Nogomet

Hrvatska U-17 selekcija slavila protiv Danske i odlično započela kvalifikacije za Euro

Jan Šneler • četvrtak, 21.03.2019.
Hrvatska U-17 selekcija slavila protiv Danske i odlično započela kvalifikacije za Euro
Foto: hns.family

Iako nisu s velikim očekivanjima ispraćeni u Dansku gdje se održava njihova Elitna skupina za prolaz na Europsko prvenstvo, mlada hrvatska selekcija uspješno je slavila protiv domaćina u prvom kolu…

Nakon što je prošle godine Hrvatska A selekcija osvojila srebro na Svjetskom prvenstvu, a mlada U-21 selekcija izborila ovogodišnji plasman na Europsko prvenstvo, na odličnom putu je i U-17 reprezentacija. U Elitnoj skupini 3 u kojoj se nalaze Hrvatska, Engleska, Švicarska i domaćin Danska, mladi Vatreni stigli su do prve pobjede.

Prva tri boda Hrvatska je osvojila upravo protiv Danske. Početak susreta nije mogao biti bolji za izabranike Tomislava Rukavine. Već u drugoj minuti susreta Jurica Jurčec doveo je Hrvatsku u vodstvo. Mladi Dinamov igrač načeo je Dance, a vrlo brzo, u 10. minuti asistirao je Gabrielu Groznici za 2:0.

Bolja je bila Hrvatska u uvodnim minutama, no nažalost u 16. minuti Aljaž Džankić je zatresao vlastitu mrežu i vratio nadu Dancima. Ipak, Hrvatska se brzo konsolidirala i nastavila s boljom igrom. Imali su još nekoliko solidnih prilika hrvatski reprezentativci, ali rezultat se nije mijenjao.

Početkom nastavka Hrvatska ponovno odlazi na dva gola razlike. Korner je izveo Luka Sučić, a pogodak postiže Joško Gvardiol. Danci nisu nalazili rješenja, iako se mora priznati kako su krenuli na sve ili ništa i bili kvalitetniji sredinom drugog dijela. U 67. minuti Maurits Kjergaard pogađa stativu, no iz kasnije akcije Frederik Cartensen ponovno smanjuje zaostatak domaćeg sastava.

Trebalo je sada izdržati pritisak posljednjih dvadesetak minuta, ali obje momčadi su igrali ofenzivno i pravo je čudo kako nije postignuto više golova. Utakmica se bližila kraju, a veliku prigodu da okonča susret dobio je Sučić. Jonathan Aegidius je srušio u kaznenom prostoru Jakova Antona Vasilja, no hrvatski reprezentativac nije realizirao kazneni udarac.

Danska je imala još nekoliko minuta za pogodak koji bi ih spasio poraza, ali na sreću nisu uspjeli iskoristiti svoje prilike i Hrvatska je zasluženo slavila.

Ova pobjeda dovodi Hrvatsku u sjajnu poziciju. Na Europsko prvenstvo ide osam prvoplasiranih iz skupina te sedam najboljih drugoplasiranih. Hrvatsku još očekuju susret protiv Engleske za tri dana u Silkeborgu gdje su i danas igrali te 27. ožujka posljednji ogled sa Švicarskom u Randersu. Tri boda iz ta dva susreta gotovo sigurno bi donijeli Hrvatskoj plasman na Euro.

Rezultati by SofaScore

Europsko prvenstvo U-17, kvalifikacije, Elitna skupina, 1. kolo:
Hrvatska – Danska 3:2

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!