislu odvelo na noge Bjerringbro/Silkeborgu. Protiv Danaca je plesala po rubu ispadanja, izgubila prvu utakmicu u Poljskoj s 22:26, ali onda je u uzvratu u Danskoj odigrala utakmicu sezone i slavila s 27:20.

I u poljskom prvenstvu Wisla je u velikom zaostatku za Kielceom, no prije nekoliko tjedana u dvoboju s najboljom poljskom momčadi odigrala je neodlučeno i izgubila tek na sedmerce te pokazala da može stvoriti probleme. I dalje jako dobro igra Renato Sulić koji je stigao iz Veszprema, ovdje je jedna od glavnih opcija i predstavlja problem za sve obrane. Nije rijedak slučaj da je ove sezone predvodio strijelce svoje momčadi što ipak nije bilo tako često u Veszpremu prošle sezone.

Protivnik Wisli je vrlo težak, po mnogima jedan od onih koji imaju najveće šanse za odlazak na završni turnir. Igrat će protiv Szegeda, sjajnog mađarskog predstavnika koji je prije nekoliko dana upisao pobjedu i u prvenstvu protiv Veszprema. S hrvatskim vratarskim dvojcem i širinom na svim pozicijama, Szeged je apsolutni favorit u susretima s Wislom te bi bilo prilično iznenađenje kada bi Mađari ispali.

U skupini sa Zagrebom Szeged je zauzeo drugo mjesto iza PSG-a, a morat će u nokaut fazi zaigrati bolje jer je u grupi imao problema u nekim susretima, Zagreb je pokazao u oba dvoboja kako se s njim može igrati i iako je veliki favorit protiv Wisle i ozbiljan kandidat za završni turnir, nije nedodirljiv. Bit će ga teško eliminirati kroz dva dvoboja, posebno ako Wisla ne ostvari neku ugodnu prednost u svojoj dvorani. U Szegedu domaćin može doći do rezultata kakav god je potreban.

FOTO: SEHA liga

Liga prvaka, skupina A

1Kiel 14410:379+3122
2Aalborg Handball 14430:382+4819
3Paris Saint-Germain 14431:412+1917
4Barlinek Industria Kielce 14413:402+1116
5RK Zagreb 14373:373014
6OTP Bank Pick Szeged 14401:414-1313
7Kolstad 14393:401-811
8Eurofarm Pelister 14333:421-880

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!